Hlavní navigace

Končí doba hájení. Za porušení protikuřáckého zákona začnou padat pokuty

30. 8. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Doba hájení u protikuřáckého zákona vypršela. Ode dneška hrozí hospodským a restauratérům při jeho porušení pokuty. Jak vysoké mohou být?

Přesně 90 dní měli podnikatelé na to, aby své podnikání přizpůsobili protikuřáckému zákonu, aniž by jim hrozila jakákoli sankce při jeho porušení. Dnes, 30. srpna 2017, tato lhůta končí a kontroloři začnou prohřešky pokutovat.

Tzv. protikuřácký zákon nabyl účinnosti na konci května tohoto roku. Přinesl mimo jiné zákaz kouření ve vnitřních prostorech všech provozoven stravovacích služeb, a to bez ohledu, zda se jedná o provozovnu provozovanou na základě hostinské činnosti či nikoliv. Podnikatelé by též neměli zapomenout, že musí v restauraci vyvěsit ceduli "Kouření zakázáno“.

Psali jsme: 7 povinností, které musí hospody plnit v souvislosti se zákonem o zákazu kouření

Kouřit lze na zahrádkách (zakazuje se kouření jen ve vnitřních prostorách) a zákaz se nevztahuje na vodní dýmky a e-cigarety. Kuřárny budou moci i nadále fungovat v nákupních centrech a na letištích, s kuřáckým koutkem se počítá i pro zoologické zahrady. Omezení se ovšem dotkne také kuřáků elektronických cigaret, kteří je nebudou moci používat třeba v nemocnicích, ve školách a na dětských hřištích, v nákupních centrech kromě vymezených míst, v zábavních zařízeních či ve sportovních halách, doplnila už dříve náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová.

Čtěte také: Nápis „Zákaz prodeje tabákových výrobků osobám mladším 18 let“ nestačí

Jaké hrozí sankce

Za nevyzvání kouřící osoby, aby kouřit přestala či restauraci opustila, hrozí podnikatelům pokuta až 50 tisíc Kč.  Pokud chybí cedule „Kouření zakázáno“, hrozí sankce až 10 tisíc Kč. Samotný kuřák pak může obdržet pokutu až 5 tisíc korun.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).