Hlavní navigace

Krachující podnikatelé by měli mluvit hodně nahlas

29. 6. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Nový živnostenský zákon je tu, ale euforie není na místě. Vstup do podnikání je totiž jen první krok do podnikatelského očistce. Místo toho, abychom si kolem pusy mazali med libě znějících čísel o rostoucím počtu podnikatelů, měli bychom se zeptat neúspěšných.

Ministerstvo průmyslu a obchodu i sami podnikatelé odpočitávají poslední dny do nabytí účinnosti rozsáhlé novely živnostenského zákona. Ta usnadní život především začínajícím podnikatelům. Vstup do podnikání bude v mnoha ohledech snazší a podnikatelé nováčci také ušetří – například v případě, že budou chtít začít podnikat ve více činnostech živnosti volné. Jinde zase budou potřebovat kratší praxi. Ministerstvo mluví o revoluci. Nemělo by se ale zapomínat, že vstup do podnikání není všechno. Je to skutečně jen první krok, kterým se začínající podnikatel vydává na cestu svobody a zodpovědnosti. Po novém zákonu, který si posvítil hlavně na nováčky, by se úředníci a politici měli zabývat stávajícími podnikateli a pak těmi, kdo s podnikáním končí.

Zeptejme se neúspěšných

Domnívám se, že euforie není na místě. Poplácáváme se po ramenou nad novým zákonem nebo faktem, kolik podnikatelů nám zase v Česku přibylo nebo kolik zaplatili na daních. Fyzické osoby loni mimochodem nalily do státní kasy jen na dani z příjmů fyzických osob z přiznání přes 17 miliard korun a právnické osoby téměř 156 miliard, jak vyplývá z Informace o činnosti daňové správy České republiky za rok 2007. Stála by ale za seriozní úvahu také pečlivá analýza důvodů, proč podnikatelé naopak s podnikáním končí.

Wanted!

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) vydala koncem dubna statistiku o provedených kontrolách v roce 2007, ze které vyplývá, že čeští podnikatelé nejčastěji chybují (a následně případně dostanou postih) z neznalosti legislativy nebo špatného výkladu zákona. Jestliže tato informace lehce zapadla a nekonal se skandál, je něco špatně. Protože co to znamená? Buď to, že čeští podnikatelé jsou hlupáci, kteří nejsou schopní si správně nastudovat své zákonné povinnosti. Nebo to, že státní správa podnikatele špatně informuje, nedává jim dostatek informací, že se zásadní věci mění příliš často a orientovat se je pro podnikatele – zvláště malého, který si nemůže dovolit zaplatit specialistu – velmi složité.

Podnikatel.cz doporučuje Živnostenské podnikání

Živnostenské podnikání
Živnostenský zákon je od 1. července 2008 dotčen řadou systémových změn, které zjednodušují všeobecné podmínky pro vstup do živnostenského podnikání, snižují administrativní zátěž podnikatele při styku se živnostenskými úřady; novela dále snižuje počet živností, u nichž je vyžadována odborná způsobilost; průkazy živnostenského oprávnění se nahrazují výpisem z živnostenského rejstříku; zvyšuje se počet kontaktních míst (živnostenských úřadů). Více o knížce.

Další příklad. Poměrně nedávno se podnikatelé těšili na 12,5% daň z příjmů fyzických osob v roce 2009. A nakonec bude zase všechno jinak. Politici a úřednicí tak podnikatele učí, že budoucnost je nejistá a dnešní snaha může být také jen vyhozeným časem a penězi. Diví se pak někdo, že podnikatel nezná legislativu, když vůbec netuší, jestli nebude za několik měsíců všechno jinak a bude se zase muset prokousávat sofistikovanými nuancemi dalšího zákona?

Poslední příklad nastíním otázkou. Už si některý český podnikatel spočítal, kolikrát musel někde na úřadě vyplňovat základní údaje jako je jméno / obchodní firma, sídlo a IČ? Tedy údaje, které si dnes na Internetu za minutu najde průměrný středoškolák, ale úředník ne. Pokud ano, business server Podnikatel.cz má o tyto informace zájem.

Brand24

Co víme o kadeřnici z Horní Dolní?

Většina podnikatelů se naštěstí nenechá udolat – podniká a prosperuje. Pak jsou tu ti, kteří spíše živoří. A nakonec ti, kteří podnikání vzdají. Zrovna ti by si zasloužili zvýšený zájem. Právě konec totiž možná vypovídá o domácí podnikatelské sféře více než to, kolik podnikatelských oprávnění si lze koupit za pětistovku nebo tisícovku. Těch méně úspěšných bychom se měli ptát, co jim zlomilo vaz. Byla to jejich neschopnost najít si skulinu na trhu, dodržovat zákony a při porovnání nákladů a zisku se držet na plusové straně barikády? Nebo to byly pro jejich podnikání neúnosně vysoké odvody? Nebo svobodu podnikání obětovali pasivnější roli zaměstnance, aby neměli na triku administrativu? Důvodů může být celá řada. Co o nich seriózně víme? Rozumíme problémům podnikání kadeřnice z Horní Dolní, která svými službami obsluhovala omezený okruh místních zákazníků a cesta na úřad pro ni znamenala na jeden den zavřít krám, když jí do města jel autobus v pět ráno a domů ve čtyři odpoledne a která se rozhodla pověsit podnikání na hřebík?

Zřejmě to tak bude vždy – politici a úředníci budou tvrdit, že dělají, co mohou a že právě za nich se mají podnikatelé nejlépe. A podnikatelé si budou myslet, že dělají stále málo. Domnívám se ale, že ti, co zkrachovali nebo skončili s podnikáním z vlastního rozhodnutí, by měli mluvit hodně nahlas.

Jaký je váš názor na novelu živnostenského zákona?

  • Myslím, že je potřebná a převratná, jednoznačně ji vítám.
    77 %
  • Myslím, že se jedná jen o "kosmetickou" změnu a žádné převratné změny nepřinese.
    18 %
  • Novela mě nezajímá.
    4 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).