Hlavní navigace

exPRESS: Máme letního premiéra, který chce tvrdě pracovat

10. 4. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Prezident Václav Klaus včera jmenoval nového premiéra. Tím se stal šéf ČSÚ Jan Fischer, který slíbil vládu tvrdé práce. Jeho cílem je snížit dopady krize a také úspěšně dovést do konce předsednictví EU. Naplní svá předsevzetí?

Nebudeme vláda vizí, ale tvrdé práce, připustil při jmenování Jan Fischer »

Prezident republiky Václav Klaus jmenoval nového předsedu vlády. Stal se jím dosavadní šéf Českého statistického úřadu Jan Fischer. Jednání o konkrétním složení vlády začnou příští týden. Podle odstupujícího premiéra Mirka Topolánka si ministry do vlády zvolí sám Jan Fischer.

" Nastupující premiér Jan Fischer dal jasně najevo, že to bude právě on, kdo bude sestavovat vládu a on s námi jednotlivá jména může konzultovat," uvedl Mirek Topolánek. Zároveň dodal, že od překlenovací vlády se sice nečekají žádná zásadní politická rozhodnutí, ale několik důležitých úkolů splnit musí.

Nová vláda bude muset realizovat protikrizová opatření. Dále bude muset sestavovat rozpočet a udržet celou administrativu v chodu do předčasných voleb 9. a 10. října. To jsou úkoly, které nejsou vůbec malé a ta vláda se určitě zapotí a bude muset přes léto velmi intenzivně pracovat, doplnil Topolánek.

V éře dnešní hospodářské krize má tato vláda hodně úkolů. Jsem rád, že vládní krize byla vyřešena rychle, připojil se prezident Václav Klaus. Nebude to vláda vizí, ale tvrdé práce, připustil Jan Fischer. Dále Fischer potvrdil priority nové vlády, kterými budou zdárné dokončení předsednictví EU, zmenšení dopadů krize a zachování chodu vládní administrativy.

Banner - Vládní krize
exPRESS - Koleje 01
Finanční krize

Zahraniční obchod opět ukrojil ze svého přebytku. Ekonomové jen hádají, jak dopadne celý rok

Zahraniční obchod v únoru opět klesal. I když skončil 8,7 miliardy korun v přebytku, meziročně měl o 4,3 miliardy horší výsledek. Oznámil to dnes Český statistický úřad. Vývoz se meziročně snížil o 22,2 procenta a dovoz o 21,5 procenta. Pokles zahraničního obchodu je v posledních dvou měsících více než dvacetiprocentní a vyhlídky na celý rok jsou jen střílečkou na prázdný terč ekonomů.

Ještě větší propad ekonomiky EU, než jsme doufali

Ekonomika Evropské unie (EU) ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku poklesla více, než se původně odhadovalo. HDP celé unie se oproti stejnému období roku 2007 snížilo o 1,4 %, hospodářství eurozóny se dokonce propadlo o 1,5 %. Ještě v březnu statistici předpokládali, že pokles ekonomiky dosáhne v obou případech 1,3 %. S revizí přišel Eurostat.

Výsledky Orka mnohonásobně předčily nejčernější odhady

Developerská společnost Orco Properte Group zveřejnila své neauditované výsledky hospodaření za rok 2008, které překonaly nejčernější odhady analytiků. Orco za loňský rok vykázalo čistou ztrátu 390,56 milionů eur (asi 10,4 miliard korun), analytici přitom předpokládali ztrátu kolem 100 milionů eur.

Nárůst nezaměstnanosti nezastavil ani začátek sezónních prací

Také v březnu se zvýšil počet lidí bez zaměstnání, i když oproti předchozím měsícům nebyl nárůst tak velký. Ke konci března evidovaly úřady práce 448 912 osob, což činí o 20 064 lidí více než v předchozím měsíci. Celková míra nezaměstnanosti tak v současnosti dosahuje 7,7 %.

exPRESS - Koleje 02
Legislativa a státní správa

HKČR se ostře ohradila proti návrhu měnového fondu, který chce zavést takzvané poloviční členství v eurozóně

Mezinárodní měnový fond navrhuje, aby eurozóna přijala mezi sebe členské země Evropské unie ze střední a východní Evropy. Bude to však za podmínky, že se stanou tzv. polovičními členy. Uvádí se to v důvěrné zprávě Mezinárodního měnového fondu, o které dnes píše list Financial Times (FT). To se však nelíbí podnikatelům, kteří takový návrh zcela odmítají.

Zemědělci chystají na červen v Brně happening

Zemědělci se po březnové demonstraci chystají na happening. Jak potvrdil serveru Podnikatel Jan Veleba, prezident Agrární komory ČR, zemědělci chtějí v červnu na brněnském výstavišti uspořádat akci, která má upozornit na rozdílné podmínky pro jednotlivé země v Evropské unii.

Banky varují, že novela insolvenčního zákona zhorší dostupnost úvěrů pro podnikatele. Ti však novelu vítají

Banky vztyčily varovný prst. Pokud zákonodárci odklepnou novelu insolvenčního zákona v současné podobě, zhorší se podle České bankovní asociace (ČBA) podmínky pro získání úvěrů. Uvedl to výkonný ředitel asociace Josef Tabuer. Podle podnikatelů však změny v insolvenčním zákoně znamenají především větší ochranu pro ty podniky, které se v době finanční krize mohou dostat do neřešitelných problémů.

Daně x

exPRESS - Koleje 03
Provoz firmy

Dlužné pojistné lze rozložit do splátek

Česká správa sociálního zabezpečení vyměří penále dlužníkovi, který nezaplatí ve stanovené lhůtě pojistné. Penále je vyměřeno i v případě, že je pojistné uhrazeno pouze z části, to je v případě, že zaplatíte nižší částku, než jste povinni. Dlužné pojistné lze rozložit do splátek na základě písemné žádosti doručené příslušné ČSSZ. Ta o žádosti rozhodne podle konkrétní situace dlužníka.

Formulář k DPH

V lednu 2009 vstoupila v platnost novela Zákona o DPH a také nový tiskopis přiznání. Nový tiskopis je kratší, přehlednější a konečně pro podnikatele srozumitelnější. Běžný plátce si tak jistě zvládne bez větších potíží vyplnit daňové přiznání sám.

Následujte nás

Jste uživateli sociální sítě Facebook.com či mikroblogovacího systému Twitter.com? Přidejte si nás. Získáte tak exkluzivní informace s předstihem. Prostřednictvím obou služeb zároveň pravidelně vyzýváme čtenáře ke spolupráci na redakčním obsahu, staňte se jedním z nich.

Facebook - follow us

Twitter - follow us

Je Jan Fischer dobrým premiérem?

  • Určitě ano.
    17 %
  • Nemá šanci během tak krátké doby.
    33 %
  • Posoudím až později.
    44 %
  • Je mi to jedno, nezajímám se o politiku.
    6 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).