Hlavní navigace

Přiznání opět usnadní „mobilní finanční úřady“, k dispozici budou v 180 obcích

17. 3. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Ve 180 obcích budou moct lidé letos využít „mobilní finanční úřady" a podat skrze ně svá daňová přiznání.

Stejně jako v předchozích letech i letos vyjíždějí pracovníci finanční správy do řady obcí po celé ČR a v některých případech dokonce opakovaně. Poplatníci tak mohou daňové přiznání odevzdat přímo v místě svého bydliště.

Úředníci opět vyrazí do obcí

Pracovníci finančních úřadů mají letos v plánu zavítat do 180 obcí po celé ČR. Tuto službu zatím využili občané ve 107 obcích, přičemž odevzdali přes 5 000 daňových přiznání. Další výjezdy budou pokračovat až do termínu podání přiznání, tj. do 3. dubna 2017. Dosud bylo na finančních úřadech odevzdáno téměř 700 tisíc daňových přiznání k daním z příjmů, upřesnila Petra Petlachová, mluvčí Generálního finančního ředitelství.

Finanční úřady rovněž v týdnu od 27. března do 31. března rozšíří úřední hodiny, kdy bude každý den otevřeno od 8,00 do 17,00 hodin. Poslední den lhůty pro odevzdání přiznání 3. dubna pak bude otevřeno od 8,00 až do 18,00 hodin. Poslední den lhůty pro podání přiznání je současně i poslední den pro úhradu daně. Daň je možné zaplatit na účet finančního úřadu buď bezhotovostně z účtu poplatníka nebo na poště daňovou „bezplatnou“ složenkou (jen daň z příjmů fyzických osob) nebo klasickou složenkou typu A anebo v hotovosti na pokladně úřadu, dodala Petlachová.

Pozor na povinné elektronické podání

Kromě papírového podání mohou poplatníci využít i chytré formuláře a elektronické podání, a to i přímo přes Daňový portál. Elektronické formuláře obsahují jednoduchého průvodce (vysvětlivky, nápovědy) a kontrolují jak formální správnost vyplněných řádků, tak úplnost vyplnění formuláře. V případě některých podnikatelů navíc už několik let platí, že elektronické podání mají povinné.

Čtěte také: Tisíce podnikatelů dostaly pokutu 2000 Kč, neučinily totiž podání elektronicky

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).