Hlavní navigace

Kontroly z berňáku mohou probíhat také namátkově, dokonce i bez ohlášení

22. 3. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Kdy se dostanete do hledáčku berňáku a probíhají daňové kontroly i u podnikatelů, kteří ukončili svoji činnost? Ptali jsme se u správce daně.

Při daňové kontrole finanční úřad zjišťuje nebo prověřuje daňový základ nebo další okolnosti ovlivňující stanovenou daň. Kontroloři se mohou na podnikatele zaměřit na základě předchozích poznatků, ze kterých bylo evidentní, že neplnil řádně svou daňovou povinnost, ale cíl kontroly může být také náhodný. Finanční správa je oprávněna provést daňovou kontrolu i namátkově, bez předchozích konkrétních pochybností (to už v roce 2011 potvrdil i Ústavní soud), potvrdila serveru Podnikatel.cz mluvčí Finančního úřadu ČR Petra Petlachová.

Mohlo by vás zaujmout: Jak vypadá daňová kontrola v praxi? Živnostníci by si ji neměli vést domů

Do hledáčku kontrolorů z finanční správy se může dostat také podnikatel, který svou podnikatelskou činnost ukončil. Jak dodává Petra Petlachová, finanční správa může vyhledávat daňové subjekty a zjišťovat plnění jejich povinností, tj. i když osoba žádnou činnost nevykonává. Pak se ale (zpravidla) nejedná o daňovou kontrolu. Tuto vyhledávací činnost (tj. nikoli daňovou kontrolu) lze vykonávat i bez součinnosti s daňovými subjekty, dodává.

Jaké jsou lhůty

Základní lhůta pro stanovení daně je tříletá – v této lhůtě (popř. prodloužené zákonem stanovenými úkony na max. 10 let) lze prověřovat, zda byla daň stanovena ve správné výši. Pokud tedy někdo v roce 2016 podniká a v roce 2017 už nikoli, může i tak správce daně v roce 2017 přijít k tomuto daňovému subjektu zkontrolovat plnění daňových povinností za rok 2016.

Psali jsme: Strašák jménem daňová kontrola. Seznamte se s ním krok po kroku

Kontrola může přijít bez ohlášení

Pokud se k podnikateli daňová kontrola chystá, zpravidla je ze strany finanční správy informován. A to buď telefonicky, nebo neformálním písemným oznámením. Není to však povinnost. Daňová kontrola se provádí za součinnosti daňového subjektu. Není ovšem potřeba daňovému subjektu předem sdělit úmysl, že u něj daňová kontrola bude zahájena, potvrzuje Petlachová.

Čtěte také: Příběhy z daňových kontrol: podvodníci i úřednická šikana

Daňová kontrola

Správce daně (finanční úřad) jedná v rámci daňového řízení, přičemž chrání zájmy státu a dbá na zachování práv daňových subjektů a ostatních osob, které se účastní daňového řízení. V rámci daňového řízení postupují správci daně v součinnosti s daňovými subjekty (podnikateli) a volí takové prostředky, které subjekty nejméně zatěžují.

Brand24

Daňové řízení je podle zákona:

  1. místní šetření (§ 15 zákona o správě daní a poplatků)
  2. daňová kontrola (§ 16 zákona o správě daní a poplatků)

Psali jsme: Čím na sebe můžete přivolat daňovou kontrolu z berňáku?

Při daňové kontrole pracovník správce daně zjišťuje nebo prověřuje daňový základ. Daňová kontrola se může provádět v místě sídla, provozovny podniku nebo se potřebné dokumenty dodají na finanční úřad. Volí se vhodnější místo pro provedení kontroly.

Povinnosti poplatníka vůči správci daně při daňové kontrole:

  • poskytovat informace o organizační struktuře
  • zajistit vhodné místo a podmínky k provádění daňové kontroly
  • předložit na požádání účetní a jiné doklady a písemnosti
  • nezatajovat doklady
  • předložit důkazní prostředky, které prokazují tvrzení v průběhu kontroly
  • umožnit vstup do každé místnosti i v obydlí a dopravních prostředků používaných k podnikání
  • zapůjčit potřebné doklady i jiné věci mimo prostor kontrolovaného subjektu

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).