Hlavní navigace

Koruna slábne. Exportérům začíná jaro

20. 1. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Česká koruna i nadále slábne. Je to projevem recese evropské ekonomiky, jejíž dopady se přelévají i na české hospodářství a ovlivňují pohled investorů na korunu jako bezpečnou volbu pro jejich investici. Její pokles má však i svá pozitiva. Zboží českých firem se na zahraničních trzích díky nižší ceně stane konkurenceschop­nější.

Česká koruna oslabuje. Odráží tak stav evropské ekonomiky a nedůvěru investorů českou korunu nakupovat. Co je pro korunu zlé však nemusí být zlé pro všechny. Česká republika je země s vysokým podílem exportu. Firmy, které své zboží vyvážejí za zahraniční trhy se tak konečně mohou začít radovat. Díky slábnoucí koruně se jejich zboží zlevní a stane se více konkurenceschop­nější, než tomu bylo v časech, kdy koruna sílila do závratných výšin. Jen kvůli příliš silné koruně přišly české podniky podle Českého statistického úřadu za prvních 8 měsíců loňského roku o 60 miliard korun, uvedl prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel s tím, že Asociace exportérů odhaduje ztráty firem za rok 2008 na více než 100 miliard korun. Kužel se také domnívá, že další oslabení koruny může zmírnit dopady globální krize na český průmysl.

Momentálně koruna oslabila na hladinu 27,7 za euro. Hladina 27,70 korun za euro by měla pro nejbližší budoucnost vydržet kvůli překoupenosti eura. V horizontu 2 až 3 týdnů by měla být cílem hladina 28 korun za euro, uvedl Luboš Mokráš z České spořitelny, která dále ve svých predikcích odhaduje, že díky rizikové averzi a zhoršené obchodní bilanci bude koruna i nadále oslabovat. Slabá koruna bude pak samozřejmě zvyšovat dovozní ceny a tlačit na inflaci, uvádí Česká spořitelna ve své zprávě s tím, že inflační tlaky budou slabou ekonomikou výrazně limitovány. kompenzace v podobě slabé ekonomiky bude tento efekt výrazně limitovat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).