Hlavní navigace

Ministerstvo školství chce rozšířit spolupráci škol a zaměstnavatelů

13. 10. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) chce , aby vláda do konce roku projednala jeho návrh na podporu spolupráce mezi školami a zaměstnavateli. Měl by tak řešit problémy středního odborného školství a poskytnout zaměstnavatelům zdroj, kde nacházet a svou pracovní sílu.

Díky procesu ekonomické transformace došlo k útlumu spolupráce mezi odborným školstvím a zaměstnavateli. Nyní MŠMT připravilo návrh, který by tuto spolupráci měl znovu oživit. Návrh obsahuje motivační program, který má umožnit zaměstnavatelům, na jejichž pracovištích bude probíhat praktická výuka, čerpat finanční prostředky ze státního rozpočtu. Princip financování nám říká, že peníze ze státního rozpočtu by měly vždy směřovat za žákem, k tomu subjektu, který nese náklady vzdělávacího procesu, říká ministr školství Ondřej Liška. Zároveň však uvádí, že čerpání prostředků bude vázáno na smlouvu mezi školou a konkrétním podnikem. Spolupráce by měla být výhodná pro všechny stany, jelikož škola získá cenné kontakty, žáci budou pracovat s modernějšími technologiemi než dosud a podniky si mohou vybrat a pěstovat kvalitní pracovní sílu, která po ukončení školy nastoupí na hlavní pracovní poměr.

Daně x

Návrh dále obsahuje opatření, které by podpořilo výraznější zapojení zaměstnavatelů do odborné přípravy žáků. Například spoluúčast podniků na tvorbě obsahu vzdělávání a při hodnocení výsledků žáků. Měl by také umožňovat lepší vstup zaměstnavatelů do přímého financování odborného vzdělávání a čerpat s tím související daňové stimulace a další podpůrná opatření.

Hospodářská komora ČR se v této záležitosti vyjádřila pozitivně. Nedostatek učňů a následně i kvalifikovaných řemeslníků je podle ní dlouhodobý problém, na který se snaží upozornit. Myšlenku této spolupráce proto vítá jako jednu z možností, jak tyto potíže řešit. Velké stabilní podniky by se měly více podílet na organizaci škol – příkladem se stala firma Metrostav nebo Stavby silnic a železnic, chválí viceprezident Hospodářské komory České republiky František Holec. Čtěte více: Stavební firmy se dostávají do problémů, zedničina netáhne

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).