Hlavní navigace

Máte byznys plán tzv. „na vodě“? Nově můžete začít podnikat opravdu na vodě

16. 4. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: AMSP, podle licence: Rights Managed
Přo řadu podnikatelů se otevřely nové možnosti podnikání. Díky vyhlášce o rekreační plavbě mohou začít budovat obslužnou infrastrukturu kolem vodních toků.

Od včerejšího dne platí nová vyhláška, která mění pravidla o rekreačních plavbách. Změny umožní nejen rekreační plavbu po řadě toků, ale též podnikání v oborech pohostinství, provozování kempů, půjčoven kol a lodí v oblastech kolem vody. Uvedly to Asociace lodního průmyslu (APL) a Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP).

Na vodní toky i se spalovacím motorem

Ilustrační obrázek.
Autor: AMSP, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek.

Včera nabyla účinnosti vyhláška č. 46/2015 Sb., která zrušila desítky let staré opatření a nově upravila užívání povrchových vod k plavbě, zejména plavidel se spalovacím motorem. Vyhláška rovněž stanovila vodní plochy, na kterých je zakázána plavba plavidel se spalovacími motory nad rámec míst uvedených ve vodním zákonu a plochy, na nichž je plavba plavidel se spalovacími motory omezena nebo upravena.

skoleni_15_4

Nově tak lze, až na zakázané plochy, využívat vodní toky pro rekreační plavbu s malým plavidlem se spalovacím motorem o výkonu nejvýše 10 kW. Vyhláškou č. 46/2015 se otevírá možnost cestování na vodě, podobně jako na Baťově kanálu. Zvážíme-li, že Labe a Vltava měří kolem 350 km a lidé zde budou moci využívat rekreační plavbu, je to obrovský potenciál pro výrobu lodí, přístavních mol a dalšího vybavení. Další možnosti jsou na řekách jako Sázava, Berounka a Morava a další podle nové mapy, kde bude možno používat malé lodě do 10 kW pro rybáře a půjčovny lodí. Největší radost mají podnikatelé kolem Lipna, kde turisté ze zahraničí nechápali, proč se nemohou svézt na malé motorové lodi a nafukovacím člunu, komentoval místopředseda představenstva AMSP ČR Jiří Belinger.

Právě možnost využít pro rekreační plavbu čluny se spalovacím motorem přinese dle AMSP řadu podnikatelských příležitostí okolo vodních toků. Jak uvádí AMSP, pro menší podnikatele je to velká příležitost zejména v oborech pohostinství, provozování kempů, půjčoven kol a lodí. Mnozí z nich budou budovat malé přístaviště s příslušným servisem. Velká příležitost je to ale i pro malé obce, které jsou v těsné blízkosti řek a kde dnes chybí turistický ruch. Šikovně vybudovanou infrastrukturou mohou přivést do vesnice nemálo turistů. Jednoznačně to podpoří rozvoj mikroregionů a drobného podnikání v nich, což je naší dlouhodobou strategií, uzavřel předseda představenstva AMSP ČR Karel Havlíček.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).