Hlavní navigace

Na jaké mobilní hračky se podnikatelé mohou v brzké době těšit?

23. 2. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Mobilní kongres v Barceloně tento rok vyvolával mírné rozpaky. Na jedné straně představily společnosti mnoho nových a zajímavých technologií, na straně druhé zde chyběla přehlídka světové jedničky Nokia.

Světový mobilní kongres se koná každý rok a společnosti, které na trhu něco znamenají, si jej samozřejmě nenechávají ujít. Letos se kongresu zúčastnilo více než 1300 společností, které se postaraly o přehlídku nových technologií. Ty budou udávat směr, jakým se mobilní svět bude ubírat v následujícím roce. Za místo konání bylo již tradičně zvoleno město Barcelona.

Mobilní operátoři potáhnou za jeden provaz

Neočekávané ohlášení, s kterým přišli zástupci 24 mobilních operátorů, překvapilo nejednoho návštěvníka kongresu. Operátoři vytvoří alianci pro vývoj mobilních aplikací. Aliance ponese název Wholesale Applications Community a na starost bude mít podporu softwarových vývojářů k lepší distribuci jejich aplikací mezi mobilní uživatele. Vznikne tak konkurence obchodu App Store od Apple.

Nová platforma nebude závislá na značce ani technologii telefonu, tím pádem veškeré aplikace a hry budou dostupné pro každého, a to bez ohledu na značku či model telefonu. Vývojářům bude stačit vytvořit jedinou verzi jejich aplikace, kterou následně půjde distribuovat pro nejrůznější druhy přístrojů a operačních systémů, uvádí společná tisková zpráva nově vzniklého sdružení Wholesale Applications Community. Členy nově vzniklého sdružení jsou také operátoři působící v České republice jako například Telefónica O2, T-Mobile nebo Vodafone. Celosvětově mají všichni zúčastnění operátoři více než tři miliardy zákazníků, a tak je předem jasné, že jde o velký a zlomový projekt ve světě mobilních aplikací.

Absence velikánů

Tento rok s sebou přinesl i několik méně radostných informací pro příznivce a návštěvníky kongresu. Chyběla zde Nokia. Společnost, která je aktuálním číslem jedna na trhu, nezaplatila za pronájem svého stánku. Můžeme jen stěží odhadovat, zda za tímto tahem stojí buďto vysoká cena nájemného, anebo změna strategie společnosti. Pokud by příští rok chyběl některý další z velkých výrobců nebo operátorů mohl by mít kongres nepříjemnosti spojené s menší návštěvností a sponsoringem.

Nokia si však nenechala ujít možnost oslovit návštěvníky kongresu. Uspořádala tiskovou konferenci mimo výstaviště, kde zveřejnila svoji spolupráci se společností Intel. Představila tak novou softwarovou platformu nazvanou MeeGo. Nutno podotknout, že tisková konference se z velké části týkala pouze dosažených výsledků za uplynulý rok a mnoho novinářů tak odcházelo s nepořízenou, jelikož Nokia nepředstavila žádný nový telefon.

S čím se kdo chlubil

Nové mobilní telefony doslova zahltily výstavní plochu veletrhu.

Společnost Motorola zažívá znovuzrození. Několik let o ní nebylo v Evropě slechu, pouze ve spojení s finanční krizí. Nová koncepce však přináší tížené ovoce a úspěch s sebou přináší smartphone s názvem Droid. V Evropě se Droid prodává pod názvem Milestone. Motorola představila několik dalších modelů, ale ty jsou určeny buďto pro americký trh, nebo trh korejský.

Společnost HTC představila na veletrhu tři novinky. Největším překvapením však byla vlastní varianta mobilu Nexus One od Google s názvem Desire. Tchajwanský výrobce HTC v mnohém předčil přístroj od Google. O výkon telefonu se stará procesor společnosti Snapdragon a 576 MB RAM.

Projektor v mobilu? Společnost Samsung představila telefon s operačním systémem od Google a zabudovaným projektorem. Fotky nebo videa tak bude možné promítnout ve vysokém rozlišení.

Sony Ericsson zažívá poslední roky úpadek a jeho tři nové, představené modely, by tento fakt měly změnit. Představeny byly dotykové modely s vysouvací klávesnicí podobné staršímu modelu Xperia, avšak v mini verzích. Vznikl tak model, který je svými technickými parametry na velmi dobré úrovni, ale nezatíží kapsu velkými rozměry.

Rakouská společnost Emporia, která vyrábí telefony zaměřené na důchodce, si vede velmi dobře. Její telefony se výborně prodávají i u nás. Emporia letos představila vylepšené modely. Přístroje dostaly nový design, ale také nové fuknce jako například bluetooth nebo barevný displej. Emporia by se také ráda zaměřila nejen na důchodce, ale i na tělesně postižené.

Za zmínku také jistě stojí společnost Toshiba. Ta poprvé pro Evropský trh představila nové komunikátory s obřím displejem a QWERTY klávesnicí. Nejedná se však o nijak převratné kousky.

skoleni_15_4

Jsou pro Vás mobilní technologie zajímavým tématem?

Nový operační systém Windows

Dalším velkým očekáváním kongresu bylo uvedení nového operačního systému Windows Mobile 7, od kterého si Microsoft slibuje přitáhnutí uživatelů na přátelské uživatelské rozhraní. WM7 představilo novou pracovní plochu, na které se nezobrazují pouze notifikace typu zmeškaných volání, ale nově také aktuální informace z Facebooku nebo služby Xbox live. Nový systém vychází z rozhraní hudebního přehrávače Zune HD a první telefony s touto novinkou dorazí na trh na podzim roku 2010. K plnému využití WM7 bude zřejmě nutný permanentní přístup k mobilnímu internetu. Sečteno a podtrženo, nový operační systém Microsoftu vypadá z pohledu uživatele velmi přátelsky.

Letošní veletrh pod mikroskopem

Veletrh se ani v příštím roce nebude s největší pravděpodobností stěhovat. Finanční krize se projevila i v tomto odvětví, ale nijak zásadně. Některé z pavilónů byly sice poloprázdné, ale návštěvníků bylo srovnatelně s minulým rokem. Velkým mínusem však zůstává cena vstupenek. Ta se pohybovala od 600 do 5 000 eur. Některé společnosti si údajně nemohly dovolit pronájem výstavní plochy a tak menším společnostem zůstávají dveře na veletrh zavřené.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník serveru Podnikatel.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).