Hlavní navigace

Kontroly berňáků odjinud, než firma sídlí, vyjdou draho, říká daňový poradce

23. 6. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Finanční správa odmítá, že by musel podnikatel dojíždět kvůli daňové kontrole do jiného města, než sídlí. Opačná praxe, která se dle FS děje, je ale nákladná.

Server Podnikatel.cz informoval o zkušenosti jednoho z podnikatelů, který byl nucen kvůli daňové kontrole dojíždět z města do města. V tomto případě z Prahy do Plzně. Finanční správa se brání tím, že běžnou praxí je situace opačná, kdy správce daně dojíždí za samotným plátcem. Správce daně je ten, kdo jezdí za daňovým subjektem, pokud se samozřejmě vzájemně nedohodnou jinak, uvedla Petra Petlachová, mluvčí Generálního finančního ředitelství. 

Není to příliš nákladné? 

Na obranné vyjádření finanční správy reagoval daňový poradce Tomáš Goláň z kanceláře TOMÁŠ GOLÁŇ, daňová kancelář s.r.o., který zkušenost plátce daně popsal na profilu kanceláře na Facebooku. Podle jeho slov tato praxe zbytečně zatěžuje státní kasu.

Ve svém vyjádření popisuje svou zkušenost z praxe: Je zcela běžné, že provádět výslechy svědků v Praze jezdí úřední osoby z toho pracoviště, které o výslech požádalo, takže ve své praxi jsem zažil již minimálně deset případů, kdy výslech svědka v Praze prováděly úřední osoby ze Zlína, Valašského Meziříčí či z Otrokovic. Ale takové postupy mají zcela jistě podstatný dopad na státní rozpočet, takže tím by se měli zabývat členové vlády ČR, kteří jsou za státní rozpočet a jeho čerpání zodpovědní.

Psali jsme: Na firmy z Prahy může daňová kontrola odevšad, končí místní působnost berňáků

Zamýšlí se také nad tím, zda se vůbec tento postup při výběru daní vyplatí. Nabízí se totiž otázka, zda samotná správa daně pak není dražší než jejich dodatečný výběr na základě kontrol, dodává Goláň. 

skoleni_15_4

Z Prahy do Plzně ne správce daně, ale samotný plátce

Důkazem situace, kdy musí podnikatel kvůli daňové kontrole dojíždět do jiného vzdáleného města, kterou ale finanční správa radikálně odmítá, je dokument, který poskytl daňový poradce Tomáš Goláň serveru Podnikatel.cz. Mrzí mě, že když zveřejním jakýkoliv exces, finanční správa vždy uraženě reaguje slovy, že nic takového není možné místo toho, aby to prověřila, uzavírá Goláň. 

Čtěte více: Další šikana berňáku? Kvůli daňové kontrole z Prahy do Plzně. FS to odmítá

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).