Hlavní navigace

Na karamel k Myšákovi, na marcipán k Erhartovi

 Autor: 244086
Jana Bohutínská 2. 1. 2009

Gurmán dostal chuť na sladké a zašel nejprve k Myšákovi a pak k Erhartovi. Vyzkoušel karamelový pohár, obří větrník i marcipánový dort. A snědl by víc, kdyby mohl. Doporučit může obé, vzhledem k velikosti raději nalačno.

V Praze se dočkaly obnovení dvě cukrárny, do kterých chodívali naši praprarodiče, prarodiče a rodiče: Erhartova cukrárna na Letné a Cukrárna Myšák v centru ve Vodičkově ulici. Zatímco v první z roku 1937 se až do dneška dochovaly původní hlavní funkcionalistické interiérové prvky, druhá je (původně z doby před první světovou válkou s přestavbou budovy v roce 1922), spolu s budovou, ve které sídlí, postavená zcela nově. Do cukráren tentokrát Gurmán vyrazil s pamětníky.

Cukrárna: Myšák
Lokace: Vodičkova 31, Praha 1

Do Cukrárny Myšák jsme se usadili až na druhý pokus. Den po jejím znovuotevření totiž stála na ulici na místa uvnitř fronta. V poobědovém čase během vánočních svátků jsme jen tak tak chytli stolek. Mnoho jich bylo obsazených, jiné rezervované a chvíli po nás už museli zájemci a zájemkyně o pamlsky postávat nad schody a čekat na uvolnění míst.

Ze sladkého menu či přímo u pultu s vystavenými zákusky jsme si vybrali:

  1. Větrník (75 Kč),
  2. Karamelový pohár Myšák (tři kopečky vanilkové zmrzliny, karamelová omáčka, oříšky, šlehačka, čokoládová ozdoba; 120 Kč),
  3. Caffé Latte (65 Kč),
  4. Espresso Lungo (55 Kč)
  5. a čtvrt litru červeného vína Frankovka (60 Kč).

Obrovský větrník byl pro mne láska na první pohled. Byl velký, čerstvý a lákal k nakousnutí. Zároveň ale byl opravdu pekelně přeslazený, takže ani při neutralizaci mezi sousty popíjenou kávou jsem nebyla schopná ho spořádat celý. Cukrem v této luxusní cukrárně skutečně nešetří.

Myšák větrník

Karamelový pohár Myšák si objednala moje maminka, která sem na něj chodívala, dokud cukrárnu nezavřeli. Její hodnocení může být pro novou cukrárnu poctou: tvrdí totiž, že současný pohár je lepší než ten, který tu mlsala kdysi, hlavně prý disponuje chutnější vanilkovou zmrzlinou. Po ochutnání musím konstatovat, že karamel je neošizený, zmrzlina hutná a oříšky čerstvé. Na druhou stranu, vzhledem k poměrně luxusní ceně poháru by bylo na pováženou, kdyby nebyl tip ťop.

Kávu tu vaří poměrně lahodnou a servírují ji se skleničkou vody a tmavým cukrem v miniaturní mističce. Stejně tak víno podávané ve džbánku bylo pro brzké odpoledne tím pravým osvěžením. Vytknout lze snad to, že nám servírka přinesla kávu bez lžiček, o které jsme si museli říkat.

Anketa

Preferujete kuřácké nebo nekuřácké kavárny?

Při rychlé exkurzi jídelním a nápojovým lístkem zmiňme dezertní vína, která jsou v cukrárně tím pravým, ale také whisky, koňaky či pivo. V nabídce jsou čaje a velký výběr káv, ale také alkoholické koktejly nebo svařené víno. Za pozornost stojí oddíl Vzpomínáme na pana Myšáka, v němž se skrývá například nabídka jahod se šlehačkou nebo banánu v čokoládě se zmrzlinou a šlehačkou.

Vypulírovaná cukrárna

Interiér cukrárny vznikal se snahou přiblížit se interiéru původnímu. V přízemí je středový pult se zmrzlinou a kolem stolky na rychlou kávu. Do prvního patra se stoupá honosným mramorovým schodištěm v barvě slonové kosti. Rozhlehlé cukrárně vévodí mohutné sloupy, černobílé florální vzory na stěnách a hlavně také dlouhý pult se zákusky. Vše působí velmi čistě, doslova vypulírovaně.

Cukrárna Myšák interiér

A tak kromě toho, že personál zřejmě díky velkému zápřahu zapomněl na lžičky a s placením jsme na sebe museli upozornit přímo u pultu, mě zarazil jen fakt, že tu nelze platit kartou. Vzhledem k útratě 440 korun, což už je jako za oběd v průměrné restauraci, by mi to přišlo více než na místě.

Za přece jen trochu příliš přeslazený větrník a chybějící lžičky uděluji Cukrárně Myšák čtyři Gurmánské hvězdičky.

Gurmán - hodnocení 4

Cukrárna: Erhartova cukrárna


Lokace: Milady Horákové 56, Praha 7

Zatímco Myšák je velkoměstská honosná cukrárna, kam si rodinka ráda zajde v neděli odpoledne, Erhartova cukrárna je na první pohled malá cukrárna pro všední den. Je tu jen několik stolků, lidé si sem často chodí pro zákusky domů. Přesto je možné si stolek rezervovat a navíc tady zákazníkovi upečou jeho oblíbenou pochoutku klidně celou s sebou.

V Erhartově cukrárně jsme si objednali:

  1. Marcipánový dort (dort s pistáciovým a vanilkovým krémem v obalu z pravého mandlového marcipánu zdobený karamelem; jednotná cena dortů je 350 Kč/kilogram),
  2. Dort Erhart,
  3. Latte (45 Kč)
  4. a Capuccino (40 Kč).

Heslo zní: Na karamel k Myšákovi, na marcipán k Erhartovi. Jako milovnici marcipánu mě totiž Marcipánový dort uhranul. V marcipánu je cítit chuť mandlí, je měkký a dostatečně silný na to, aby nesplynul s dalšími chutěmi v dortu. Pistáciový krém mi chutí připomněl pistáciovou zmrzlinu, na kterou jsem v dětství chodila na Václavské náměstí. Zatímco já jsem s chutěmi svého dortu putovala do dětství, moje maminka si vybavila studentská léta, při kterých měla se svými spolužačkami ze školy za pár rohy v Erhartově cukrárně základnu.

Mnohovrstevný Dort Erhart se zelenou krustou nabízel chuť marcipánu, perníku, marmelády, kvalitní čokolády… Sníst pořádně tlustou výseč nebyla žádná legrace. Jenže kdo by odolal?

Erhartova cukrárna

Velkou výhodou cukrárny je, že porce dortů tu řežou podle přání zákazníka. Mají totiž jednotnou cenu 350 korun za kilogram dortu. Takže porci odříznou, zváží a podle toho zákazník platí. Kromě dortů ale cukrárna nabízí i čokoládové bonbóny, čajové pečivo, pomerančová kolečka namáčená v čokoládě a různé minidezerty inspirované italskou cukrářskou školou (profiteroly, italské mandlové suchárky Tozzeti, Frolini…).

Interiéru dominuje zelený mramor doplněný červenými židlemi. Výhodou cukrárny je dětský koutek. Erhartově cukrárně udělujeme pět Gurmánských hvězdiček, a to zdaleka nejen kvůli sentimentálním vzpomínkám.

Gurmán - hodnocení 5
Našli jste v článku chybu?
Podnikatel.cz: EET zvládneme, budou horší zákony

EET zvládneme, budou horší zákony

120na80.cz: 5 poporodních problémů a jejich řešení

5 poporodních problémů a jejich řešení

Podnikatel.cz: Přivýdělek u Airbnb nebo Uberu? Čekejte kontrolu

Přivýdělek u Airbnb nebo Uberu? Čekejte kontrolu

Podnikatel.cz: Přehledná titulka, průvodci, responzivita

Přehledná titulka, průvodci, responzivita

DigiZone.cz: TV Philips a Android verze 6.0

TV Philips a Android verze 6.0

Root.cz: Vypadl Google a rozbilo se toho hodně

Vypadl Google a rozbilo se toho hodně

Podnikatel.cz: Italové dělají mozzarellu z mléka z Česka

Italové dělají mozzarellu z mléka z Česka

120na80.cz: Jak oddálit Alzheimera?

Jak oddálit Alzheimera?

Lupa.cz: Insolvenční řízení kvůli cookies? Vítejte v ČR

Insolvenční řízení kvůli cookies? Vítejte v ČR

Podnikatel.cz: Pozor, pojišťovny mění čísla účtů

Pozor, pojišťovny mění čísla účtů

DigiZone.cz: Perspektivy TV v roce 1939 podle časopisu Life

Perspektivy TV v roce 1939 podle časopisu Life

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Vitalia.cz: 9 největších mýtů o mase

9 největších mýtů o mase

Vitalia.cz: Fotorecept: Jak nezkazit nadýchanou omeletu

Fotorecept: Jak nezkazit nadýchanou omeletu

Podnikatel.cz: EET: Totálně nezvládli metodologii projektu

EET: Totálně nezvládli metodologii projektu

Lupa.cz: Slevové šílenství je tu. Kde nakoupit na Black Friday?

Slevové šílenství je tu. Kde nakoupit na Black Friday?

Vitalia.cz: I církev dnes vyrábí potraviny

I církev dnes vyrábí potraviny

Měšec.cz: Finančním poradcům hrozí vracení provizí

Finančním poradcům hrozí vracení provizí

Podnikatel.cz: Prodává přes internet. Kdy platí zdravotko?

Prodává přes internet. Kdy platí zdravotko?

Vitalia.cz: Říká amoleta - a myslí palačinka

Říká amoleta - a myslí palačinka