Hlavní navigace

Mininotebook je pro každodenní práci manažera spíše nepraktický

13. 11. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 244086
Hlavními výhodami mininotebooku jsou jeho lehkost a velikost, díky nimž je ideální na cesty. Pro celodenní práci však z podobných důvodů příliš komfortní není.

Malé notebooky (do rozměru obrazovky 12 palců) se usadily na českém trhu i v taškách, kancelářích a domácnostech podnikatelů. Jejich výhodou je rozměr a nízká váha (ceny se pohybují cca od 10 tisíc korun výš i s DPH), které je předurčují k tomu, aby si je podnikatelé pořídili na cesty. Na druhou stranu právě rozměr může být zároveň i jejich nevýhodou. Celodenní práce na nich totiž nemusí být příliš komfortní. Mininotebooky kupují jak domácí uživatelé, z nich poměrně velké procento ženy a dívky, ale narůstají prodeje i firemním zákazníkům – a to kvůli dobré přenositelnosti například na jednání a výborné výdrži baterií při využití notebooku zejména pro kancelářské využití, potvrzuje pro business server Podnikatel.cz Stanislav Gaj, ředitel společnosti Czech Computer, která mj. právě malé notebooky prodává přes svůj rozsáhlý e-shop.

Přesto v prodejích podle Stanislava Gaje stále vedou větší notebooky, a to od 13 palců výš. Prodeje mininoteboků zaznamenali na czc.cz svůj boom na přelomu loňského a letošního roku, ale stále prodáváme výrazně více klasických velkých notebooků, tvrdí. A dodává: V posledních měsících zaznamenáváme zvýšený zájem o notebooky větší, tedy od 13 palců výše a dá se říci, že růstový trend prodejů mininotebooků se zastavil.

Mininotebooky dnes patří k běžnému sortimentu internetových i kamenných prodejen elektroniky. Vedle společnosti Czech Computer je má ve své nabídce také například Alza.cz, Mironet nebo Datart.

Plusy a minusy mininotebooku

Plus: Díky lehkosti a malé velikosti je ideální do terénu, na cesty. Vejde se do kufříku nebo kabelky. Častou výhodou je také větší výdrž baterie než u velkého notebooku.

Minus: Problémy může činit malá klávesnice i obrazovka, a to tomu, kdo má silnější prsty nebo potíže se zrakem. Potíž může být jak se surfováním na internetu, tak se čtením dokumentů – při velkém zvětšení, které je komfortnější pro oči, se na obrazovce zobrazí jen výsek, titěrné písmo je zase velmi nepříjemné pro čtení.

O svoji uživatelskou zkušenost s mininotebookem se s business serverem Podnikatel.cz podělila novinářka Markéta Faustová: Mini notebook si nemohu vynachválit. Při jeho nutném přenášení oproti běžnému notebooku výrazně šetří záda. Jedinou jeho nevýhodou je omezená paměť. Doporučuji hned zpočátku vybavit si mininotebook externím diskem a hlavně – využívat ho pouze jako doplněk k domácímu či pracovnímu „maxi” počítači, tvrdí.

Jak se nestat workoholikem?

Nemůže být právě v tom, že si podnikatel může vzít mininotebook doslova všude s sebou, nebezpečná zrada? Jindřiška Kotrlová, tajemnice Českomoravské psychologické společnosti, poznamenává, že samotná existence elektronických zařízení, které usnadňují přístup k práci, workoholismus nezpůsobuje. Záleží spíše na přístupu a pevné vůli. Je-li například zaplacená dovolená u moře v době, kdy se ve firmě objevila zajímavá zakázka, je podle mne rozumné dovolenou nerušit, vzít s sebou notebook, část dne sledovat dění ve firmě a další část dne se věnovat rodině, partnerovi, domnívá se. Kompromis je podle ní v tomto případě lepší než radikální řešení – zrušit dovolenou znamená zůstat sám doma a zkazit cestu blízkým, odjet bez možnosti dění ve firmě sledovat a ovlivnit může vést k nervozitě, což pokazí ostatním dovolenou také. Je ale třeba mít pevnou vůli a umět si rozdělit čas, uzavírá.

Kolik hodin denně podnikatel/ka pracuje?

Hodně pracovat a balit si mininotebook na víkend i na dovolenou ještě samozřejmě automaticky neznamená být závislá nebo závislý na práci. Karel Nešpor, primář oddělení pro léčbu závislostí v Psychiatrické léčebně v Bohnicích, ve své knize Závislost na práci uvádí krátký dotazník (jeden z více existujících) pro zjištění, zda by se již u konkrétního člověka mohlo skutečně jednat o podezření na závislost (cituji z knihy v přesném znění):
  1. Míváte často velmi intenzívní touhu a puzení pracovat?
  2. Ve vztahu k práci se špatně ovládáte (nepřiměřeně do ní spěcháte, nevíte, kdy přestat nebo chcete stihnout příliš mnoho)?
  3. Když nemůžete třeba i kratší dobu pracovat, cítíte silnou nepohodu a duševní problémy, před nimiž utíkáte k další práci?
  4. Vnitřně vás to nutí stále zvyšovat množství času stráveného v práci?
  5. Zanedbáváte soustavně jiné potěšení a zájmy jen proto, abyste mohl pracovat?
  6. Pokračujete v práci i přes jasné důkazy toho, že to škodí vašemu zdraví nebo to ohrožuje jiné pro vás důležité hodnoty?

Podle tohoto dotazníku by podezření na závislost na práci mohly vzbudit tři nebo více kladných odpovědí, píše Karel Nešpor v publikaci, která je přístupná také online na internetu. Workaholikům je pak podle Nešpora společné, že špatně dbají na své zdraví a dlouhodobou výkonnost. Trpí tak jejich tělo, psychika i mezilidské vztahy.

Daně x

Další zdravotní aspekty práce (nejen) s mininotebookem

Práce na počítači respektive notebooku ovšem má i další, dobře známá, zdravotní rizika. Dlouhodobé sezení (natož ležení v nevhodné poloze s notebookem v posteli či na pohovce) je nevhodné pro pohybový aparát člověka, dlouhodobým sledováním obrazovky zase trpí oči (je prokázáno, že pokud člověk sleduje obrazovku počítače, mrká v kratších časových intervalech, což může vést k vysychání oka a podpořit syndrom suchého oka, který je považovaný za civilizační chorobu). Obecně se proto doporučuje dělat si mezi prací přestávky s procházkou, rozhýbáním nebo sérií krátkých cvičení a vědomě mrkat, případně sáhnout po očních kapkách, které namáhané oko zvlhčí. Výhodou mininotebooku však je naopak větší šetrnost k pohybovému aparátu při přenášení. Čtěte více na serveru Vitalia.cz: Notebooky nám ubližují!

Souvisí s tím také schopnost „menežovat” svůj čas (time management) a umět ho reálně rozdělit mezi práci, rodinu, relax atd. Rovnováhou mezi kariérou, ambicemi, rodinným životem, radostí z práce i života, vlastním psychickým vývojem apod. se zabývá také koncept work-life balance (tedy ve volném překladu koncept rovnováhy práce a života). Čtěte více: Buďte pány svého času! Poradíme vám, kde získat cenné minuty

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).