Kouřit před firmou je ostuda a ztráta času. Objevte nový trend

Mít nekuřácké pracoviště, ale zároveň vyhovět těm, kteří si v pracovní době nedokážou odepřít cigaretu. Nabízí se efektivní řešení v podobě kuřáckých kabin.

Jak velkou část pracovní doby promrhají lidé, kteří si jen tak odskočí na cigaretu? Tuto otázku si v mnoha firmách pokládají nejen nekuřáci, ale stále více i management. Odpověď není jednoduchá. Záleží na tom, kolikrát za den si člověk svoji pětiminutovku dopřeje, zda si skutečně jen zapálí a hned se vrací, nebo se ještě na pár minut zapovídá s dalšími kuřáky. Délku prostoje ovlivňuje i vzdálenost, kterou musí člověk ujít k místu, kde mu je kouření dovoleno.

Z průzkumu na portálu Profesia.cz vyplynulo, že polovina kuřáků požaduje možnost odreagování se cigaretou, kdykoli cítí potřebu, protože to následně zvýší jejich pracovní výkon. Každý desátý pak tuto skutečnost uznává, pokud si tyto prostoje kuřáci skutečně napracují. Mnohdy se ale stává, že prokouřený čas napracován není. Třetina lidí je proto se situací velmi nespokojená. Zaměstnavatelé často řeší kuřácké pauzy i prostory vnitřními předpisy, které zahrnují i potřeby kuřáků. Nedělá to ale dobrotu v kolektivu, kde někteří zaměstnanci pociťuji nespravedlnost, uvedla Kateřina Jaroňová z portálu Profesia.cz. Nekuřáci, kteří podobné „bonusové“ volno nemají, se mohou cítit diskriminováni. Zaměstnavatelé buď musí kouření zakázat, nebo z nekuřáků udělat pasivní kuřáky.

Ilustrační obrázek.
Autor: www.isifa.com

S každou cigaretou kuřák „ušetří“ deset minut pracovní doby. Kdo z nich si to napracuje? 

Vhodné řešení problému zatím chybělo oběma stranám. Jak těm, kdo si více či méně pravidelně zapálí, tak i těm, kdo jejich vášni neholdují. V České republice je dnes přibližně třetina kuřáků. Vezmeme-li za příklad průměrnou firmu o 1000 zaměstnancích, kteří na pracovišti nesmějí kouřit, pak tři stovky jejích pracovníků dostávají vlivem odbíhání na cigaretu měsíčně plat nejen za odvedenou práci, ale také za tři až pět dní kouření. Spočítat si, kolik takový podnik tratí na zbytečně vynaložených platech, není nic složitého. Firmy totiž problém s oddělenými prostory pro kuřáky a nekuřáky řeší neefektivně. Většinou postaví popelník před hlavní vchodové dveře, a tak oddělí kuřáka od nekuřáka. Vzdálenost a funkčnost této kuřácké zóny neřeší. Kuřáci putují do kuřácké zóny i několik minut a vytváří hlouček lidí před budovou, který určitě nenapomáhá zvýšení image firmy. Navíc kouření neprospívá ani u nekuřáků, kteří musí čekat, až se jejich kolega vrátí z cigaretové pauzy, a pak teprve s ním mohou začít řešit nějaký úkol. 

Vyhledejte své obchodní partnery a souvislosti. Vyzkoušejte Rejstřík firem

Řešením jsou kuřácké kabiny

Dnes už se ale tento problém dá řešit. A to díky takzvaným kuřáckým kabinám. Ty zaměstnancům umožňují pracovat i během pauzy na cigaretu, čímž se snižují prostoje, a tedy i zbytečně vynaložené náklady. Zařízení je díky sestavě filtrů, která odstraňuje pachy, spaliny a nečistoty, dokonce možné instalovat přímo do kanceláře a kouřit v něm během jednání, aniž by ostatní účastníky obtěžoval kouř nebo zápach, říká Marta Ženatá ze společnosti Okin Facility. Kuřácké kabiny mohou být instalovány na strategických místech, čímž šetří ztrátový čas a omezí náklady na kuřáka. Každý kuřák si může dopřát rychlou cigaretu, a poté se vrátit do práce.

Jednotliví výrobci uvádějí, že čistota vzduchu vypouštěného do okolí je 99,9 %, čili vyšší než u toho, který dýcháme běžně. Kabiny jsou vybaveny velkokapacitními popelníky, které v sobě hermeticky uzavírají a pohlcují nedopalky i popel a zároveň fungují i jako indikátor stavu opotřebení filtru. Filtrace funguje na bázi Push-Pull proudění vzduchu a je překvapivě výkonná. Například kuřácká kabina s otevřeným přístupovým prostorem je natolik výkonná, že čistí znečištěný vzduch uvnitř a částečně i z okolního prostoru. Náročnost provozu je prakticky nulová, kabinu stačí připojit k jedné 230V zásuvce a umístit ji do vhodného prostoru s dostatečnou kapacitou a stabilitou vzduchu. Provoz je prakticky neslyšitelný, říká Jan Bradáč ze společnosti JVB Engineering. Kabiny se dodávají v různých velikostech podle požadavků klienta. Pro jednoho aktivního kuřáka v soukromé kanceláři se dá použít pouze samotný filtr bez postranních skel. Pro 2 až 15 lidí je možné sestavit kabinu s jedním nebo dvěma filtry a velikostí odpovídající typu prostoru. Kabiny se dají koupit, ale i pronajmout.

Kuřácké kabiny dnes v České republice nabízí větší firmy, jež si spočítaly úspory, které jim investice do nich přinese. Trochu překvapivě se ujaly například v centrále tabákového koncernu Philip Morris. Kuřáckými kabinami disponují také letiště v Brně nebo Ostravě.

Zda se investice do kuřácké kabiny vyplatí nebo ne, to si musí každý majitel firmy spočítat. Záleží na počtu kuřáků, docházkové vzdálenosti k nejbližšímu místu, kde je kouření povoleno, a na dalších faktorech.

Výdaje na kuřáky (dle kalkulačky na webu www.kurackekabiny.cz)
Běžné kouření před budovou Kouření v kabině
Čas potřebný k odchodu 3 minuty 1 minuta
Čas potřebný k příchodu 3 minuty 1 minuta
Čas kouření a komunikace s dalšími kuřáky 10 minut 10 minut
Počet cigaret denně 5
Čas mimo pracoviště 80 minut 60 minut
Sazba za hodinu 120 Kč 120 Kč
Výdaje za jednoho kuřáka 160 Kč 120 Kč
Počet kuřáků 30 30
Celkové výdaje za kuřáky 4800 Kč 3600 Kč
Měsíční úspora --- 37 200 Kč
Roční úspora --- 439 200 Kč

Na zákazu kouření v restauracích vyděláme

Stále více Čechům vadí kouření v restauracích. Podle společnosti Median by pro zákaz kouření v restauracích bylo zhruba 80 % lidí. Nekuřáci tolerují kouření jen ze zvyku, a také proto, že jim nic jiného nezbývá. Kouř z cigaret patří spolu s nekvalitní obsluhou a nekvalitním jídlem k nejčastějším důvodům nespokojenosti Čechů při návštěvě restaurace, baru nebo kavárny. Kouř z cigaret výrazně vadí nekuřákům, ale také podstatné části kuřáků. Výzkumy po zavedení zákazu kouření v Irsku ukazují, že znečištění vzduchu v restauracích a hospodách kleslo o 93 %.

Po zavedení zákazu kouření v restauracích by nedošlo k poklesu návštěvnosti. Pro kouřící zákazníky je totiž kouření v restauraci jen doplněk a do restaurací, kaváren a barů nechodí kvůli kouření, ale kvůli jídlu, přátelům, pití a atmosféře. Kouření v restauraci je opravdu důležité jen pro 9 % zákazníků a jen čtvrtinu kuřáků. Zajímavou informací je i zjištěná útrata za osobu za jednu návštěvu, která se pohybuje kolem 210 korun a je v podstatě stejná jak pro kuřáky, tak nekuřáky.

Dále čtěte: Zákaz kouření proti svobodě podnikání, tvrdí restauratéři a Kuřáci se nové vlády bát nemusí, Česko bude dál komínem Evropy

widgety

Po případném zavedení zákazu kouření se v prvních zhruba třech měsících dá očekávat menší pokles tržeb, který ale velmi brzy vystřídá růst. Je to způsobeno dočasným odlivem kuřáků, a také nekuřákům bude nějakou dobu trvat, než si zvyknou, že se v restauracích nekouří.

Dobrou zprávou pro majitele restaurací, kaváren a barů je to, že mohou počítat s nárůstem obratů. Podle Českého statistického úřadu by mohl zákaz kouření pro celý trh restaurací v tržbách přinést až 6 miliard korun. Navíc je pravděpodobné, že tato částka bude vyšší, protože v restauracích je i velké množství nepřiznaných příjmů. Česká republika je v podstatě jednou z posledních zemí Evropy, která nemá omezeno kouření v restauracích. Takový zákaz přitom nepřekvapí v Anglii, Francii nebo Německu, ale ani v Řecku nebo Turecku.

2 názory Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 24. 2. 2014 19:13

Poradna – pokud si nevíte rady

Další poradny Nové téma

Školení online marketingu - jak přivádět na web návštěvnost

  • Vyhledavače a PPC kampaně - jak fungují
  • Webová analytika - k čemu jí využít
  • Facebook a další sociální sítě - co a jak komunikovat

Detailní informace o Školení online marketingu »

Sledujte Podnikatel.cz

Facebook Twitter Google+