Hlavní navigace

Kongres se dohodl na finanční pomoci

29. 9. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Včera americký Kongres dospěl k dohodě, že umožní poskytnutí 700 miliard na pomoc ohroženým bankám. Opatření by tak mohlo zastavit pád akcií na burzách.

Schválené prostředky budou použity na odkup cenných papírů, jež kryjí špatné hypoteční úvěry. Ač někteří politici mají o plánu své pochybnosti, odhlasovat by jej dnes měla Sněmovna reprezentantů a ve středu Senát. Návrh obsahuje přísné podmínky, jimž se firmy čerpající finanční pomoc zavázat. Jedná se například o zákaz zlatých padáků pro šéfy postižených bank a snižování vysokých odměn managementu. Vláda získá také ve firmách podíl, takže se daňoví poplatníci, z jejichž kapes podpora plyne, se budou moci podílet i na budoucím zisku těchto společností. Situaci budou mít ulehčenou i dlužníci, kteří nejsou schopni splácet hypotéku a hrozilo jim, že o své domy přijdou.

Krize a návrh jejího řešení se prolíná i do boje o Bílý dům. Prezidentští kandidáti Barack ObamaJohn McCain se shodují v názoru, že krizi způsobila lakota lidí z Wall Streetu. Oba prohlásili, že akci na záchranu schvalují, následně ale bude nutné škrtat v jiných položkách rozpočtu. Čtěte také: Trhy ve světe ožily, FED se rozhodl zachránit AIG

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).