Hlavní navigace

Názory k článku Máte zmatek v průměrech u výdělků? Poradíme, jak na výpočet

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 6. 2009 21:15

    Ferda (neregistrovaný)
    Při výpočtu pravděpodobného výdělku dle varianty 3 se postupuje podle Pravděpodobný výdělek
    § 355
    (1) Jestliže zaměstnanec v rozhodném období neodpracoval alespoň 21 dnů, použije se pravděpodobný výdělek.
    (2) Pravděpodobný výdělek zjistí zaměstnavatel z hrubé mzdy nebo platu, které zaměstnanec dosáhl od počátku rozhodného období, popřípadě z hrubé mzdy nebo platu, které by zřejmě dosáhl; přitom se přihlédne zejména k obvyklé výši jednotlivých složek mzdy nebo platu zaměstnance nebo ke mzdě nebo platu zaměstnanců vykonávajících stejnou práci nebo práci stejné hodnoty.
    Odstavec 2 však lze rozdělit na dvě části
    -část1 - Pravděpodobný výdělek zjistí zaměstnavatel z hrubé mzdy nebo platu, které zaměstnanec dosáhl od počátku rozhodného období, popřípadě z hrubé mzdy nebo platu, které by zřejmě dosáhl
    -část2 - přitom se přihlédne zejména k obvyklé výši jednotlivých složek mzdy nebo platu zaměstnance nebo ke mzdě nebo platu zaměstnanců vykonávajících stejnou práci nebo práci stejné hodnoty.
    Část 2 je k ničemu zaměstnavatel určuje výši výdělku podle sebe!
    (část1 a část2 by měla být nerozdělitelná- význam slova přitom- znamená současně)
    Komentář dále úvádí-Může se zjištovat i z hrubé mzdy nebo platu, které by zřejmě dosáhl, kdyby pracoval.
    Dále se dá počítat způsobem-Pravděpodobný výdělek by se mohl stanovit při dlouhodobé nepřítomnosti i tak, že vezmeme poslední známý průměrný výdělek zaměstnance a násobíme průměrným nárůstem mzdy v podniku.
    V komentářích ZP jsou uváděny i další způsoby výpočtu.
    A můžeme si vybrat!!! Kolik si přejete aby to vyšlo???
    Dle mého názoru by všechny uvedené způsoby měly vést k jedinému výsledku a ne k několika!!!
    Když toto vše pomineme, je zde ještě jedna možnost jak postupovat při dlouhodobé nemoci. Po opětném nástupu do práce se vezme Základní mzda uvedená v pracovní smlouvě a z ní se všechno vypočítá.
    Tento způsob je nejednoduší a jěště vám jej potvrdí na Úředě práce a na MPSV!
    V zákoníku práce se ještě uvádí-Základním požadavkem při určování pravděpodobného výdělku je soulad s dobrými mravy. Zaměstnanec by neměl býtpoškozen na výši svého průměrného výdělku jen z toho důvodu, že v rozhodném období neodpracoval 21dnů.
    Tak daleko se nečte a další § ZP (jako § 363 Ustanovení, kterými se zapracovávají předpisy Evropských společenství a ustanovení, od kterých není možné se odchýlit),již nikoho nezajímá.
    A tak naposledy Kolik si přejete aby to vyšlo????
  • 16. 10. 2012 20:17

    Chuckie (neregistrovaný)

    Dobrý den, ráda bych se zeptala - v dohodě o ukončení PP z nadbytečnosti mám jako základnu pro výpočet odstupného stanovenu konkrétní částku průměrného hodinového výdělku (byla jsem před podpisem rok na mateřské dovolené, takže by se mělo jednat o pravděpodobný výdělek), který se rovná poslednímu dosaženému průměrnému hodinovému výdělku před nástupem na mateřskou. Nakonec mi vyplatil na odstupném o 5% méně s tím, že se v částce v dohodě zmýlili. Víc mi prý dát nemohou, že by to bylo proti předpisům a jednalo by se z pohledu SP a ZP o nadhodnocení částky a únik. Domnívám se však, že poslední vypočtený PHV se jako pravděpodobný použít může (viz textace Vašeho článku). Můžete mi to potvrdit a poradit, jak přesvědčit zaměstnavatele, že nic protiprávního nekoná a že není nutné rozdílnou částku nijak dodaňovat (vyplatit jako odměnu podléhající SP a ZP). Děkuji.

  • 4. 9. 2015 22:29

    Bela (neregistrovaný)

    Dobrý den,pracuji u firmy na zkrácený úvazek,ve smlouvě na 65 hodin na měsíc,ovšem někdy i na 100 i více,placeno jako přezčas,mohla bych vědět,jak se bude vypočítávat průměrný výdělek pro UP?děkuji za odpověď

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).