Hlavní navigace

Koaliční smlouva podepsána. Koalice zahájí hon na OSVČ, sníží jim paušály

7. 1. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com
Minimální daň pro OSVČ s nulovým základem daně se po protestech do koaliční smlouvy nedostala. Dostalo se tam ale omezení výdajových paušálů pro všechny OSVČ.

Předsedové ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL včera podepsali koaliční smlouvu a představili plánované složení vlády. Na tahu je teď prezident. Připomeňte si s námi, co nově vzniklá koalice plánuje za daňové změny.

Vláda si vyšlápne na OSVČ

Ilustrační obrázek
Autor: www.isifa.com

OSVČ začnou těžké časy.

Koaliční smlouvu, jejíž sestavování provázely jisté problémy, včera zástupci tří koaličních stran podepsali. Největší rozpory vzbudilo původně plánové ustanovení o zavedení minimální daně pro OSVČ, které dlouhodobě nevykazují žádný základ daně. Nakonec však tato pasáž ze smlouvy vypadla. To ale neznamená, že OSVČ mohou být v klidu. OSVČ, které mají nulový nebo záporný základ daně, totiž přijdou o daňové zvýhodnění. Toto opatření se nebude vztahovat na fyzické osoby v roce zahájení podnikání a v následujících 3 letech.

Čtěte také: Výdělky nula? Nezájem. Na minimální daň budete muset mít

Smlouva navíc obsahuje závazek, že vláda provede analýzu odvodů zaměstnanců a OSVČ do veřejných rozpočtů s cílem navrhnout opatření na spravedlivější rozložení nákladů na financování veřejných služeb. Strany se navíc shodly, že omezí výši výdajových paušálů absolutní částkou a/nebo snížením procentní sazby paušálních nákladů. Vláda by tyto změny chtěla stihnout od začátku příštího roku.

Čtěte také: Minimální daň nahradilo zrušení daňového zvýhodnění. Otazník visí nad paušály

DPH by mělo klesnout

S vyšším zdaněním by mělo též počítat odvětví hazardu. Důchodcům chce naopak koalice navrátit valorizaci důchodů o inflaci a třetinu růstu reálných mezd. Pracujícím důchodcům by se měla vrátit sleva na dani. Koalice též od roku 2015 plánuje snížit sazbu DPH na léky, knihy, dětské pleny a nenahraditelnou dětskou výživu. Pro financování této změny koalice zváží zavedení sektorové daně pro regulovaná odvětví od roku 2015 s cílem dosáhnout rozpočtového výnosu 4 mld. Kč. Od roku 2015 postupné zvyšování slevy na dani na druhé a další dítě s cílem podstatně zvýšit slevu na dani na druhé a další dítě do konce volebního období, píše se v koaliční smlouvě.

skoleni_15_4

Dále se koalice zavázala ponechat nulovou sazbu spotřební daně na tzv. tichá vína a znovuobnovit v plné výši tzv. zelenou naftu pro aktivně hospodařící zemědělce. Zrušit by se měl koncept superhrubé mzdy a solidární přirážky zavedením druhé sazby daně z příjmů fyzických osob. Tato sazba daně bude stanovena tak, aby byl rozpočtový dopad zrušení superhrubé mzdy a solidární přirážky neutrální (tj. nedojde ke zvýšení daňového zatížení fyzických osob), uvádí se ve smlouvě.

Zákon, který zavádí jedno inkasní místo (JIM) a který měl nabýt účinnosti v příštím roce, bude zrušen. Základní myšlenky JIM (zjednodušení daňového systému a správy daní a pojistného) se ale koalice nevzdává a plánuje proto sjednotit základy pro výpočet zdravotního a sociálního pojištění s výpočty odpovídajících daňových základů.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).