Hlavní navigace

Máte počítač s internetem? „Plaťte nám poplatky!“ chce ČT

7. 11. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 258398
Česká televize opět uvažuje o zavedení koncesionářských poplatků za počítač s internetem. Podnikatelé i občané se bouří a protestují, a to i přesto, že televize ujišťuje, že rozhodně nehodlá zpoplatnit každý počítač.

Česká televize v předchozích dnech opět rozvířila debaty, které se týkají koncesionářských poplatků. Uvažuje totiž o tom, že by poplatky platili také vlastníci počítačů, na jejichž monitorech lze přijímat streamované televizní vysílání. Tato novinka se ovšem nelíbí podnikatelům, které by podle jejich názoru mohla poškodit, jelikož mají ve svých firmách zpravidla více než jeden počítač a podle zákona musí platit za každý televizní přijímač. Televize ale uklidňuje, že rovnici počítač = poplatek rozhodně neplánuje.

„Nápad“ České televize by se musel stát součástí nových mediálních zákonů, které předloží ministerstvo kultury. Samo ministerstvo ale v pracovní verzi novely s ničím takovým nepočítá. Nejen podnikatelé, ale i odborníci a laici plošné zpoplatnění počítačů odmítají a označují ho za nesmyslné. Česká televize se tak po kauze vymáhání neexistujících poplatků po podnikatelích opět stává trnem v oku mnoha živnostníkům. Čtěte více: Kruh se uzavírá. Ovládá BSPLP lidi z České televize? 

Platit se má bez ohledu na druh přijímače

Úvahy na zpoplatnění počítačů s možností internetového vysílání se opět objevily po třech letech. Tehdy se hlavně přemýšlelo o zavedení poplatků pro firmy. Nakonec však veřejnoprávní média (o poplatcích přemýšlel i Český rozhlas) ustoupila a od návrhu upustila. Čtěte více na Měšec.cz: Desetník: Koncesionářské poplatky za PC! 

Nyní celá věc opět vyplula na povrch jen s tím rozdílem, že Česká televize teď zvažuje navrhnout zpoplatnění všech počítačů, které jsou schopny přijímat streamované televizní vysílání. Televize si chce tímto krokem navýšit svůj rozpočet.

Česká televize nechce navrhovat žádné převratné změny. Vše by vlastně zůstalo při starém, jen moderní technologie už umožňují přijímat kvalitně TV i z běžného počítače. Jsme už několik let konzistentní v názoru, že platit by se mělo bez ohledu na druh přijímače, potvrdil business serveru Podnikatel.cz Ladislav Šticha, tiskový mluvčí České televize.

V současnosti se musí platit pouze za počítače, které vlastní televizní kartu či digitální tuner, a to jen v případě, že se jedná o jediné zařízení v domácnosti, které může přijímat televizní signál. Pokud ale vlastní počítač s TV kartou, či digitálním tunerem firma, platí se poplatek za každý takový přístroj ve firmě.

Ministerstva zpoplatnění počítačů neplánuje

Aby se zpoplatnění počítačů stalo realitou, muselo by být součástí mediálních zákonů, se kterými přijde ministerstvo kultury. Mediální zákony čeká změna v návaznosti na směrnici Evropské komise, jež upravuje dosavadní pravidla vysílání. Směrnici EU se musí do tuzemského práva implementovat do 19. prosince 2009.

Ministerstvo však se zavedením poplatků za počítače prozatím nepočítá a plánuje zachovat nynější stav. Zároveň ale upozornilo, že zákony se teprve připravují a vše je ve fázi projednávání. Nedá se tak vyloučit, že se jeho postoj změní.

Mělo by se zpoplatnit internetové vysílání České televize?

Český rozhlas: Poplatky jen pro domácnosti

Kromě televize vybírá koncesionářské poplatky i Český rozhlas. Ten částečně souhlasí s postojem televize a s úpravou zákona o rozhlasových a televizních poplatcích, která by zohlednila vývoj vysílacích technologií, mezi které paří např. internetové vysílání. Vybírání televizního a rozhlasového poplatku z počítačů připojených k internetu by ale rozhlas zavedl pouze u domácností, které ze zákona platí poplatky pouze z jednoho přijímače bez ohledu na jejich celkový počet v domácnosti.

U firem, živnostníků a organizací bychom poplatky za přijímače připojené k internetu nevybírali, doplnil serveru Podnikatel.cz Marek Illiaš z Českého rozhlasu. To znamená, že pokud by domácnost vlastnila rádio, tak za počítač s internetem by již další poplatek neplatila. Poplatek by se domácnosti týkal jen v tom případě, pokud by rádiový přijímač neměla, ale počítač s připojením na internet ano. Firmy a živnostníci by podle rozhlasu za počítač s internetem nic navíc platit neměli.

Nápad je nesmyslný, tvrdí podnikatelé

Podnikatelé se k návrhu České televize staví negativně. Podle nich je paušální zpoplatnění všech uživatelů počítačů pro televizi sice pohodlnou variantou, avšak velice nespravedlivou. Navíc se živnostníci obávají, že budou muset platit za každý počítač ve firmě, což by pro mě znamenalo značnou finanční zátěž. ČTK totiž uvedla, že televize zvažuje, zda by se neměl v budoucnu platit televizní poplatek právě za každý počítač, který je schopný příjmu TV programů přes internet.

skoleni_15_4

ČT však tuto informaci popírá. Rozhodně žádný návrh nepočítá se zpoplatněním všech počítačů.Vždy by se platil jeden poplatek bez ohledu na počet přijímačů, ujišťuje Ladislav Šticha. Vzhledem k tomu, že v současné době je zákon koncipován tak, že právnické osoby platí televizní poplatek z každého televizního přijímače, by v případě uzákonění počítače s internetem jako televizního přijímače nastala velmi problematická situace.

Současný stav

Domácnost vlastní dva televizory a jeden počítač s internetem, platí tak televizní poplatek 135 Kč měsíčně (tj. nezávisle na počtu přijímačů).
Firma vlastní dva televizory a dvacet počítačů s internetem, nyní platí televizní poplatek ve výši 270 Kč měsíčně (2 televizory po 135 korunách).

Možná změna (zpoplatnění každého počítače jako televizního přijímače)

Domácnost vlastní dva televizory a jeden počítač s internetem, stále by platila 135 Kč měsíčně.
Firmadva televizory a dvacet počítačů s internetem, v případě zpoplatnění každého počítače jako televizního přijímače by platila 2970 Kč měsíčně (2 televizory po 135 Kč a 20 počítačů po 135 Kč).

Podnikatelé ovšem považují za nesmyslné jakékoli plošné zpoplatnění internetového vysílání. Nám připadá jako logická spíše taková varianta, která by zpoplatnila přístup k streamovanému televiznímu vysílání České televize konkrétním zájemcům, dodal Tomio Okamura, tiskový mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. Ostatní podnikatelé mu dávají za pravdu, mezi nimi i Bedřich Danda, předseda Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR, který uzavírá celou kauzu vtipem:

Příslušník kriminální policie předvolá dědu ze Slovácka k výslechu a obviní ho, že si doma vyrábí slivovici ze svých švestek. Děda to odmítá, že sice přístroj má, ale že ho nepoužívá. Kriminalista odpovídá: „To nevadí, máte přístroj, tak budete platit.“ Děda na to: „Tak prosím mi ještě dejte pokutu za znásilnění.“ Kriminalista se diví, proč? Děda na to: No, na to mám taky přístroj a nepoužívám ho…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).