Hlavní navigace

ACCA: Krize může narušit mezinárodní účetní pravidla

17. 2. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Krize může dolehnout i na mezinárodní účetní pravidla. S varováním přišla mezinárodní profesní organizace účetních ACCA (the Association of Chartered Certified Accountants). Vyplývá to z jejího materiálu s názvem „How should the EU respond to the financial crisis!?”, který představila evropským politikům.

Podle ACCA by Evropská unie neměla dělat ustupovat a držet se Mezinárodních standardů finančního výkaznictví. Asociace tak reaguje na skutečnost, kdy někteří politice tvrdí, že pravidla účtování v reálných hodnotách, tzv. Fair Value Accounting, částečně způsobila nestálost na trhu. Na základě toho Rada pro Mezinárodní účetní standardy (IASB) přehodnotila svá pravidla účtování v reálných hodnotách. Některé země nyní na EU požadují výjimky z Mezinárodních standardů. To by však byl jasný krok zpět, varuje Katka Benešová, ředitelka ACCA pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko. Podle ní by se Evropa neměla uchylovat k souboru nesourodých regionálních pravidel.

Rozhodnutí Evropské unie používat Mezinárodní standardy finančního výkaznictví bylo výrazným mezníkem při přechodu ke globálním pravidlům v účetnictví i v jiných oborech, připomíná Benešová.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).