Hlavní navigace

Musí SVJ podat daňové přiznání za rok 2014? Záleží na typu příjmů

31. 3. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Také společenství vlastníků jednotek (SVJ) se v řadě případů týká povinnost podat daňové přiznání za rok 2014. Záleží ovšem na typu příjmů, které SVJ má.

Řada společenství vlastníků jednotek (SVJ) neví, zda musí podat daňové přiznání za rok 2014. Podle odborníků se v posledních dnech množí dotazy zástupců SVJ a někteří z nich jsou dokonce povinností podat přiznání zaskočeni. Zda musí SVJ přiznání podat, se přitom odvíjí o typu příjmů, které SVJ má.

Jak na daň z příjmů?

Přečtěte si daňový speciál, který poradí jak na daň z příjmů věcí krok za krokem.

 

Kvůli úrokům se již přiznání podávat nemusí

Zorientovat se, zda SVJ musí podat přiznání, není podle odborníků úplně jednoduché. V souvislosti s novým občanským zákoníkem se totiž změnila i pravidla, která se týkají daně z příjmů a SVJ. Do konce roku 2013 platilo, že dani z příjmu podléhaly úroky spořících, termínovaných a podobných účtů. Od roku 2014 je však situace jiná a mnoho SVJ tak přiznání podávat nemusí. I nadále ale zůstávají SVJ poplatníky daně z příjmů právnických osob.

Kdy musí SVJ podat přiznání

Na druhou stranu existují typické skupiny vlastních příjmů společenství, které povinnost podat daňové přiznání vyvolají. Jedná se hlavně o přijaté úroky a poplatky z prodlení od vlastníků za pozdní úhradu zálohových či jiných plateb, přijatá penále ze smluv s třetími stranami, plnění z pojistných smluv, příjmy plynoucí z nakládání s vlastním majetkem společenství atd. S trochou nadsázky by se dalo říct, že přiznání se musí podat pokaždé, když vám uhradí dlužníci poplatky nebo penále, nebo pojišťovna vyplatí pojistnou událost, doplnil Zdeněk Burda z advokátní kanceláře Martina Kašpara.

Daně x

Které přijmy dani nepodléhají

Zdeněk Burda zároveň upozornil na to, že dani z příjmu společenství vlastníků podléhají pouze jeho vlastní příjmy. Vyloučena je tak velká skupina přijatých plateb plynoucích z pronájmů a jiného komerčního využití společných částí domu, které nejsou příjmem společenství vlastníků, ale jeho členů, stejné to je třeba také u příjmů z pronájmu reklamní plochy a v dalších podobných případech, vysvětlil Burda.

Tyto příjmy proto podléhají zdanění výlučně na straně jednotlivých členů společenství vlastníků. SVJ jen vystaví jednotlivým vlastníkům potvrzení o zdanitelných příjmech, kde uvede výši příjmů připadajících na individuálního vlastníka dle spoluvlastnického podílu ke společným částem domu snížené o podíl na výdajích na dosažení, zajištění a udržení těchto příjmů.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).