Hlavní navigace

Máme harmonogram, koho a odkdy se dotkne #EET. Prvních lidí asi už od listopadu

5. 2. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Příští středu se bude hlasovat o EET. Pokud nedojde k nějakému „záseku“, jeví se jako nejpravděpodobnější, že prvních podnikatelů se dotkne už v listopadu 2016.

Ve středu zřejmě poslanecká sněmovna schválí ve třetím čtení návrh zákona o evidenci tržeb. Problémy se nedají čekat v senátu ani u prezidenta a v březnu tak zřejmě dojde k jeho vyhlášení. I kdyby někde došlo k „záseku“, později jak v dubnu zákon vyhlášen nebude. Prvních podnikatelů se tak elektronická evidence tržeb (EET) pravděpodobně dotkne již letos v listopadu.

Čtěte také: O #EET se bude hlasovat 10. února, opozice podá ústavní stížnost

Nejpozději bude zákon vyhlášen v dubnu

Ilustrační obrázek.
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

EET začne platit od listopadu či prosince.

Příští středu v 11 hodin by se definitivně mělo hlasovat o návrhu zákona o evidenci tržeb. Opozice sice pohrozila, že kvůli způsobu, jakým koalice prosadila pevný termín hlasování, podá ústavní stížnost, podle všeho ale k hlasování dojde. Pokud, bude zákon ve třetím čtení schválen, a nic nenasvědčuje tomu, že to tak nebude, zamíří návrh do senátu. Ten má na projednání maximálně 30 dní. Nejpozději v polovině března by tak směřoval k prezidentovi, který má na podepsání či veto 15 dní. Ani tam se ale nedá čekat žádný odpor a tak nejpozději na konci března projde návrh celým legislativním soukolím. Následně přijatý zákon zamíří ministerstvu vnitra, které má dalších 30 dní na to zákon vyhlásit ve Sbírce zákonů. Teoreticky by tak zákon mohl být nejpozději vyhlášen na konci dubna.

To by znamenalo, že prvních podnikatelů by se EET dotkla v prosinci letošního roku. V zákoně je totiž navrhována účinnost „prvním dnem osmého kalendářního měsíce po dni jeho vyhlášení.“ Konkrétně by se EET od prosince týkala ubytovacích a stravovacích služeb uvedených v klasifikaci NACE pod kódem 55 a 56. O další tři měsíce později, tedy od 1. března 2017 by se připojili podnikatelé v sektoru velkoobchodu a maloobchodu uvedených v klasifikaci NACE pod kódem 45.1, 45.3, 45.4, pokud jde o obchod, 46 a 47. O dalších 12 měsíců později, tedy od 1. března 2018, se EET dotkne dalších podnikatelů, například svobodných povolání, podnikatelů v dopravě a zemědělství. Poslední skupina podnikatelů, vybraná řemesla a výrobní činnosti, by se zapojila od 1. června 2018.

skoleni_15_4

Čtěte také: Předtím „tajná“ studie k #EET je konečně dostupná online, stáhněte si ji

Prvních podnikatelů se EET dotkne nejspíše již v listopadu

Jestliže ale zákon nabude účinnosti dříve než v dubnu, všechny tyto termíny by se posunuly. Během února sice k vyhlášení zákona o evidenci tržeb ve Sbírce zákonů zřejmě nedojde, březnový termín je však již reálný a je pravděpodobnější, než hraniční dubnová varianta. První podnikatelé by tak EET vedli od 1. listopadu 2016, druhá skupina od 1. února 2017, další od 1. února 2018 a poslední od 1. května 2018. V případě vyhlášení v únoru by se tyto termíny opět ještě o měsíc posunuly.

Pravděpodobný harmonogram zapojení do EET
Kdy Kdo
1. listopadu 2016 (8 měsíců po vyhlášení zákona) Ubytovací a stravovací služby
1. února 2017 (11 měsíců po vyhlášení zákona) Maloobchod a velkoobchod
1. února 2018 (23 měsíců po vyhlášení zákona) Ostatní činnosti vyjma těch v poslední fázi, například svobodná povolání, doprava, zemědělství;
1. května 2018 (26 měsíců po vyhlášení zákona) Vybraná řemesla a výrobní činnosti.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).