Hlavní navigace

Microsoft spouští akci proti nelegálním Vistám

21. 4. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Společnost Microsoft, která vyrábí nejrozšířenější operační systém pro počítače, nachystala na uživatele ode dneška rázný krok, který by měl zastavit nelegální šíření jejich softwaru. Na uživatele, kteří používájí nepravé Windows Vista, spadla klec. Dodnes systém mohli nelegálně používat jen za předpokladu, že si nainstalovali speciální program (tzv. crack), který jim zařizoval zadarmo plynulý chod počítače.

Microsoftu ale došla trpělivost a program začně mazat. Nedávno vydala první Service pack (balík aktualizací přes internet), který v sobě obsahuje i funkci, která má tyto podvodné uživatele odhalit. Pokud crack (program pro odblokování licence) identifikujeme, uvádíme OS do stavu omezené funkčnosti, popisuje boj Microsoftu s nelegálním softwarem Tomáš Koška. Odhalený uživatel bude mít následně 30 dní na správnou aktivaci svého systému a vyřešení situace. Windows Vista si budou také samy aktualizovat a stahovat nové definice cracků. Pirátům nezbude jiná možnost, než si shánět nové cracky. Jenže tento postup bude pro většinu nelegálních uživatelů frustrující a tak nakonec bude pro ně výhodnější, si zakoupit licencovanou verzi, uvádějí Lidové noviny.

Pirátství se v dnešní době vyskytuje převážně v domácnostech. V podnikatelském spektru míra používání pirátksých kopií klesá. Používání nelegálního softwaru odradila podnikatele především výše pokut a také fakt, že dostupnost licencí na programy od společnosti Microsoft, se cenově za poslední dobu zvýhodnila.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).