Hlavní navigace

Motivujte své zaměstnance volitelným začátkem pracovní doby

4. 3. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Pružná pracovní doba může být dobrým motivačním nástrojem u zaměstnanců. Oproti pevné pracovní době přináší řadu výhod, například volitelný čas příchodu do zaměstnání. Ne všechny podnikatelské obory ale podobné výhody mohou nastavit. Navíc platí i několik zásad, které pružná pracovní doba vyžaduje.

Podnikatelé podle personálních poradců častěji využívají pružnou pracovní dobu. Ta totiž vyhovuje nejen zaměstnancům, ale i samotným podnikatelům. Firma díky pružné pracovní době dokáže pružně reagovat na potřeby klientů. Zaměstnanec si u volitelného začátku pracovní doby může například oběhat potřebné úřady nebo umístit bez časového stresu děti do školky.

Co jsou rigidní formy pracovní doby?

Pružnou pracovní dobu nelze využít ve všech oborech, klasickým příkladem je výroba. Zde se jako neefektivnější způsob časového rozvržení stále ukazuje směnný provoz. Tento fakt platí i u firem, které poskytují služby či prodej zboží. Jejich zaměstnanci jsou totiž vázáni otevírací dobou. Obecně vzato je rigidní pracovní doba aplikována ve firmách a na pracovních pozicích, které jsou svázány s určitým pevným harmonogramem. Uvedla bych jako příklad provoz center sdílených služeb se směnným provozem, pracovní dobu pracovníků ve výrobě nebo prodeji, řekla pro business server Podnikatel.cz Martina Štěpinová z daňových a právních služeb poradenské společnosti Pricewaterhou­seCoopers. Dalším typem jsou například profese, které musí respektovat některé technické termíny (např. dobu obchodování na burzách cenných papírů).

Pružná pracovní doba přináší řadu výhod

Jak potvrzují personální specialisté, okruh zaměstnání, u kterých může zaměstnavatel využít pružnou pracovní dobu, neustále roste.

Příklad pružné pracovní doby

Majitel firmy určí svým zaměstnancům tzv. „základní pracovní dobu“, během které musí být pracovníci v zaměstnání. Například od 10. do 14. hodiny. Pro příchod a odchod z práce a do práce pak stanoví nějaký časový úsek (např. příchod 7 – 10 h, odchod 14 – 19 h) a přesný čas nechá na svých zaměstnancích. Oblast pracovní doby navíc ale upravuje i stávající legislativa. Podle ní je stanovena maximální délka směny na 12 hodin. Dále pak zákon stanovuje, že při pružném rozvržení pracovní doby musí být průměrná týdenní pracovní doba naplněna nejdéle ve čtyřtýdenním vyrovnávacím období.

Podnikatelům přináší pružná pracovní doba několik hlavních výhod. Jednou z nich je spokojenost jejich zaměstnanců, kteří si tak mohou v jistých mezích přizpůsobit pracovní dobu svým preferencím a lépe skloubit práci s osobním životem. Z toho ovšem těží i zaměstnavatel, neboť zaměstnanec svou pracovní dobu pravděpodobně využije produktivněji. Není například nucen chodit na sedmou ráno, pokud začíná být produktivní až v devět, vyřídí si lékaře, školky, úřady apod., dodává Štěpinová. Podobný názor má i Jakub Hejsek, Branch Manager společnosti Grafton Recruitment, který zároveň přidává i další pozitiva: Firma díky pružné pracovní době dokáže pružně reagovat na potřeby klientů, protože se zaměstnanci mohou lépe přizpůsobit jejich časovým nárokům. Stejně tak například umožňuje překlenutí přestávek na práci, třeba na oběd. Zaměstnanci se na přestávkách vystřídají.

Pro jaké firmy je pružná pracovní doba vhodná? Může ji využít v podstatě jakákoli firma, která nemusí mít kvůli svému zaměření mít fixní pracovní dobu. I přesto je někde její využití častější. Pružnou pracovní dobu využívají zejména firmy z oblasti služeb, obchodu, IT, upřesnila Martina Štěpinová.

Existují ale situace, kdy zaměstnavatel pružnou pracovní dobu uplatnit nemůže. Jedná se především o pracovní cesty zaměstnanců či o dobu důležitých osobních překážek v práci, po kterou zaměstnanci přísluší náhrada mzdy nebo platu při dočasné pracovní neschopnosti či peněžité dávky podle předpisů o nemocenském pojištění.

I pružná pracovní doba má svá úskalí

I přes řadu výhod přináší pružná pracovní doba několik nebezpečí. Důležité je mít na paměti, že musí být zajištěn hlavně chod společnosti a dostupnost zaměstnanců ve správnou dobu. Není možné tak pružnou pracovní dobu zavádět kdekoli. Zejména v případech, kdy ve společnosti neexistuje elektronické sledování docházky, je možnost využívání pružné pracovní doby podmíněno jistou disciplínou ze strany zaměstnance a zároveň důvěrou ze strany firmy, varuje poradkyně z Pricewaterhou­seCoopers. K tomu se přidává i Jakub Hejsek a doplňuje dva body, které by měli mít podnikatelé na paměti: Naplánovat pružný začátek (a konec) pracovní doby tak, aby byla pro zaměstnance co nejzajímavější a aby v tomto rozpětí byli zaměstnanci většinou k dispozici na pracovišti.

Pokud by tedy zaměstnavatel určil začátek pracovní doby mezi 7. a 9. hodinou ráno, musí být na pracovišti skupina lidí, kterým bude vyhovovat příchod v sedm, a stejně tak i skupina, která bude chodit na devátou. Kdyby všichni chodili až v devět, nesplní toto schéma svůj účel. A dále je důležité zajistit správnou evidenci odpracovaných hodin bez zbytečného obtěžování zaměstnanců (dnes toto často řeší elektronický systém evidence docházky), dodal pro business server Podnikatel.cz Branch Manager společnosti Grafton Recruitment.

Daně x

Co přinese budoucnost?

Podle personalistů se dá očekávat, že s postupujícím pokrokem pronikne pružná pracovní doba i do oborů, ve kterých momentálně není možná. Odborníci z oblasti personální poradenství se rovněž shodují, že trendem dneška je díky rozvoji informačních technologií práce z domova. Další novinkou rozvržení pracovní doby je i podle nového zákoníku práce tzv. konto pracovní doby, což je speciální způsob nerovnoměrného rozvržení pracovní doby.

Ať už podnikatel zvolí jakýkoli typ pracovní doby, je povinen vypracovat písemný rozvrh pracovní doby na dobu jednoho pracovního týdne a seznámit s ním zaměstnance nejpozději 14 dní předem.

Využíváte ve své firmě pružnou pracovní dobu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).