Hlavní navigace

Milionové kauce, další vládní krok k omezení černého trhu s alkoholem

25. 2. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: http://www.isifa.com
Nový zákon o povinném značení lihu reaguje na podzimní metanolovou aféru. Má pomoci omezovat černý trh a bránit daňovým únikům. Bude fungovat?

39 mrtvých, desítky hospitalizovaných, z toho mnozí s nevratným poškozením zraku. Takový je výsledek metanolové aféry, která vypukla v září loňského roku. Po prohibici a policejních raziích přichází další krok, který by podobné tragedii měl v rámci možností zabránit. Legislativní rada vlády schválila návrh zákona o povinném značení lihu a doprovodný návrh, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o povinném značení lihu.

Nový zákon by měl omezit nelegální trh, zajistit, aby nakládání s lihem probíhalo v souladu s platnými předpisy, a zároveň zamezit daňovým a celním únikům. Návrh má nahradit stávající zákon č. 676/2004 Sb., o povinném značení lihu a o změně zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů. Novela je podle jejího předkladatele, ministra financí Miroslava Kalouska, lépe provázána s právní úpravou spotřebních daní a po procesní stránce bude podřízena režimu daňového řádu.

Ilustrační obrázek.
Autor: http://www.isifa.com

Ilustrační obrázek.

Nejtěžším kalibrem v boji s nelegálními lihovinami mají být vysoké kauce. Stanoveny jsou na 5 milionů korun a podle Ministerstva financí mají být jedním z nejúčinnějších opatření proti černému trhu. Podobně už stát postupuje například proti daňovým podvodům s pohonnými hmotami.

Soubor navrhovaných opatření

1. Snižuje se objem spotřebitelského balení, a to ze 6 na 1 litr. Výjimku mají pouze spotřebitelská balení ve skle (například dárková balení), kde je povolen objem 3 litry. To ovšem jen za podmínky, že se nebudou nacházet v prostoru, ve kterém se prodávají lihoviny pro přímou spotřebu.

2. Zavedení nové generace kontrolních pásek. Zejména se jedná o nové ochranné prvky, respektive jejich kombinace, a uvádění údajů o přesném obsahu lihu ve spotřebitelském balení. Kontrolní páska je určena ke značení spotřebitelského balení lihu, neobsahuje spotřební daň a její funkce je výhradně kontrolní.

3. Vyšší sankce za ztrátu nebo zničení kontrolních pásek. Na jedné straně budou postihována porušení povinnosti držitele kontrolních pásek, především nezajištění jejich ochrany, která by vedla ke ztrátě nebo porušení kontrolních pásek. Na straně druhé pak mají vyšší pokuty za ztrátu nebo poškození pásek postihovat jejich držitel, a to s výší sankce odpovídající výši spotřební daně z lihu odpovídající lihu potenciálně označenému těmito kontrolními páskami.

4. Kauce 5 milionů korun. Tato povinnost má být zavedena pro všechny výrobce a distributory lihovin označující je kolky. Je to jedna z podmínek pro registraci k podnikání s lihem. Kauce má být úměrná potenciálním sankcím za správní delikty podle návrhu zákona.

5. Zpřísňují se podmínky registrace osob povinných značit líh (zejména výrobci a dovozci) a sledování jejich průběžného plnění registrovanými osobami.

6. Povinně mají být do provozoven, kde se lihoviny kolkují, instalovány kamerové systémy, ke kterým bude přímo napojena celní správa.

7. Přesnější bude vymezení neznačeného lihu a explicitní zákaz nakládání s neznačeným lihem.

8. Nově mají být zveřejňovány klíčové údaje z registru osob povinných značit líh a distributorů lihu. 

9. Novela zavede obdobný systém registrace pro distributory lihu včetně povinnosti nakupovat a prodávat líh ve spotřebitelském balení pouze v řetězci: registrovaná osoba povinná značit líh – registrovaný distributor – konečný prodejce.

10. Stanovuje se povinnost vracet sejmuté neporušené kontrolní pásky správci spotřební daně z lihu.

11. Posiluje se kontrolní systém v rámci trhu s lihem. 

skoleni_15_4

12. Posíleny mají být také kontrolní a sankční kompetence České obchodní inspekce, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, živnostenských úřadů a orgánů Finanční správy České republiky k postihu porušování povinností při značení lihu.

Současně s návrhem zákona o povinném značení lihu je předkládán i návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o povinném značení lihu. Legislativní rada vlády doporučila vládě návrhy obou zákonů schválit ve znění jejího stanoviska.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).