Hlavní navigace

Komu se vyplatí podat daňové přiznání, i když to nemá za povinnost?

1. 3. 2024
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Přestože daňové přiznání nemusíte podat, v některých případech se vám to může vyplatit. Důvodem jsou nevyčerpané slevy na dani, díky kterým můžete dostat nazpět zaplacené zálohy.

Obecně jde o poplatníky, kteří měli po část roku zdanitelné příjmy, nepožádali o roční zúčtování a nepracovali po celých 12 měsíců. Tito lidé totiž platili zálohy na daň, současně ale nevyčerpali celou základní slevu na poplatníka či další slevy na dani.

Daně x

Přiznání se vyplatí nezaměstnaným

Daňové přiznání se vyplatí podat těm, kteří byli část roku 2023 zaměstnaní a část roku strávili na pracovním úřadě. Tito poplatníci totiž mnohdy nevyčerpali celou základní slevu na dani (30 840 Kč za rok) a na zálohách na daň tak zaplatili více, než museli. Pokud podají přiznání, získají slevu na dani v plné výši. K daňovému přiznání je ovšem třeba přiložit tiskopis Potvrzení o zdanitelných příjmech.

Příklad

Pan Novák byl zaměstnaný do konce srpna 2023. Zbylé 4 měsíce strávil na úřadu práce. Hrubou mzdu měl 44 900 Kč. Na potvrzení o zdanitelných příjmech má tak uveden základ daně ve výši 359 200 korun. Na zálohách na dani pan Novák zaplatil 33 320 korun. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).