Hlavní navigace

Mladí studenti sází vše na jedinou kartu, ve svém byznysu cílí na seniory

14. 4. 2014
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Ondřej Hošt, Internet Info, podle licence: Rights Managed
Studenti většinou mívají úplně jiné zájmy, než je rozvoj webu pro seniory. Jsou ale i tací, kteří v tom cítí velký potenciál a plánují rozjet fungující firmu.

Na internetu se před časem objevil web, který má ambice stát se největším českým online komunitním centrem pro seniory. Nabízí generaci, která se chystá odejít, nebo už je na zaslouženém odpočinku, informace z mnoha oblastí, jež by ji mohly nebo měly zajímat. Kromě hodnocení spokojenosti klientů domovů pro seniory jsou to i přehledy speciálně zaměřených zájezdů, seznamka, informace o akcích obchodních řetězců, ale také nabídka práce, právní a daňové poradenství a podobně. Vše na webu Seniorem.eu. Velmi překvapivé je to, že za celým tímto projektem stojí dva mladí muži. 21-tiletý Jan Laštůvka a o dva roky starší David Langr.

Oba dva studují na vysoké škole obor bankovnictví. K sociální oblasti tedy mají poměrně daleko. Obyčejně navíc mívají mladí lidé jejich věku úplně jiné zájmy než je péče o seniory. Poznali jsme se na vysoké škole a protože máme spoustu společných věcí, často jsme spolu probírali aktuální dění. Spojuje nás třeba přesvědčení, že je lepší si práci vytvářet, než ji hledat. Oba dva jsme k tomu od malička vedení, protože naši tátové podnikají. Je pro nás nepředstavitelné, že bychom začali pod někým pracovat. Ani v rodinných firmách, to by nedělalo dobrotu. Chceme stát na vlastních nohou, říká na úvod David Langr. Orientace směrem na seniory přišla ve chvíli, kdy jeho rodina hledala vhodný domov pro dědečka. Ukázalo se, že v České republice neexistuje žádné srovnání takovýchto zařízení a je velmi komplikované a časově náročné vybrat to, které odpovídá požadavkům. Problém se stal jedním z témat vzájemných debat Davida s Honzou a odtud už byl jen krok ke společnému internetovému projektu.

Ilustrační obrázek.
Autor: Ondřej Hošt, Internet Info, podle licence: Rights Managed

David Langr (vlevo) a Jan Laštůvka chtějí na internetu nabídnout seniorům komplexní služby. 

Považujeme se za poměrně kreativní lidi. Už několikrát jsme rodičům prezentovali naše nápady a podnikatelské vize, vždycky se nám ale vysmáli, že je to nereálné, bláhové a naivní a že to nebude fungovat. Komunitní web pro seniory byl prvním projektem, který je zaujal a podpořili nás v jeho realizaci. Zdá se, že jsme konečně našli něco, co má smysl i velký potenciál, komentuje Jan Laštůvka. Na webu Seniorem.eu Honza s Davidem pracují už rok, teprve čtyři měsíce je ale web online. Stránky dál rozvíjíme a doplňujeme. Možná jsme je nasadili příliš rychle, ale intenzivně pracujeme na jejich vylaďování. Je to každodenní práce. Týden co týden dostáváme nové nápady nebo podněty k tomu něco do webu implementovat, říká David Langr, který společně s Honzou navrhl celý design i strukturu webu. Samotné programování pak zadali profesionálům. Investovali jsme do toho jak my, což byli naše veškeré úspory a výdělky z brigád, tak i naši rodiče. Prostě jsme to chtěli zkusit, dodává s úsměvem Jan Laštůvka.

A myslí to zcela vážně, protože bez zaváhání dokáže vysvětlit i využití domény .eu, která se všeobecně příliš neujala. Jedním z důvodů jejího využití je to, že česká národní doména .cz je obsazená, dalším pak velké plány. Do budoucna by se Seniorem.eu měl stát srovnávačem služeb v rámci celého starého kontinentu a tak mladí podnikatelé investují do budoucnosti a staví si v podobě domény .eu před oči svůj vlastní závazek.

Dále čtěte: Péče o seniory, lukrativní byznys budoucnosti

Komplexní a uživatelsky přívětivý web

David s Honzou začínají svůj projekt rozjíždět opatrně a na vlastní kůži zakouší pozitivní i negativní stránky podnikání. Zatím se snaží prorážet díky okruhu svých známých a vypořádat se i s rolí, kterou jim předurčuje jejich nízký věk. Mám ještě jednu živnost, zabývám se prodejem, a je pravda, že jednání nejsou vždy příjemná. Kvůli mému věku už jsem se setkal s tím, že mě lidé považovali za podvodníka a nechtěli se mnou mít nic společného. Snažíme se s touto překážkou vypořádat tím, že nabízíme kvalitní služby. Ve chvíli, kdy nedůvěřivci vidí náš web, tak přeladí na optimističtější vlnu a bývají nadšení. Bereme ale i kritiku, snažíme se jí inspirovat a diskutujeme všechny podněty, říká Jan Laštůvka.

Web Seniorem.eu je postaven na třech základních pilířích. První zahrnuje vyhledávání a srovnávání, druhý praktické informace, třetí je zábavního charakteru. Stránky jsou vytvořeny tak, aby se uživatelům bez jakýchkoliv internetových znalostí podařilo najít to, co hledají. Veškerá nová upozornění se zobrazují v uživatelském účtu. Například sekce pobytových zařízení pro seniory obsahuje po krajích tříděnou databázi domovů důchodců, stacionářů a léčeben dlouhodobě nemocných. Uživatelé mohou v této sekci sdílet své zkušenosti a recenzovat jednotlivá zařízení. Naším cílem je shromáždit tolik hodnocení, aby si lidé mohli přehledně a na jediném místě vybrat nejlepší domovy a dát si pozor na ty nejhůře hodnocené. Žádná podobná služba u nás zatím nefunguje. Věříme, že si každý chce dát pozor, kam jednoho dne vloží do péče své rodiče nebo přímo sám sebe, vysvětluje David Langr. Pánové se spojili i s Asociací poskytovatelů sociálních služeb ČR. Spolupracují také s několika lidmi, kteří se v oboru vyznají, například s bývalým ředitelem jednoho královéhradeckého domova pro seniory. Odborná garance je tedy zajištěna.

Na webu se dá najít i aktuální zpravodajství a poradna pro seniory. Kromě rad, typů a návodů by se měly objevovat i příjemné a pozitivní zprávy, které ukážou, že život odchodem do penze nekončí a nemusí být nudný. V několika diskusních fórech mohou senioři probírat své zájmy od cestování a kultury přes finance a sport až po zdraví. Zatím si nejvíce doporučují svá oblíbená auta a rekreační destinace. Věříme ale, že díky tomu, že zaregistrovaní uživatelé mohou sami vkládat svá hodnocení, zkušenosti a doporučení, budeme mít brzy tolik příspěvků, že si každý najde to své, vkládá do portálu naděje Jan Laštůvka. Velký zájem je podle Honzy a Davida o soutěže. Veskrze se jedná o fotosoutěže s tématikou vnoučků nebo domácích zvířat. Ty se konají každé dva měsíce a výherci se mohou těšit na zajímavé a praktické ceny.

Teď je v přípravě spuštění internetové lékárny, respektive rozjezd spolupráce s jednou už fungující e-lékárnou. Lidé tak budou moci přes Seniorem.eu získat i cenově zvýhodněné volně dostupné léky, výživové preperáty a podobně. K dispozici by měly být i informace a možnost pořídit kompenzační pomůcky, polohovatelné postele a tak dále. Na stejném základě, jako dnes funguje nabídka pracovních příležitostí, se má brzy objevit i nabídka rozvozu jídel nebo adresné doručování potravin. Zvlášť starší senioři jsou dnes až příliš důvěřiví a nedovedou odhadnout, kdo jim nabízí kvalitní zboží nebo službu. Máme ambici stát se takovým internetovým filtrem, kde pro mizerné služby nebude prostor. Všechny spolupracovníky i obchodní nabídky pečlivě prověřujeme a nabízíme jen skutečně bezpečné a kvalitní služby. Kromě nás se o selekci mohou starat i sami uživatelé, když na webu budou sdílet své zkušenosti, popisuje David Langr. Senioři se často ptají i na jazykové kurzy, především angličtinu. Honza s Davidem proto přemýšlí o možnosti spojení se s firmou Davidova otce a rozšíření nabídky také o akreditované jazykové kurzy nebo semináře práce s počítačem a internetem.

Mohlo by vás zajímat: Senioři opět přerušují výplatu důchodů kvůli slevě na dani. Co na to právníci?

Brand24

Byznys se rozjíždí pomalu, studenti ale mají čas

Návštěvnost webu pomalu roste a mladí podnikatelé se ho snaží prezentovat všem cílovým skupinám. A to především na internetu a prostřednictvím facebooku. Je až s podivem, jak jsou senioři na této sociální síti zabydlení. Profil Seniorem.eu má 900 fanoušků, kteří aktivně komentují všechny události. Toho hodlají David s Honzou využít a postupně upevňovat pozici seniorů na internetu. Do důchodu totiž odchází i lidé, kteří už počítač aktivně využívali v zaměstnání. Pro méně zkušené je na webu k dispozici videoprůvodce. Tvůrci už dopředu předpokládali, že mohou nastat komplikace s přihlašováním nebo registracemi potřebnými pro komentování. Máme ale velmi dobré zkušenosti. Pokud má někdo problémy, z webu neodchází a píše do poradny. Je vidět, že lidé mají motivaci se s počítačem a internetem naučit. Krásným příkladem může být moje babička, která k 71. narozeninám dostala tablet. Volili jsme ho pro intuitivní ovládání a vyplatilo se. Do týdne s ním byla kamarádka. Předtím přitom počítač nikdy nepoužila, komentuje Jan Laštůvka.

David Langr s Janem Laštůvkou při plánování svého byznysu vycházejí z daných reálií, tedy z toho, že česká populace stárne. Nová generace seniorů bude z těch aktivnějších, bude mít zájem zůstat informována a užívat si života. Novodobí senioři už nebudou sedět na penězích, budou si je chtít užít. Web Seniorem.eu by měl být financován právě prostřednictvím uživatelů, ale také klientů a inzerentů. Zatím je web nevýdělečný, s prvními zisky počítají Honza s Davidem v průběhu příštího roku. Všechny peníze ale chceme znovu vložit do firmy a rozvíjet ji. Protože ještě studujeme, tak si to můžeme dovolit, uzavírá Jan Laštůvka. Přímá konkurence Seniorem.eu v České republice neexistuje. Jsou tu sice weby zaměřené na seniory, ale žádný z nich nenabízí podobně přitažlivé intuitivní ovládání a funkčnost. Mladí podnikatelé teď pracují s velkým potenciálem a je jen na nich, zda své nápady a nadšení dokážou přetavit v prosperující a smysluplný projekt.

 

Start: Začněte podnikat s Podnikatel.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).