Hlavní navigace

Na vládu míří novela zákoníku práce. Opět se bude řešit homeworking

18. 8. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Změní se pravidla pro homeworking nebo se zákon měnit nebude? O tom rozhodnou už příští týden vládní ministři. Nový návrh je ale jiný oproti původnímu.

Ministerstvo prací a sociálních věcí předkládá na vládu návrh novely zákoníku práce. Kromě změny výpočtu dovolené, posuzování práce přesčas nebo vzniku překážek v práci obsahuje zákon i zpřesnění pro práci z domova, tzv. homeworking.

O pravidelné setkávání s kolegy bude muset zaměstnanec požádat

Původní návrh například počítal s tím, že zaměstnavatel bude muset přijmout taková opatření, která zabraňují izolaci zaměstnance vykonávajícího práci mimo pracoviště zaměstnavatele od ostatních zaměstnanců a zajistit mu možnost se pravidelně setkávat s ostatními zaměstnanci. Nově je v návrhu uvedeno, že pravidelné setkávání s ostatními pracovníky musí zaměstnavatel zařídit jen v případě, že o něj zaměstnanec sám požádá.

Z návrhu byla také vyškrnuta podmínka, že zaměstnavatel musí zaměstnanci při práci z domova povinně zajistit instalaci a pravidelně udržovat udržovat technické a programové vybavení potřebné pro výkon práce zaměstnance. Nyní povinnost pro zaměstnavatele platí pouze v případě zajištění daného vybavení.

Zaměstnanec si bude muset nově ohlídat při homeworking pracovní data

Nově se také ukládá povinnost zaměstnanci, který si při své práci musí počínat tak, aby chránil data a údaje související s výkonem jeho práce.

Vláda se na svém jednání zaměří také na formulaci, podle které musí zaměstnavatel hradit náklady spojené s komunikací mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem, přičemž tyto náklady je možné vyplácet paušálem. Tyto náklady však nesmí být zahrnuty ve mzdě, platu nebo odměně z dohody.

skoleni_15_4

V zákoně však i přes výhrady zaměstnavatelů i nadále zůstává povinnost předcházení riziku stresu spojeného s prací a riziku násilí a obtěžování na pracovišti. Jak přesně má zaměstnavatel stresu předcházet, to už zákon nedefinuje: Bude poněkud obtížné prokázat, že k psychické újmě došlo, popřípadě nedošlo na základě výkonu práce. Rozhodující má být podle ministerstva lékařský posudek, upozornil již dříve Karel Havlíček, předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Pokud novela zákoníku práce projde přes vládu i celé parlamentní kolečko, jeho platnost by mohla být už v dubnu příštího roku. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).