Hlavní navigace

Nové povinnosti pro některé podnikatele, jinak až milionová pokuta

22. 8. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Po některé podnikatele platí nově povinnost zaregistrovat se u finančního arbitra. V opačném případě je čeká až milionová pokuta. Termín přitom hoří.

Koho se informační povinnost vůči Finančnímu arbitrovi České republiky nově týká? Podle městského úřadu v Berouně těch podnikatelů, kteří vykonávají činnost nabízení, poskytování nebo zprostředkování spotřebitelského úvěru na základě živnostenského oprávnění pro živnost vázanou s předmětem podnikání Poskytování nebo zprostředkování spotřebitelského úvěru, podnikatelů podnikajících dosud na základě živnostenského oprávnění pro ohlašovací živnost volnou s předmětem podnikání Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona v rámci oboru činnosti č. 47 Zprostředkování obchodu a služeb nebo v rámci oboru činnosti č. 70 Služby v oblasti administrativní správy a služby organizačně hospodářské povahy.

Povinnost podnikatelů vyplývá ze zákona č. 180/2011 Sb., účinného od 1. července 2011, který novelizoval zákon č. 229/2002 Sb., o finančním arbitrovi. Splnit ji musí do 1. října. Jinak jim hrozí pokuta až 1 000 000 korun, která může být navíc uložena i opakovaně, pokud nesplnění povinnosti trvá.

Finanční arbitr zajišťuje mimosoudní bezplatné vyřizování sporů klientů s institucemi – tedy věřiteli nebo zprostředkovateli při nabízení, poskytování či zprostředkování spotřebitelského úvěru, ale také investičními fondy, (zahraničními) investičními společnostmi, poskytovateli platebních služeb nebo vydavateli elektronických peněz. Institut finančního arbitra je v Česku zřízený od 1. ledna 2003. Arbitra jmenuje vláda na návrh ministra financí na funkční období pět let.

Arbitr nyní po novele rozhoduje spory mezi:

  • poskytovateli platebních služeb a uživateli platebních služeb při poskytování platebních služeb,
  • vydavateli elektronických peněz a držiteli elektronických peněz při vydávání a zpětné výměně elektronických pe­něz,
  • věřiteli nebo zprostředkovateli a spotřebiteli při nabízení, poskytování nebo zprostředkování spotřebitelské­ho úvěru,
  • investičními fondy, investičními společnostmi nebo zahraničními investičními společnostmi a spotřebiteli ze standardních fondů kolektivního investování a speciálních fondů kolektivního investování, které shromažďují peněžní prostředky od veřejnosti

Nyní tedy bude finanční arbitr rozhodovat také spory související s kolektivním investováním a se spotřebitelskými úvěry a pro jejich poskytovatele to tudíž znamená, že se budou moci na arbitra obrátit i jejich klienti. Do budoucna se plánuje také to, že by arbitr řešil spory i z oblasti pojišťovnictví.

Jak splnit svou informační povinnost

Podle paragrafu 19 zákona o finančním arbitrovi musí instituce arbitrovi oznámit svou obchodní firmu, sídlo a kontaktní osobu (její jméno, příjmení, adresu, funkci, telefon, fax, případně e-mail). Stejné údaje musí poskytnout o zástupci této osoby. Pokud se údaje během doby změní, musí instituce změnu arbitrovi opět oznámit.

Informační povinnost lze splnit vyplněním online formuláře na webu www.finarbitr.cz. Poté je ale nutné formulář ještě vytištěný a podepsaný do 5 dnů od online vyplnění doručit na adresu kanceláře arbitra. Informační povinnost lze ale stejně tak – a to včetně podpisu – vyřídit přes datovou schránku.

V roce 2010 obdržel arbitr 822 podnětů,
z toho bylo k řešení přijato 135 návrhů na zahájení řízení – 94 oprávněných (70 procent) a 41 neoprávněných (30 procent); podněty se týkaly především platebních karet, bankovních poplatků, vedení účtů, úvěrů, pojištění atd.
Průměrná doba řízení přitom byla 68 dnů.

Zdroj: Výroční zpráva finančního arbitra za rok 2010

Jak uvedl finanční arbitr František Klufa na březnové tiskové konferenci, řešil loni spor o 2,60 Kč, ale také o sumu převyšující 6 milionů korun.

Společnosti a asociace, které z podstaty svého podnikání přicházejí s finančním arbitrem do styku, jako jednu z hlavních výhod řízení před arbitrem vyzdvihují nestranný přístup k řešení sporů a fakt, že se tímto způsobem dá předejít soudnímu řízení, které je náročné na čas a peníze. Pro český finanční trh by podle mého názoru mělo značný kultivační efekt, pokud by byly kompetence finančního arbitra v dohledné době rozšířeny, cituje výroční zpráva finančního arbitra za rok 2010 Jana Kittricha z někdejší Banco Popolare. K tomu nyní dochází.

Brand24

Další povinnost pro poskytovatele úvěrů

Pro firmy a podnikatele, kteří se zabývají spotřebitelskými úvěry se jedná o další změnu v průběhu letošního roku. Samotný zákon o spotřebitelském úvěru byl novelizován s účinností od 1. ledna 2011 a posílil práva spotřebitelů. Poskytovatelé úvěrů tak nyní mají například ještě před poskytnutím úvěrů rozsáhlou informační povinnost. Poskytovatelé úvěrů mají přímo zákonnou povinnost svým klientům vysvětlit všechny podmínky srozumitelně. Například v oblasti reklamy to znamená, že jim musejí na reprezentativním příkladu přesně ukázat, kolik budou platit, řekl před časem pro server Podnikatel.cz Jiří Sochor z ministerstva průmyslu a obchodu. Poskytování úvěrů se také přesunulo z živnosti volné do vázané. A v neposlední řadě mají spotřebitelé možnost od smlouvy o poskytnutí úvěru do 14 dnů od jejího uzavření odstoupit. Čtěte více: „Půjčím milion za korunu měsíčně na 1% úrok…“ Takovou reklamu už nesmíte

Foto: www.isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).