Hlavní navigace

Nadbytečná informace v Herním plánu Účtenkovky? Ministerstvu to prostě nevadí

16. 10. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Do Babišovy „udavačské“ loterijní hry se zákazníci registrují už druhý týden. Podmínky při případných sporech odkazují na mimosoudní řešení. ČOI se to nelíbí.

Mimosoudní řešení sporů neboli ADR při České obchodní inspekci lze využít pouze v případě, že spotřebitel za službu či zboží zaplatí. To ale není případ účtenkové loterie, protože tato loterijní hra je zdarma. 

ČOI informaci o možnosti využít ADR, která je uvedena v Herním plánu Účtenkovky, považuje za nadbytečné. Resort financí sporný bod však v podmínkách prozatím ponechá. Odstraní jej, až se v praxi skutečně ukáže, že je nadbytečná. Účtenkovka má právní problém. V podmínkách odkazuje na ČOIku, ta protestuje

Co dalšího přinesl uplynulý týden?

Ač máme dobu elektronickou a většinu agendy je možné dělat mnohem snadněji, najdou se firmy, kde se třeba právě evidence docházky do zaměstnání jednotlivých zaměstnanců zaznamenává stále ještě ručně pomocí docházkových knih, sešitů a tabulek. Zaměstnavatel by ale měl mít na paměti, že tuto povinnost není možné zcela přenést na zaměstnance. Více čtěte v článku Evidence pracovní doby není totéž co docházka

Další plusové body pro Andreje Babiše?

Berňák hlásí, že výběr DPH vzrostl o 10,5 procenta. Za tři čtvrtletí vybraly finanční úřady zhruba 273 miliard korun. Finanční správa uvádí meziročně vyšší daňové příjmy u daní z příjmu právnických a fyzických osob. Podíl na těchto číslech bude mít také kontrolní hlášení k DPH. Mimochodem senátoři minulý týden schválili novelu zákona o platebním styku, která obsahuje i přílepek, který se týká institutu kontrolního hlášení. Ten zavádí okruh údajů, které může finanční správa v kontrolním hlášení požadovat. Senát schválil úpravu kontrolního hlášení. Bude to však Ústavnímu soudu stačit?

Výjimky u EET?

V další vlně EET, která odstartuje v březnu příštího roku, by se povinnost evidovat tržby měla dotknout také lékařů. Aktuální návrh novely zákona o evidenci tržeb ale teď pojednává o vyjmutí sociálních ústavů a nemocnic. Informuje o tom server ČT24.cz. 

dan_z_prijmu

Sdružení praktických lékařů i specialistů argumentují tím, že drtivou většinu jejich tržeb tvoří peníze od zdravotních pojišťoven, příjmů v hotovosti mají jen minimum. Novela však nehovoří o ambulancích v oborech klinická stomatologie, ortodoncie a dentální hygienista a pro zařízení poskytující služby reprodukční medicíny, stejně jako pro lékárny, kde by měly být tržby evidovány. 

EET skloňují ve svých volebních programech i další strany, které server Podnikatel.cz minulý týden představil v rámci volebního speciálu. TOP 09 chce zrušit EET zcela, Piráti zmiňují  e-shopy, které by se z evidence měly vyjmout. Jen ve volebním programu SPD nenajdete o elektronické evidenci tržeb zmínku.

Volební programy

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).