Hlavní navigace

Máte obchod nebo e-shop? Začněte si vyzvedávat autentizační údaje k #EET

16. 1. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Zhruba čtvrt milionu podnikatelů má za povinnost si u Finanční správy vyzvednout autentizační údaje pro 2. vlnu EET. Zájem o ně je zatím minimální.

Opakuje se tak situace z předešlého roku, kdy elektronická evidence tržeb startovala. Podnikatelé se do ní nehrnou a vše nechávají na poslední chvíli.

Finanční správa proto na podnikatele apeluje, aby si s vyzvednutím autentizačních údajů pospíšili.

Vzhledem k tomu, že celý proces nastavení pokladního zařízení vyžaduje jistou časovou rezervu, apeluji na podnikatele, aby si autentizační údaje vyzvedli co nejdříve, upozorňuje Martin Janeček, generální ředitel Generálního finančního ředitelství.

Tip: Průvodce elektronickou evidencí tržeb. Čtěte vše o EET na přehledné stránce

Autentizační údaje si z povinných 250 tisíc podnikatelských subjektů, kterých se týká 2. vlna elektronická evidence tržeb, vyzvedlo pouze 14 tisíc. Může také za to nejistota v případě e-shopů, kterým na konci loňského roku, těsně před startem EET, bylo řečeno, že se jich 2. vlna týkat nebude. Politika však zvítězila na zdravým rozumem a e-shopy, které používají k platbě online platby, budou muset tržby evidovat. Server Podnikatel.cz o tom informoval jako první.

Čtěte také: #EET se dotkne i online plateb

O autentizační údaje k evidenci tržeb lze žádat buď elektronicky, a to výhradně na stránkách Daňového portálu, prostřednictvím EPO formuláře žádosti, který je nutné podepsat pomocí přihlašovacích údajů do datové schránky anebo osobně na kterémkoliv územním pracovišti finančního úřadu.

skoleni_15_4

Jiným způsobem nelze žádost o autentizační údaje (například datovou schránkou nebo v listinné podobě) podat. Pomocí autentizačních údajů se lze přihlásit do webové aplikace Elektronická evidence tržeb. Zde si podnikatel po přihlášení zaeviduje své provozovny a následně vygeneruje certifikát pro evidenci tržeb, který je nutno nainstalovat do pokladního zařízení.

Podnikatelé si mohou správné nastavení a funkčnost spojení pokladního zařízení se systémem evidence tržeb ověřit buď v ostrém nebo ověřovacím módu produkčního prostředí, říká Petra Petlachová, mluvčí Finanční správy a dodává, že pokud podnikatel zvolí ověřovací mód, tyto zprávy se kontrolují při příjmu, odesílá se odpověď, ale neukládají se v databázi Finanční správy, proto jsou vhodné pro testovací účely.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).