Hlavní navigace

Na pokutách k #EET se vybraly už přes 2 miliony korun

29. 5. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Stát vydělává i na pokutách. Do státní kasy přitekly přes 2 miliony korun, které finanční správa vybrala na pokutách k elektronické evidenci tržeb.

Celkem za půl roku fungování EET provedla více než 30 tisíc kontrol. Nedostatků bylo odhaleno necelých 5000. 

Většina prohřešků (2343 případů) se týkala toho, že nebyla vystavena účtenka zákazníkovi, v 1186 případech o nezaslání údajů do systému EET. Pozor také na povinné informační oznámení, které musí podnikatel vyvěsit na své provozovně. V tomto bodě padlo 640 pokut a 618 podnikatelů nesplnilo oznamovací povinnost. Informovala o tom ČTK

Celkem je do systému elektronické evidence tržeb zapojeno 148 tisíc podnikatelů, kteří vydali 1,35 miliardy účtenek. Další fáze EET nastane až od 1. března 2018. Do ní se zapojí například veterináři, lékaři, zubaři, právníci, advokáti, ale i všichni ostatní, kteří nepatří do 4. vlny, do níž spadají vybraná řemesla a výrobní činnosti. 

Finanční správa zároveň zveřejnila upravenou metodiku k EET. Pro spolky se zvýšil limit, od kterého mají povinnost evidovat tržby, vyjasnila se problematika posílání datové zprávy v případě nabíjení a čerpání kreditu a upřesnila se také problematika dobírky.

Čtěte více: 

Zda 3. a 4. vlna EET bude skutečně naplněna, ukáže až výsledek parlamentních voleb. Poslední dvě vlny totiž podporuje pouze strana bývalého mistra financí Andrej Babiše ANO a také ČSSD. Ostatní parlamentní strany požadují EET zrušit nebo jsou proti uvedeným vlnám, které dopadnou především na svobodná povolání, jako jsou lékaři nebo advokáti, a řemeslníky. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).