Hlavní navigace

Mohou podnikatelé ještě vůbec věřit politikům? Včerejší "divadlo" říká ne

16. 9. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
V mezinárodním srovnání zemí podle snadnosti podnikání nedopadlo Česko nejlépe. NERV dal politikům i občanům jasnou zprávu o tom, kde vidí nutnost změn. A na pořadu dne je pořád jen to jediné: kdy už konečně půjdeme volit?

Cesta k předčasným volbám připomíná stolní hru Člověče, nezlob se. Když už je figurka těsně před domečkem, a politici i občané (a podnikatelé) na dosah předčasných voleb, spoluhráč ji může nemilosrdně vyhodit z kola ven a vrátit na startovní čáru. Z pravidel Člověče, nezlob se se vymyká jen podivné chování oranžové figurky, která se na trati k domečku rozhodne, že už dál nepoběží a vrátí se na start sama a dobrovolně. Čtěte více: K urnám možná nepůjdeme hned, ale volit se bude

Podmínky podnikání se v Česku zhoršují

Podle mezinárodní srovnávací analýzy podmínek podnikání Doing Business 2010 se Česká republika nachází na 74. místě ze 183 zemí. Oproti roku 2009 dokonce na žebříčku zemí seřazených podle snadnosti podnikání propadla – z 66. příčky. Před sebou tak zanechala nejen první trojku Singapur, Nový Zéland a Hong Kong, ale také Tunisko, Kazachstán, Kypr nebo Chile. Zároveň se však Česko ocitlo i mezi zeměmi, které v letech 2008 a 2009 podnikly reformní kroky usnadňující podnikání.

Je zveřejnění všech smluv státní správy na netu sci-fi?

Národní ekonomická rada vlády (NERV) zveřejnila zprávu zaměřenou na problémy střednědobého vývoje domácí ekonomiky. Ačkoliv zpráva zmiňuje některé antikrizové pozitivní kroky, které vláda podnikla, upozorňuje také na řadu nebezpečí souvisejících se současnou nestabilní ekonomickou situací. Makroekonomická destabilizace některých zemí ve střední a východní Evropě znamená například podle NERVu aktuálně sice nižší nebezpečí „nákazy” pro Českou republiku než v prvním čtvrtletí 2009. Nicméně každý větší problém jiné země regionu se zákonitě promítne do tlaku i na českou měnu, zdraží financování dluhu a zhorší obecné podmínky pro podnikání firem, konstatuje se ve zprávě. NERV opět opakuje, že nárůst nezaměstnanosti bývá fázově opožděný oproti vývoji HDP. Znamená to tedy, že i přes oživení ekonomiky nezaměstnanost ještě nějakou dobu poroste. Pro zpružnění podnikatelského prostředí se ekonomickým expertům jeví jako vhodné některé prvky modelu flexicurity – příkladně různé alternativní modely zaměstnání, rekvalifikační projekty, soustředění na celoživotní vzdělávání a podobně. Čtěte více: Devadesát procent nezaměstnaných by změnilo obor

Hlavním zdrojem budoucí prosperity české ekonomiky je intelekt, vzdělanost a pracovitost obyvatelstva. Je proto logické požadovat od politických elit cílevědomou snahu o kultivaci podnikatelského prostředí, efektivní a transparentní veřejnou správu a účinný boj proti korupci, uvádí zpráva. Zároveň ale konstatuje, že úroveň korupce se v Česku v čase příliš nelepší. Zpráva řeší také problematiku zhoršeného přístupu firem k bankovním úvěrům s tím, že v čase krize jsou v této oblasti hodně citlivé právě malé a střední podniky. Inovace budou podle expertů NERVu do budoucna nejen konkurenční výhodou, ale nezbytností pro přežití firem na trhu.

Hluboké deficity, vedoucí k nepřiměřenému zadlužení země, zhoršují úvěrovou kredibilitu země, a tím znesnadňují podmínky pro podnikání – se všemi negativními ekonomickými dopady na ekonomický růst země, uvádí zpráva k tématu rozpočtové kázně.

Čtete volební programy politických stran?

V oblasti podnikatelského a institucionálního prostředí v České republice pak NERV navrhuje řadu konkrétních změn. Ty se dotýkají agendy a pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu, Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže i Kontrolního výboru Sněmovny. V legislativní oblasti ekonomové navrhují zavedení trestněprávní odpovědnosti právnických osob a zavedení pravidel pro legitimní lobbing. Mezi procedurálními změnami je například návrh zveřejnit všechny uzavřené smlouvy veřejné správy na internetu. A mnohé další.

skoleni_15_4

Podnikatelé chtějí silnou vládu

Podnikatelé se ústy Unie malých a středních podniků ČR přiklonili k předčasným volbám a zadoufali ve vládu se silným mandátem. Podnikatelé by uvítali a považují za velmi důležité, aby se vláda a parlamentní politické strany v této chvíli konstruktivně věnovaly především řešení státního rozpočtu a stabilizaci veřejných financí, které jsou v katastrofálním stavu, uvedl David Šeich, předseda Unie malých a středních podniků ČR. Čtěte více: Unie malých a středních podniků chce silnou vládu co nejdříve

Ke každodennímu chodu firem podnikatelé vládu jistě nepotřebují. K tomu, aby se jim v Česku podnikalo lépe – tedy za přívětivějších legislativních, daňových a dalších podmínek – potřebují funkční vládu a akceschopný Parlament. O to spíše v době, kdy nesou důsledky ekonomické recese. A od pádu čtvrté největší americké investiční banky Lehman Brothers zasažené hypoteční krizí, která následně přerostla do globální ekonomické krize, je to právě rok. Z tohoto pohledu se zatím situace domácích podnikatelů jeví spíše pesimisticky. Česko potřebuje rozpočet a vládu, která bude mít podporu a bude dost silná na to, aby podnikla potřebné kroky k oživení ekonomiky. Včera se bod rozpuštění Poslanecké sněmovny ani nedostal na program schůze. Hrozí tak odsunutí voleb dokonce až na červen příštího roku. Podle analytiků to neprospěje české ekonomice a znamená to další odklad potřebných reforem. Vtírá se otázka, jestli vůbec někdo z české politické reprezentace myslí na podnikatele a nejistotu, ve které se teď nacházejí. Kam se Česká republika v mezinárodním srovnání podmínek podnikání propadne v roce 2011, zatím není jasné. Jasné ale je, kam směřuje důvěryhodnost těch, kteří současné politické divadlo režírují.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).