Hlavní navigace

Maloobchodníci balancovali v červených číslech

6. 2. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pětici největších hráčů na českém maloobchodním trhu se příliš nedaří. Jak píšou dnešní Hospodářské noviny, v posledním známém účetním roce si největší obchodníci připsali ztrátu ve výši 2,84 miliard korun.

Nejvíce se do červených čísel propadla společnost Ahold. Její ztráta dosáhla v posledních zveřejněných výsledcích na 1,192 miliardy. Ahold dotahuje svými ne příliš pozitivními výsledky diskontní řetěz Lidl, který v roce 2006 hospodařil se ztrátou 880 milionů korun. Poslední účetní rok však příliš nevyšel ani Sparu, Plusu či společnosti Tesco. To vykázalo ztrátu 155 milionů korun.

Výsledky obchodníků tak podle Hospodářských novin stále více ukazují, že český trh je přesycen a projevuje se to v odchodu dalších neúspěšných hráčů. Na silnou konkurenci už doplatil jako první Julius Meinl, jehož prodejny převzal Ahold. O rok později se pak o Edeku a Carrefour rozrostlo Tesco a naposledy se pro odchod rozhodla Delvita. Tu převzal majitel řetězce Billa. Odchodům však není konec. V Česku zřejmě brzy skončí společnost Plus.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).