Hlavní navigace

Lesy ČR mají povolení evidovat tržby offline. Zatím jsou ale výjimkou

10. 10. 2016
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Elektronická evidence tržeb má ideálně probíhat online a v reálném čase. Co ale mají dělat podnikatelé, kteří nejsou schopni internetové spojení zajistit?

Oblastí bez dostatečného pokrytí signálem je v Česku řada. Někteří se kvůli povinnosti evidovat tržby rozhodli s podnikáním skončit, jiní hledají řešení.

Zahájení elektronické evidence tržeb se blíží a řada podnikatelů ji ještě neřeší. V místech, kde je kvalitní internetové pokrytí, to zatím není problém a do 1. prosince by podnikatelé z oboru gastronomie a ubytovacích služeb měli všechno stihnout. Zpozornět by ale měli ti, kteří připojení k internetu dostupné nemají, případně je slabé a nestálé. Finanční správa už od září přijímá žádosti o možnost evidovat tržby v takzvaném zjednodušeném offline režimu. Ke 3. 10. 2016 ale bylo těchto žádostí podáno jen 29. Správcem daně byla doručena dvě rozhodnutí o povolení evidovat tržby ve zjednodušeném režimu a jedno rozhodnutí o zamítnutí evidovat tržby ve zjednodušeném režimu, sdělila mluvčí Finanční správy ČR Linda Paterová

Jedním z těch, kteří byli se svou žádostí evidovat tržby offline úspěšní, je státní podnik Lesy České republiky. I toho se povinnost evidence dotkne hned v první vlně, protože provozuje řadu rekreačních a loveckých chat a na nich zatím kvůli často nedostupnému internetu inkasuje tržby v hotovosti. O povolení pro evidování tržeb ve zjednodušeném režimu pro naše terénní pracovníky, především revírníky, domovníky a správce chat, jsme již požádali a bylo nám vyhověno. Týká se to všech našich provozních pracovníků, kteří pracují především v lese, potvrdil Martin Valdauf, vedoucí kanceláře generálního ředitele Lesů ČR.

Hlavní činnost Lesů ČR, tedy prodej dříví, začne do EET spadat až od března 2018. Týkat se to bude prodeje dříví v malém, který státní podnik poskytuje jako službu občanům. S přípravou na elektronickou evidenci jsme začali zhruba před rokem. Nákladově a organizačně to bude mít na státní podnik nezanedbatelný dopad. Naopak v oblasti výnosů se tyto náklady projeví, doplňuje Martin Valdauf.

Přečtěte si: 5 novinek a odpovědí, které zazněly na konferenci k #EET

Kdo nezná podmínky, ten přemýšlí o konci podnikání

Zatímco velký státní podnik se na novou povinnost připravuje rok, mnozí malí podnikatelé nebo provozovatelé penzionů a dalších typů ubytování ještě informace, které jsou pro zavedení elektronické evidence tržeb potřebné, nestudovali. Server Podnikatel.cz proto oslovil ty, kteří nabízejí ubytování a mají na svých webových stránkách uvedeno, že v místě není k dispozici internet. Otázky byly jednoduché: zajímáte se o řešení elektronické evidence, jak ji budete řešit, bez internetu, a víte, že můžete žádat o evidenci ve zjednodušeném režimu…?

Už se připravujete na #EET? A máte s něčím problémy? Zúčastněte se naší ankety

Internet nemáme a asi ani mít nebudeme. Nevím, co se v budoucnu stane. Když by byl velký problém, můžu to prostě zavřít a hotovo. Nechci investovat 10 000 korun do počítačového systému. Ať si to pořídí ti, co berou dotace. My malí na to nemáme. Co bych vydělal, to bych utratil, takže výsledek by byl nula nula nic. Nemám penzion, který by mi přinášel extra velké peníze, říká Ladislav Knop, provozovatel Penzionu Knop v jihomoravských Buchlovicích. V takovém případě je nutné připomenout, že podnikatelé budou moci uplatnit slevu na dani a byla by škoda malý penzion, který zvyšuje rodinný příjem, zrušit. 

Jednorázovou slevu ve výši 5000 korun, nejvýše však do částky kladného rozdílu mezi 15 % dílčího základu daně ze samostatné činnosti a základní slevy na poplatníka, budou moci uplatnit všichni poplatníci daně z příjmů fyzických osob, kteří v daném zdaňovacím období poprvé zaevidovali tržbu, kterou měli podle zákona o evidenci tržeb povinnost evidovat. Podrobnosti k daňové úlevě čtěte v článku Víte, že slevu na dani na #EET neuplatní každý podnikatel?

Ilustrační obrázek
Depositphotos.com

Je tu krásně. Ticho a boží klid. Ale elektronické evidenci toto místo nevyhovuje. 

I kvůli zavádění elektronické evidence pak o jednu ze svých ubytovacích kapacit přijde Šumava. Manželé Václavíkovi, kteří provozují horskou chatu Na Losenici, svůj podnik opouští na konci tohoto roku. Nemá totiž připojení k internetu a bylo by složité ho do chaty zavádět. Protože už provozovatelé mají důchodový věk, odejdou na odpočinek a případné plnění nové povinnosti plynoucí ze zákona o evidenci tržeb už bude na tom, kdo by chtěl chatu v jedné z nejcennějších částí Šumavy znovu oživit. V prosinci, kdy evidence začne, už se Na Losenici nikdo neubytuje.

Zde je zase vhodné připomenout, že pokud podnikatel nebude objektivně schopen zajistit odpovídající internetové připojení, požádá o výjimku z povinnosti evidovat tržby online. Na základě udělené výjimky dojde k užívání zjednodušeného režimu tak, aby danému podnikateli nebylo zásadně ztěžováno, nebo dokonce znemožněno podnikání. Pro podání žádosti o povolení pro evidování tržby ve zjednodušeném režimu u místně příslušného správce daně je využíván standardní mechanismus podání podle § 70 a násl. zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád. Žádost je možné podat všemi způsoby dle ust. § 71 odst. 1 daňového řádu, tedy písemně, ústně do protokolu nebo datovou zprávou, bez speciálního formuláře.

Jelikož poplatník musí v žádosti uvést důvody, které svědčí pro naplnění zákonem stanovených podmínek pro vydání povolení, a tržby, na které se má povolení vztahovat, je nezbytné, aby posoudil, zda je možné plnit evidenční povinnost běžným způsobem dle § 18 zákona č. 112/2016 Sb., o evidenci tržeb. Podmínkou pro udělení povolení je, že by evidování dané tržby běžným způsobem poplatníkovi znemožnilo nebo zásadně ztížilo plynulý a hospodárný výkon činnosti, připomíná Linda Paterová.

Bude vás zajímat: 5 kritérií, které berte v potaz, pokud vybíráte řešení pro #EET

Oblastí bez možnosti připojení k internetu je na mapě České republiky víc, než si dovedeme představit. Problémy mají například provozovatelé penzionů a restaurace v Českém Jiřetíně, obci ležící v Krušných horách u hranic s Německem. Internet není k dispozici nejen v obci, ale v celém širším regionu. Místní se situaci snaží řešit satelity. Překvapením je pak to, že ubytovací zařízení bez internetu se najdou i v tak vyhlášených centrech turistického ruchu, jakým je krkonošský Špindlerův Mlýn. Bez spojení se světem mohou být třeba hosté Penzionu Lovochemie. Jeho provozovatel Bedřich Kovalčík ale problém s nástupem elektronické evidence nemá: Máme tady ve Špindlerově Mlýně dvě provozovny a na té druhé internet je. Hosté, kteří se ubytují v Lovochemii, proto chodí provádět platby do druhého objektu. Zatím jsme náš druhý penzion drželi v klidnějším duchu. Jde o starší budovu, kde nabízíme jen základní ubytování za nižší ceny. Nejpozději v příští sezóně ale bude internet i tam.

Když neuspějete s offline evidencí, zkuste převod na účet

Offline režim evidence by mohl být řešením i pro provozovatele Penzionu Pašta v Říčkách v Orlických horách. Ani tam není pokrytí internetem zrovna ideální a Michal Pašta na to své klienty upozorňuje už několik let i v obchodních podmínkách. V nich stojí, že pokud na straně provozovatele nastanou technické potíže s internetovým připojením a zákazník neobdrží informaci o potvrzené rezervaci, tato zpráva bude odeslána neprodleně po zprovoznění připojení ze strany dodavatele internetového připojení. 

Pokud podnikatel se žádostí o evidování tržeb ve zjednodušeném režimu uspěje, bude mít ale jednu novou povinnost. Zákon totiž praví, že přestanou-li být splňovány podmínky pro vydání povolení, je držitel povolení evidence ve zjednodušeném režimu povinen tuto skutečnost oznámit správci daně do 15 dnů ode dne, ve kterém tato skutečnost nastala. Vlastně to znamená, že si podnikatel bude muset hlídat, zda se v místě jeho činnosti v průběhu času nezlepšilo připojení k internetu. A naopak, zjistí-li sám správce daně, že pominuly podmínky pro vydání povolení evidovat v offline režimu, povolení zruší z moci úřední, doplňuje Linda Paterová.

Připojení k internetu musel ne zrovna jednoduše zařizovat i provozovatel Liškova Mlýna u Orlické přehrady. Jeho objekt je zasazen v údolíčku podél Jahodového potoka. Místo oplývá krásnou přírodou, ale ne zrovna spolehlivým připojením. Podařilo se nám zajistit spojení přes wi-fi. Nemáme ji ale v celém mlýně a kvalita signálu je závislá na tom, kolik lidí je na wi-fi zrovna připojeno. To, jak elektronicky evidovat tržby a co je k tomu potřeba, budu zjišťovat a zařizovat během listopadu. Doufám, že všechno stihnu a náš signál bude pro tyto potřeby dostačující, říká provozovatel Liškova Mlýna Michal Liška.

I on by si pro jistotu mohl zažádat o povolení evidovat tržby offline, ale pozor. Skutečnost, že podnik neposkytuje internet klientům, neznamená, že internetové připojení nemá k dispozici sám poplatník. Zákon počítá i s případy výpadku internetu a umožňuje zaevidování tržeb do 48 hodin od uskutečnění platby. Podezřele časté výpadky ale budou důvodem ke kontrole. Prověřování plnění povinností při evidenci tržeb budou provádět pracovníci Finanční správy ČR na základě údajů o tržbách zasílaných poplatníky, především pak prostřednictvím místního šetření, dodává za Finanční správu ČR Linda Paterová. 

K tématu dále čtěte: #EET vás dožene i mimo dosah internetu. Evidovat musíte se zpožděním

skoleni_15_4

Se zaváděním elektronické evidence tržeb si lámala hlavu i podnikatelka ze severočeské Horní Chřibské. Provozovatelka Apartmánů Chřibská, Monika Císařová, patří mezi ty, kteří si informace o EET dohledali, a proto už řešení má i bez internetového připojení. Budu muset změnit podmínky. Zatím mi klienti posílají na účet předem jen zálohu, teď po nich budu muset začít žádat zaslání celé částky ještě před jejich příjezdem. Připojení k internetu je u nás problematické. Sice se to v poslední době zlepšilo, ale já nemám jistotu, že budu schopná odeslat požadovaná data ihned, ani do 48 hodin, říká podnikatelka. Hosté se k ní ale často vracejí, a proto by s platbami předem neměla mít potíže.

Na tomto místě opět připomeňme základní pravidla EET. Záměrem systému je evidence všech tržeb v hotovosti, platební kartou, poukázkami a dalšími obdobnými způsoby. Naopak přímé platby z účtu na účet předmětem evidence tržeb nebudou. Tyto platby se totiž vyznačují vysokou mírou dohledatelnosti a průkaznosti. Jsou evidovány bankami a banky mají povinnost vydat na žádost Finanční správy ČR výpis z účtu. To samé by se dalo říci i o platbách kartou, které pod elektronickou evidenci spadají. Na to ale Finanční správa ČR a ministerstvo financí říkají, že platby kartou jsou druhou největší skupinou hned po platbách v hotovosti a není tedy možné je vyloučit z toho důvodu, že by pak nemohlo dojít k naplnění slibu, že kontroly budou cílené a poctiví nebudou obtěžováni. Podrobnosti nabízí článek Platby kartou podléhají #EET, a to i když půjdou skrze platební bránu.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).