Hlavní navigace

Kovbojka z Vinohrad pokračuje. Za pokutu se prý strážníci přišli omluvit

15. 8. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Případ pokutované podnikatelky má pokračování. Strážníci pochybení odmítají. Proč se ale za své jednání přišli omluvit?

Začátkem srpna jsme vydali článek Obchodnice dostala pokutu za otevřené dveře. Může se jednat o policejní šikanu?, který se věnoval problematice nepovoleného záboru veřejného prostranství jednou pražskou živnostnicí. Poměrně banální příběh, který se zdál být jedním článkem uzavřený, se ale vyvíjí.

Předně je nutno říci, že v článku jsme informovali o tom, že podnikatelka dostala pokutu za to, že na ulici před svým obchodem umístila v horký letní den misku s vodou pro psy a zároveň měla do ulice otevřené dveře této provozovny. Právě tomuto byl obsah článku věnovaný. Jiného možného přestupku se netýkal, protože v době vydání textu neměla redakce k dispozici důkazní materiál pražské městské policie. Ta v té době případ posuzovala. Jak se později ukázalo při prošetřování přestupku a oprávněnosti postupu zasahujících strážníků, situace byla v době udělení pokuty poněkud jiná. Na chodníku před provozovnou miska s vodou nebyla, místo ní tam stál reklamní poutač. Z původní verze platí to, že byly otevřené dveře do ulice.

Městská policie v oficiálním vyjádření uvedla, že informace poskytnuté pokutovanou podnikatelkou jsou nepravdivé a z jejího pohledu též účelové. Strážníci uvádějí, že zatímco oni se stále drží jedné verze, podnikatelka svou výpověď několikrát změnila.

Strážníci dne 6. července 2016 v rámci běžné hlídkové činnosti zjistili, že se v ulici Polská před provozovnou chovatelských potřeb RedCat nachází reklamní poutač. V souladu se zákonem o obecní policii proto vyzvali přítomnou ženu k předložení potřebného písemného povolení k umístění reklamního poutače. Žena se jim představila jako odpovědná vedoucí. Uvedla, že žádné povolení nemá. Že tržby v prodejně jsou malé a tak se snaží umístěním reklamního poutače před provozovnou přilákat více zákazníků. Vzhledem k výše uvedenému zde vzniklo podezření na přestupek týkající se neoprávněného záboru veřejného prostranství. Z tohoto důvodu strážníci ženu vyzvali, aby poutač z místa odstranila, což vzápětí učinila. Za přestupek jí strážníci následně uložili blokovou pokutu v symbolické výši 100 korun. S výší pokuty dotyčná souhlasila a ihned ji uhradila, uvedla Irena Seifertová, vedoucí Kanceláře ředitele a tisková mluvčí Městské policie hlavního města Prahy. Situaci uvádí na pravou míru úřední záznam z celé události a také videozáznam z kamery umístěné ve služebním vozidle Městské policie Praha. 

Nesouhlasím s tím, že jsem dle vyjádření policie několikrát svoji výpověď měnila. Mám stále jednu a tutéž verzi – pokuta byla udělena oprávněně – za misku, dveře a poutač. Rovněž jsem nikde nikdy neuvedla, že mám malé tržby, a proto se snažím získat pozornost zákazníků poutačem, oponuje podnikatelka Helena Šuterová

Omluvu za jednání strážníků Městská policie Praha odmítá

Tímto by zcela malicherná událost mohla být uzavřena. Jenže není. Zdá se, že letošní léto se nese ve znamení překvapivých událostí nejen ve státní policii. Pokutovaná podnikatelka totiž tvrdí, že se jí zástupci strážníků za událost přišli několik dní po jejím zveřejnění omluvit. Přišel pán s paní a vyžádali si kopii dokladu o pokutě, kterou jsem jim předala. Popsala jim situaci tak, jak se udála, včetně poutače a všeho souvisejícího. Následně se mi paní jménem policie omluvila. Že prý je samozřejmě nesmysl řešit to takto, říká majitelka obchodu. Městská policie se proti tomuto tvrzení důrazně ohradila. Nikdo z řad Městské policie Praha se za jednání strážníků omluvit nepřišel. Jak je ze záznamu patrno, není za co. Dotyčná spáchala přestupek, svou vinu uznala a byla ochotna uhradit uloženou pokutu, vysvětlila Irena Seifertová. Protože kolem případu vzniklo několik pochybností, snažil se autor článku zjistit více z nezávislých zdrojů.

K obchodnici minulý týden skutečně měli přijít dva zástupci policie. Autor zná i jejich totožnost a snažil se je telefonicky a prostřednictvím SMS zprávy požádat o vyjádření. Z pochopitelných důvodů ho ale nedostal. Není totiž jasné, zda muž a žena, kteří do obchodu coby zástupci strážníků přišli, jednali na popud vedení policie, které případ nařídilo prošetřit, nebo na svůj vlastní. Informaci o tom, kdo se podnikatelce přišel omluvit, totiž redaktor získal od ženy, která má u pražské městské policie kontakty a shodou okolností se také velmi dobře zná s těmi, kteří případ měli prošetřovat.

Pokud by se tito členové Městské policie hlavního města Prahy přišli za jednání svých kolegů omluvit z vlastního popudu, pak je nutné položit si otázku, proč by to dělali. Zda s postupem strážníků v daném případě nesouhlasili, to se můžeme jen domnívat. Podivovali se nad počtem příslušníků, kteří u mě byli. Chtěli jejich popis, který jsem nesdělila, protože si lidi nepamatuju. Studovali také pokutový blok s tím, že podpis na něm je nečitelný, ale že si zjistí, kdo ho vypisoval, komentuje pokutovaná podnikatelka.

Zůstává řada otazníků

V této „malé kovbojce z Vinohrad“ už tedy malicherná pokuta (symbolických 100 korun) za nepovolený zábor, zdá se, vůbec nehraje roli. Spíš jde o praktiky uvnitř Městské policie hlavního města Prahy. Lidé, kteří se údajně přišli omluvit, to samozřejmě přiznávat nebudou a Městská policie Praha takové jednání už jednou odmítla. Případné přiznání tedy očekávat nelze. Zůstává ale ještě několik nezodpovězených otázek, na které vedení pražských strážníků nereagovalo.

Z videa, které doložila sama policie, je vidět, že na místě zasahovali čtyři členové Městské policie Praha. Pokuta byla uložena 6. července, tedy ve státní svátek, kdy zaměstnanci pobírají dvojnásobný plat. Pokud byl triviální prohřešek zjištěn při výkonu běžné hlídkové činnosti, nebyl počet zasahujících poněkud přehnaný a neplýtvá Městská policie Praha penězi daňových poplatníků? Dotaz zůstal nezodpovězen.

Mezi lidmi v Praze také kolují informace o tom, že strážníci si ve volných chvílích „chodí přivydělávat“ do cizích rajónů. Bylo zde proto také podezření, zda šlo o městské policisty, kteří mají danou oblast na starosti. Otázky, zda byl někdy přistižen strážník, který vybíral pokuty v jiném než svém okrsku a zda toto vůbec zákon nebo vnitřní předpisy umožňují, nechalo vedení Městské policie Praha opět bez odpovědi. Stejně tak policie dosud nesdělila, zda podnikatelce vytkla otevřené dveře do ulice, o nichž původní článek byl. 

Brand24

I policisté jsou samozřejmě jen lidé a mohou chybovat stejně jako zákony nerespektující podnikatelé. A v Praze je takových případů popsáno několik. Bez toho, aniž bychom komukoli chtěli sahat do svědomí, připomeňme, že nejznámější je pravomocné odsouzení bývalého ředitele Městské policie Praha Vladimíra Kotrouše, který před pár lety přijal úplatek. Loni musel řady strážníků opustit muž, který zpronevěřoval část vybraných pokut, a koncem loňského roku zase sbor propustil několik strážníků, kteří čelili podezření z nelegální výroby a prodeje parkovacích karet.

A protože každý příběh má mít pointu, i z tohoto se můžeme poučit. V některých případech je zřejmě lepší řešit případný přestupek ve správním řízení, než se přiznat a zaplatit pokutu na místě. Sice tím člověk riskuje, že mu bude vyměřen vyšší postih, ale zároveň má naději na to, že narazí na vyšetřovatele, který zná vnitřní poměry v Městské policii Praha nebo bude přestupek posuzovat mírněji a nakonec člověk třeba odejde pouze s domluvou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).