Hlavní navigace

Na přehled pro ČSSZ máte čas do začátku května. Máme k dispozici formulář

1. 4. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Nejpozději na apríla byste měli vyrazit na finančák s přiznáním k dani, cestu na ČSSZ s přehledem můžete odložit až na 2. května.

Přehled o příjmech a výdajích pro Českou správu sociálního zabezpečení, stejně jako pro zdravotní pojišťovnu, je nutné dodat do jednoho měsíce od doby, kdy měli podnikatelé povinnost podat daňové přiznání. Pokud přiznání přistálo na stolech finančních úřadů v nejzazším termínu, tedy 1. dubna, Přehled o příjmech a výdajích za rok 2015 by měla mít místní okresní správa sociálního zabezpečení k dispozici do pondělí 2. května.

Tip: Přehled pro Českou správu sociálního zabezpečení stahujte na serveru Podnikatel.cz. Jedná se o interaktivní formulář, který vám vyplnění sám usnadní.

Jestliže OSVČ využijí služeb daňového poradce, musí přehledy podat do pondělí 1. srpna. Do konce dubna ale musí tuto skutečnost oznámit místní správě sociálního zabezpečení. Pozor na to, že přehledy mají za povinnost podat i OSVČ, které nemusí odevzdat daňové přiznání. Přehled pro ČSSZ musí odevzdat do pondělí 1. srpna. 

Přehledy za rok 2015 musí podat všechny OSVČ, které vykonávaly v roce 2015 alespoň po část roku samostatnou činnost, a to i když neměly v roce 2015 žádné příjmy.

O nejčastějších chybách, které se v přehledech pro ČSSZ pravidelně opakují, čtěte v článku: 5 chyb, kterých se OSVČ nejčastěji dopouští u přehledu pro ČSSZ

Na uhrazení nedoplatku máte 8 dní

Ilustrační obrázek
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Na přehled pro ČSSZ je čas do začátku května.

Jestliže je na sociálním pojistném nutné uhradit nedoplatek, musí tak být učiněno do 8 dnů od reálného odevzdání přehledů. Pokud je tedy přehled odevzdán v nejzazší termín, tedy 2. května, musí být pojistné zaplacené do 10. května. Za den platby se považuje den, kdy má ČSSZ peníze na účtě. Doplatek je možné uhradit hotově, převodem nebo klasickou poštovní složenkou.

Brand24

Čtěte více: Podání Přehledu pro ČSSZ i bez datovky, plánuje se velká změna v online podání

Za pozdní zaplacení nedoplatku hrozí penále. Výše sankce činí 0,05 % z dlužné částky za každý kalendářní den, ve kterém dluh na pojistném trvá. Penále nabíhá ode dne následujícího po dni splatnosti pojistného do dne úhrady dluhu včetně tohoto dne. Pokuta se ale nepředepíše, pokud částka za jeden kalendářní rok nepřesáhne v úhrnu 100 korun.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).