Hlavní navigace

Máte na webu Flash? Zbavte se ho co nejrychleji

19. 9. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Flash je mrtvá technologie, a pokud ho na webu používáte, házíte svým návštěvníkům klacky pod nohy a sami se tím připravujete o zákazníky.

Flash jsem přestal používat někdy v roce 2015 jednoduše tak, že jsem ho po výměně počítače už neinstaloval a řekl si, že mě k tomu žádný web nepřinutí. Tehdy to bylo o něco odvážnější rozhodnutí než dnes, protože podpora Flashe v posledních letech strmě padá.

Minulý týden jsem šel na web, kde jsem chtěl objednat dřevo na zimu, a co se nestalo? Neobjednal jsem a šel ke konkurenci. Proč? Protože web používá tuším systém Wix.com, který asi v nějaké fázi vyráběl weby jen ve Flashi. Prostě celá firemní prezentace je jeden Flash. Tím pádem přijdu na web firmy, kde chci utratit peníze, a koukám jen na text o tom, že si mám stáhnout Flash.

Nejhorší na tomhle příkladu je to, že majitel firmy vůbec netuší, že má problém. Určitě rozumí práci se dřevem, umí ho perfektně nařezat a prodat, ale nerozumí webu. Možná po večerech přemýšlí, proč mu trvale klesá počet objednávek z webu…

Podpora Flashe trvale klesá

Jak jsou na tom s Flashem uživatelé vašeho webu, snadno zjistíte v Google Analytics:

Na mém blogu TomasKrause.cz nemá Flash skoro 75 % návštěvníků, ale to bude trochu zkreslené jeho zaměřením. Když chci zjistit něco o chování běžných laických uživatelů, koukám do statistik Měšec.cz a Podnikatel.cz a na těchto webech Flash nemá něco přes 60 % návštěv. Myslím, že nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že běžný web bude mít přinejhorším podíl návštěvníků s Flashem a bez zhruba vyrovnaný.

Připravíte se dobrovolně o polovinu tržeb?

Pokud má váš web vydělávat peníze a vy máte jeho klíčové prvky, nebo dokonce celý web ve Flashi, dobrovolně posíláte polovinu svých tržeb konkurenci. A jak praví klasik, na internetu je konkurence jeden klik daleko.

Jak zjistit, že máte na webu Flash?

Pokud vám web tvořil někdo, koho se můžete zeptat, zeptejte se, je to nejjednodušší.

Pokud si to chcete zjistit sami, potřebujete nejprve zjistit, zda máte Flash ve svém prohlížeči. To můžete udělat jednoduše třeba na této testovací stránce (No nebo Yes pochopíte, i když třeba nevládnete angličtinou).

Pokud Flash v prohlížeči nemáte, jednoduše se podívejte na svůj web. Pokud funguje bez problémů a nic na něm nechybí, pravděpodobně Flash na webu použitý nemáte. Pokud ale vidíte místy místo obsahu prázdné plochy a texty „Chybí plugin“ nebo něco podobného, máte problém.

Pokud podle výše uvedeného testu zjistíte, že v prohlížeči podporu Flashe máte, potřebujete se ho minimálně pro test zbavit. Zakázat Flash můžete obvykle v nastavení prohlížeče, kde potřebujete najít položku „Rozšíření“, v ní Flash player a ten zakažte.

Druhou možností je naopak nainstalovat rozšíření Flash block, které Flash zablokuje. Pro svůj prohlížeč hledejte na Google „Flash block„.

Jakmile je Flash nefunkční, podívejte se na váš web a vraťte se ve čtení o tři odstavce výš.

Jak se Flashe na webu zbavit

Záleží na tom, jak moc je web na Flashi závislý. Pokud je použit jen na méně významné věci, jako je například nějaká animace, tak tu můžete snadno nahradit třeba obrázkem.

Pokud má web ve Flashi klíčové části, které jsou potřeba pro jeho funkčnost, neobejdete se pravděpodobně bez programátora, který totožnou funkčnost udělá bez použití Flashe.

Pokud máte ve Flashi úplně celý web, jako je zmíněno v příkladu na začátku tohoto článku, tak jediné rozumné řešení je celý web zahodit a udělat nový. Není třeba se toho bát, dá se to zvládnout i s malým rozpočtem.

Čtěte více: Na web na míru se vykašlete. Víme, jak můžete začít lépe a levněji

Zbavte se Flashe i v prohlížeči

Flash je známý tím, že byl a je neustále plných chyb a pro uživatele představuje bezpečnostní riziko. Zkuste hledat na internetu bezpečnostní problémy Flashe a máte čtení na dlouhé zimní večery. Problémy došly dokonce tak daleko, že například prohlížeč Firefox začal Flash blokovat.

Brand24

Dnes neexistuje jediný důvod, proč v prohlížeči Flash mít.

Příspěvek byl převzat se souhlasem autora z webu TomasKrause.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).