Hlavní navigace
Už zbývá jen pro podání daňového přiznání. Vyřešte je s našimi chytrými formuláři a tipy na slevy.

Letní byznys: jak vyrábět limonády a mošty v malém?

Petr Čížek

Letní sezóna vybízí ke startu nového byznysu. Co je například zapotřebí při výrobě a stáčení domácích limonád a moštů?

Následující dotaz byl zodpovězen v odborných poradnách serveru Podnikatel.cz. Chcete rozjet byznys? Zeptejte se.

Výroba moštů a limonád

Chtěl bych začít v malém množství vyrábět limonády a mošty stáčené do skleněných lahví. Zajímalo by mě, jaké jsou hygienické podmínky pro výrobu, vybavení a uspořádání výrobny a také, zda se musí dělat nějaký rozbor nápojů, jestli jsou nezávadné.

Pro uvedený obor podnikání se vyžaduje živnostenské oprávnění pro činnost „Výroba potravinářských a škrobárenských výrobků“. Jedná se o oprávnění v režimu živnosti volné, pro které není vyžadováno doložení žádné zvláštní kvalifikace podnikatele. Ohlášení živnosti podléhá správnímu poplatku ve výši 1.000 Kč. Živnostenské oprávnění vám vyřídí na kterémkoliv živnostenském úřadě nebo online.

Z hlediska hygieny prostor, kde bude výroba vykonávána a výrobky skladovány, je nezbytné schválení těchto prostor pro daný typ užívání příslušným stavebním úřadem. Pokud prostory pro tento účel schváleny nejsou, je nutné provést jejich rekolaudaci. O rekolaudaci se žádá na příslušném stavebním úřadě. Pro účely stavebního řízení je nutné obstarat závazné stanovisko hygienické stanice, která musí obsahovat náležitosti popsané zde. Dále je nutné obstarat souhlas hasičského záchranného sboru příslušného kraje. Hasičský sbor provede kontrolu prostor za účelem jejich schválení z hlediska požární bezpečnosti.

Před zahájením vlastní výroby je třeba dále provést oznámení na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci. Oznámení se provádí na předepsaném formuláři.

Samotná výroba nepodléhá schvalovacímu procesu ze strany státní správy, máte však povinnost dodržovat veškeré právní předpisy týkající se výroby potravin. Mezi nejdůležitější obecné předpisy patří:

  • nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004, o hygieně potravin (jedná se o předpis EU, který je přímo závazný i na území ČR);
  • zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a jejich prováděcími předpisy; a
  • vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků (stanoví, jakým způsobem musíte výrobky označovat při uvádění na trh); a
  • vyhláška č. 450/2004 Sb., o označování výživové hodnoty potravin (stanoví, jakým způsobem musíte označovat výrobky z hlediska jejich výživové hodnoty).

Ministerstvo zemědělství zpracovalo v této souvislosti určitý souhrn pravidel, kterým by se měli výrobci jednotlivých typů potravin řídit. Informace naleznete na jeho webu

Našli jste v článku chybu?