Hlavní navigace

Ministerstvo financí představilo Moje daně. Bude nový zákon a Daňový kiosek

14. 6. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.mfcr.cz, podle licence: Rights Managed
Aktualizováno 14. 6. 2016 12:12
Zákon o daních z příjmů je nepřehledný a obsahuje spoustu výjimek, tvrdí ministerstvo financí a chce radikální změnu. Podnikatelům také zjednoduší samovyměření.

Je to moderní a jednoduché, tak zhodnotil ministr financí Andrej Babiš projekt Moje daně, který přinese revoluci ve výběru i správě daní. Do projektu zahrnuje několik pilířů, které se postarají o kompletní změnu především u zákona o daních z příjmů, ale také u výběru daní, který bude souviset s novým portálem označeným pracovně zatím jako Daňový kiosek.

Bude kompletně nový zákon o daních z příjmů, jeho první verze už příští rok

Zákon o daních z příjmů je tu od roku 1992 a obsahuje řadu změn a výjimek a navíc 150 novel, stěžoval si na dnešní tiskové konferenci ministr financí Andrej Babiš. Chce ho proto kompletně změnit a napsat od podlahy nový. Jeho první verzi pro veřejnost a diskuzi představí už v září v roce 2017, tedy v roce, kdy není jisté, zda ještě bude sedět v ministerském křesle. Právě příští rok se budou konat volby. Andrej Babiš však ujišťuje, že bude pracovat do posledního dne ve svém úřadu, aby svůj velký projekt naplnil. 

Na novém zákonu o daních z příjmů se pracuje již od letošního února. Chcem, aby ten zákon byl uživatelsky přátelský a aby byl co nejvíce jednoduchý, komentovala právě psaný zákon Alena Schillerová, náměstkyně ministra financí. 

Nový zákon připraví půdu pro integrovaný systém správy daní a pojistného

Díky zákonu se podle Schillerové zároveň vytvoří podmínky pro to, aby se vytvořil integrovaný systém správy daní a pojistného. Tedy daně a pojistné bude vybírat jediný úřad, Finanční správa. Samozřejmě se to však musí dobře připravit, upozorňuje Schillerová. 

S tím však souvisí i další velká změna v tzv. samovyměření, která bude podle ministerstva financí přímo revoluční a bude se týkat Daňového řádu a zásahne všechny daně. Systém daní se díky tomu zrychlí a zautomatizuje. Daň bude vyměřována automaticky na základě daňového přiznání, zjednoduší se daně a zkrátí se doba vracení vyměřeného nadměrného odpočtu na DPH. Díky tomu se i sníží počet daňových kontrol. 

Plánová platnost těchto nových daňových předpisů je zatím stanovena na 1. ledna 2019, potažmo na 1. ledna 2010. 

Daňový kiosek daně zautomatizuje, bude fungovat jako elektronické bankovnictví

Další novinkou v projektu Moje daně bude i Daňový kiosek. Zatím se jedná o pracovní název nového daňového portálu, pomocí kterého si daňový plátce zajistí většinu svých povinností z pohodlí domova. Představte si to třeba jako elektronické bankovnictví, přibližuje nový portál Martin Janeček, šéf Finanční správy. Ten upřesnil, že Daňový kiosek bude některá data automaticky „dotahovat“ na základě identifikace poplatníka. Daňový kiosek zároveň veškeré daňové formuláře předvyplní, což podle Janečka zjednoduší správu daňových podání.

Brand24

V Daňovém kiosku si poplatník také zjistí stav svého daňového účtu, zda má přeplatek či nedoplatek a kam chce případný nedoplatek vrátit. Odpadne tak řada povinností chodit fyzicky na finanční úřad, říká Janeček, který zároveň doplňuje, že poplatník si skrze Daňový kiosek vygeneruje i potvrzení o bezdlužnosti. 

Další podrobnosti připravujeme. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).