Hlavní navigace

Podnikatelé souhlasí, aby manažeři ve státních firmách zveřejnili své platy

22. 5. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Podnikatelé souhlasí s návrhem, aby byly zveřejňovány platy manažerů ve státních firmách. Pro tento návrh se vyslovily tři čtvrtiny podnikatelů. Vyplynulo to z průzkumu mezi 1146 firmami, který uskutečnila Hospodářská komora České republiky.

Pouze 16 % respondentů se domnívalo, že platy manažerů státních firem by měly zůstat tajné. Podobný pohled mají firmy také na otázku zveřejňování ročních odměn. Zde se zveřejnění dokonce souhlasí 80 % dotázaných.

Je logické, že když někdo odvádí dobrou a kvalitní práci tak je podle toho patřičně ohodnocen. Pokud však podnik vykazuje špatné hospodářské výsledky, musí tomu odpovídat i finanční hodnocení těch manažerů, kteří nesou odpovědnost za hospodaření daného podniku. Vzhledem k tomu, že v těchto podnicích se hospodaří s penězi daňových poplatníků, je pochopitelné, že firmy chtějí vidět transparentní hospodaření státu s těmito prostředky, komentoval výsledky průzkumu prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel.

Zcela opačný názor zastávají však podnikatelé ohledně zveřejňování platů a ročních odměn v soukromých firmách. Více než čtyři pěti firem se staví proti tomuto návrhu, souhlasí s ním pak 13 procent podnikatelů a 6 procent nedokáže jednoznačně odpovědět.

Rozdílný pohled podnikatelů na zveřejnění výše platů manažerů v soukromých firmách je pochopitelný. Pokud máte firmu a hospodaříte s vlastními finančními prostředky tak, není důvod, proč by ostatní měli znát výši platů jednotlivých zaměstnanců podniku. Je to výlučně věcí majitele a vlastníka dané firmy a závisí to pouze na jeho posouzení. Je nutné rozlišovat mezi hospodařením se stáními penězi, tj. penězi daňových poplatníků a hospodaření s majetkem, který je v soukromých rukou, dodává Petr Kužel.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).