Hlavní navigace

Lidovci chtějí OSVČ s paušály vrátit slevu na děti. Až projde #EET, říká Babiš

26. 1. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Lidovci předložili návrh, aby se OSVČ s výdajovými paušály vrátilo daňové zvýhodnění na dítě. Podle Andreje Babiše se o tom dá ale uvažovat až pro přijetí EET.

Lidovci včera předložili na koaliční radu návrh, aby se OSVČ s paušály vrátilo daňové zvýhodnění na děti. Jak ale uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO), o vrácení slevy lze uvažovat až tehdy, pokud projde elektronická evidence tržeb (EET).

Lidovci chtějí vrátit „paušálníkům“ slevu na dítě

Ilustrační obrázek.
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek.

Ministr zemědělství Marian Jurečka včera na svém Twitteru uvedl, že KDU-ČSL navrhla na koaliční radě, aby se živnostníkům uplatňujícím výdajové paušály vrátila možnost využít daňové zvýhodnění na děti. Jak uvedlo iDnes.cz, Andrej Babiš není proti, podmiňuje však navrácení daňového zvýhodnění přijetím EET. Vazba na elektronickou evidenci tržeb je jasná. EET přinese dodatečné příjmy v odvodech do sociálního a zdravotního pojištění. Potom můžeme uvažovat o té slevě a můžeme diskutovat o výši paušálu, komentoval Babiš.

Stejný návrh, tedy na navrácení zvýhodnění pro děti, podali před pár dny také občanští demokraté. Odměnu si přece zaslouží ti, kteří pracují a zároveň mají děti. Možnost uplatnit výdajový paušál a zároveň slevu na dani na manželku a děti byla během hospodářské krize omezena, nyní v době růstu je čas pro její návrat, uvedl předseda ODS Petr Fiala.

skoleni_15_4

Slevu na dítě vzala OSVČ Nečasova vláda

Byla to ovšem vláda Petra Nečase (ODS), která živnostníkům s paušály daňové zvýhodnění od roku 2013 vzala. Tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) dokonce původně navrhoval, aby se místo omezení zvýhodnění výdajové paušály vrátily na úroveň roku 2004. Podle jeho původních plánům měl zemědělcům klesnout paušál z 80 % na 50 %, řemeslníkům z 80 % na 25 %, ostatním živnostníkům z 60 % na 25 %, ostatním podnikatelům ze 40 % na 25 % a lidem živícím se autorskou tvorbou ze 40 % na 30 %.

Čtěte více: Spočítali jsme za vás, omezení paušálů připraví řadu OSVČ o desetitisíce korun

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).