Hlavní navigace

Ministerstvo financí reaguje na kritiku. Mění zákon o evidenci tržeb

8. 4. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed
Ministerstvo financí reaguje na připomínky ohledně elektronické evidence tržeb. Mění systém sankcí a nově do návrhu zařazuje účtenkovou loterii.

Chystaná elektronická evidence tržeb, která víří vody mezi podnikateli, ale také mezi politiky, dostává trochu jinou podobu. Ministerstvo financí reaguje na připomínky ostatních resortů a jednotlivých organizací a přichází s celou řadou změn.

Čtěte také: Přehled největší a nejčastější kritiky elektronické evidence tržeb

Ilustrační obrázek
Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed

Ministerstvo financí reaguje na kritiku. Mění zákon o evidenci tržeb.

Zákon o elektronické evidenci tržeb by se měla týkat ubytovacích služeb, stravovacích služeb, velkoobchodu a maloobchodu. Na další oblasti se bude elektronická evidence rozšiřovat v postupných vlnách, a to na základě analýzy Finanční správy.

Psali jsme: Elektronická evidence tržeb padne jako první na hoteliéry a hostinské

Povinné převzetí účtenky se ruší

Zda převezme či nepřevezme zákazník účtenku od obchodníka, bude jen a jen na něm. Tato povinnost je z návrhu zákona odstraněna. Mnohem účinnější než pokuty bude, když se nám podaří vysvětlit základní cíl elektronické evidence, kterým je konec diskriminace poctivých podnikatelů, uvedl ministr financí Andrej Babiš.

 

Potřebujete radu od odborníka? Využijte našich odborných poraden.

Do zákona jsou zakomponovány jasné údaje, které musí účtenka obsahovat. Stejně tak je v zákoně obsažen přehled systémových výjimek, tedy tržeb, které budou z povinnosti elektronické evidence vyňaty. Bude zaveden institut závazného posouzení pro poplatníky, kteří si nejsou jisti, zda má jejich příjem charakter nahodilého příjmu. Ten je od elektronické evidence osvobozen. Závazné posouzení vydá finanční úřad za snížený správní poplatek 1000 korun, píše se v tiskové správě ministerstva financí. 

Než přijde sankce, bude čas na nápravu

V návrhu zákona o elektronické evidenci tržeb se zásadním způsobem mění systém, kterým budou podnikatelé, kteří zákon poruší, sankcionováni. Uzavření provozovny či pozastavení výkonu činnosti je pojímáno pouze jako předběžné opatření, které bude možné využít dočasně, a to do doby sjednání nápravy. 

Restauracím se sníží DPH z 21 % na 15 %

V oblasti stravovacích služeb se sníží daň z přidané hodnoty z 21 % na 15 %. Výjimku tvoří daň na alkohol a tabákové výrobky. Opatřením chceme narovnat nesystémovou stávající úpravu, kdy podnikatelé v pohostinství nakupují potraviny se sníženou 15% sazbou, ale prodávají s 21%, vysvětluje náměstkyně ministra financí pro daně a cla Simona Hornochová.

Už dříve jsem psali: Restauracím kvůli elektronické evidenci tržeb klesne DPH na 15 %, slíbil Babiš. 

5000 korun jako kompenzace za EET

Všem, kterým vznikne povinnost evidovat tržby, bude umožněna sleva na dani ve výši 5000 korun. Tyto peníze mají vykompenzovat zvýšené náklady, které vzniknou s účinností zákona. 

Čtěte více: Elektronickou evidenci tržeb má kompenzovat nová sleva na dani, činí 5000 Kč

Brand24

V zákoně se počítá s účtenkovou loterií

Součástí zákona o elektronické evidenci tržeb je nově účtenková loterie. Poslouží jako motivační nástroj, při jehož přípravě bude ministerstvo financí vycházet ze zkušeností v zahraničí. Zvažujeme spíše nepravidelné, tematické nebo regionálně zaměřené loterijní kampaně, uzavírá Simona Hornochová.

Už dříve jsem psali: Zvyšuje účtenková loterie výběr daní? Na Slovensku pouze o „pár drobných“

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).