Hlavní navigace

Lahůdkové speciality v nenápadné krkonošské roubence

 Autor: 258398
Michaela Vydrová

Podnikatel.cz nabídne od ledna pravidelnou rubriku Gurmán. Michaela Vydrová a Jana Bohutínská budou kritickým okem ale i chuťovými pohárky testovat restaurace a kavárny, které mohou být dobrou motivací pro obchodní oběd či firemní setkání. Právě dnes nabízíme malou ochutnávku z nového Gurmána.

Restaurace: Enzian

Lokace: Pec pod Sněžkou

Typ: Krkonošská a staročeská kuchyně

Pro premiérový Gurmán jsme si zajeli polechtat jazýčky do restaurace Enzian, která se nachází v Peci pod Sněžkou. Tato vyhlášená restaurace v původním krkonošském stylu se nese v duchu typické české kuchyně se zaměřením na pokrmy horalů zdejšího kraje, opomenuta ale není ani současná mezinárodní gastronomie.

Jídelníček

Česko-německý jídelní lístek nabízí krkonošské a Enzian speciality, lahůdky z udírny, zdraví ze zahrádky s čerstvou zeleninou a bylinkami (které přímo před vámi v létě trhají na své zahradě) i sladký závěr.

Top položky:

Předkrm: štrúdl s uzeným lososem a grilovanou cuketou

Prověřené hlavní chody: steaky s houbovou omáčkou z krkonošských hub, dýňové rizoto nebo jehněčí

Z udírny: sušená roštěná podávaná se sušenými rajčaty, rozmarýnovým olejem, sýrem Pecorino

Dětské menu: obsahovalo nabídku tří druhů jídel za cenu kolem 55 Kč, jinak připraví jakékoli jídlo pro dítě s poloviční porcí

Objednávka:

  1. neodolala jsem česnekačce speciál (49 Kč),
  2. neodřekla jsem si nabízenou novinku – salát z pečené červené řepy se zakysanou smetanou a grilovaným česnekem marinovaným v redukci z balzamicového octa (71 Kč),
  3. a nakonec klasiku – Krkonošský oheň z vepřových medailonků s pikantní smetanovo-cibulovou omáčkou (192 Kč)

Provozujete restauraci či kavárnu?

Gurmán - vidlička

Rádi byste ji podrobili našemu testu? Napište nám na adresu: redakce@podni­katel.cz
Přijedeme, ochutnáme a ohodnotíme. Můžete od nás získat ocenění ve formě gurmánovských hvězdiček, které si můžete umístit na vaše webové stránky.

Na objednávku tu čekáte déle, než chcete, ale jakmile jídlo donesou na stůl, vše zlé je zapomenuto a vy se radujete z toho, na čem je jídlo servírované (většinou na dřevěném „pérkýnku“), ale také jak nápaditě je připravena příloha a obloha.

V běžných restauracích se setkáváte s pojmem česnečka, jenže až právě zde si můžete objednat česnekačku speciál. V čem je rozdíl? Už jen v tom, že vedle polévky, která obsahuje nejen dostatek česneku a celestýnských nudlí, dostanete na talířku opečený chléb s uzeným masem z udírny nakrájeným na nudličky a posypaný sýrem.

Výbornou chutí mě překvapil salát z červené řepy doplněný čerstvými bylinkami, kterému by neodolal ani zapřísáhlý odpůrce zeleniny a zvláště červené řepy. A Krkonošský oheň, tak na ten obzvláště pozor. Sice nikdy nezklame, ale také pořádně podráždí chuťové pohárky. I proto ho samotná roubenka doporučuje zalít dobře vychlazeným pivem.

Chtěla jsem vše zakončit sladkým závěrem – neodolatelnými tvarohovými tašničkami. Ale už se do mě nic nevešlo. Tak snad příště.

Obsluha

Byla zde jediná servírka, která mezi obsluhováním dvou stolů stačila zvládnout velký vánoční úklid baru. Enzian jsme totiž navštívili tři dny před Vánoci. I přes velké pracovní nasazení byla ke svým hostům velmi vřelá a ochotná, ráda poradila při výběru a byla i vždy po ruce.

Interiér restaurace

Vnitřnímu prostředí vévodí dřevo společně s kamenem a mnoha doplňky, připomínajícími kuchyň našich babiček a dávné potřeby místních horalů. Výzdoba určitě zaujme oči a její sledování tak zkrátí i čekání na objednávku.

Služby

Před restaurací jsou pouhá 4 parkovací stání, což je pro tak vyhlášenou restauraci rozhodně minusem. V zimní sezóně tu určitě nemáte šanci zaparkovat, takže musíte vyjet na parkoviště, které je 200 metrů vzdálené směrem do kopce. Doporučovala bych také rezervaci, pro svou vyhlášenost je roubenka často plně obsazena. Zajímavostí je, že večeři si zde můžete vychutnat až do 23 hodin a ani potom nemusíte příjemné prostředí opouštět. Stačí se přesunout do nového sklípku, kde naleznete nejen kvalitní vína ale i míchané nápoje, příjemnou muziku a menu vám upraví dle vašich požadavků. Sklípek lze samozřejmě pronajmout.

Hodnocení Gurmána

Enzian vás určitě nezklame, ale při častějších návštěvách zjistíte, že jídelníček je stále stejný, což mi ostatně potvrdila i samotná obsluha. Vadí rovněž maličkosti jako nedokonalé osvětlení či hlasitá hudba. Přesto mlsné jazýčky ošizeny nezůstanou a mohou si dopřát netradiční chutě v netradičním prostředí. Za to mu náleží čtyři Gurmánské hvězdičky.

Gurmán - hodnocení 4

Anketa

Co byste si z nabídky Enzianu rozhodně nenechali ujít?

Našli jste v článku chybu?

12. 1. 2012 23:22

amadeavera (neregistrovaný)

Výtečná hospůdka!Při své dovolené s dětmi před 5 lety v červenci jsme ji nevynechali téměř ani jediný den...poháry,pi­večko i výtečné jídlo.Mohu jen doporučit.Škoda, že to máme tak daleko....

31. 12. 2007 16:51

siblik (neregistrovaný)
Navrh bych pořídit vždy pár fotek ...
Podnikatel.cz: Přehledná titulka, průvodci, responzivita

Přehledná titulka, průvodci, responzivita

Vitalia.cz: Máslo? Margarín? A co takhle sádlo?

Máslo? Margarín? A co takhle sádlo?

Měšec.cz: Zdravotní a sociální pojištění 2017: Připlatíte

Zdravotní a sociální pojištění 2017: Připlatíte

Podnikatel.cz: K EET. Štamgast už peníze na stole nenechá

K EET. Štamgast už peníze na stole nenechá

120na80.cz: Rovnátka, která nejsou vidět

Rovnátka, která nejsou vidět

120na80.cz: Co všechno ovlivňuje ženskou plodnost?

Co všechno ovlivňuje ženskou plodnost?

Podnikatel.cz: Daňové úlevy s EET nestačí. Budou zdražovat

Daňové úlevy s EET nestačí. Budou zdražovat

Vitalia.cz: Perníčky: na uležení i hned měkké

Perníčky: na uležení i hned měkké

Vitalia.cz: Jedlé kaštany jsou trpké, je třeba je tepelně upravit

Jedlé kaštany jsou trpké, je třeba je tepelně upravit

Podnikatel.cz: Zařízení pro EET zbytečně, vrátí vám peníze

Zařízení pro EET zbytečně, vrátí vám peníze

Měšec.cz: U levneELEKTRO.cz už reklamaci nevyřídíte

U levneELEKTRO.cz už reklamaci nevyřídíte

Root.cz: Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Root.cz: Certifikáty zadarmo jsou horší než za peníze?

Certifikáty zadarmo jsou horší než za peníze?

Podnikatel.cz: Udávání kvůli EET začalo

Udávání kvůli EET začalo

Podnikatel.cz: Dva doklady netřeba, dejte to na účtenku k EET

Dva doklady netřeba, dejte to na účtenku k EET

120na80.cz: Na ucho teplý, nebo studený obklad?

Na ucho teplý, nebo studený obklad?

Vitalia.cz: V SAPĚ našli nelegální porážku kachen

V SAPĚ našli nelegální porážku kachen

Vitalia.cz: Pravda o přibírání na zimu

Pravda o přibírání na zimu

Root.cz: 250 Mbit/s po telefonní lince, když máte štěstí

250 Mbit/s po telefonní lince, když máte štěstí

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?