Hlavní navigace

Nápis „Zákaz prodeje tabákových výrobků osobám mladším 18 let“ nestačí

24. 7. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Nápis, který oznamuje zákaz prodeje alkoholu a tabákových výrobků nezletilým, podle ČOI nestačí. Obchodník jím nesplňuje požadavek tzv. protikuřáckého zákona.

Česká obchodní inspekce na základě několika posledních kontrol u obchodníků zjišťuje porušení zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, tzv. „protikuřácký zákon“. Ve většině případů se obchodníci domnívají, že stačí na své provozovně vystavit ceduli s nápisem: „Zákaz prodeje alkoholických nápojů a tabákových výrobků osobám mladším 18 let

Ustanovení § 5 odst. 2 věta první zákona č. 65/2017 Sb. ukládá prodejcům povinnost na místech prodeje tabákových výrobků, kuřáckých pomůcek, bylinných výrobků určených ke kouření a elektronických cigaret umístit pro spotřebitele zjevně viditelný text zákazu prodeje tohoto zboží osobám mladším 18 let.

Jak ale Česká obchodní inspekce upozorňuje, je to omyl. Tímto obchodníci své zákonné povinnosti neplní. Nestačí pouze uvést, že se zakazuje prodej „tabákových výrobků“, jako tomu bylo dle staré právní úpravy účinné do 30. května 2017.

Psali jsme: V restauracích bez cigaret. Jaká další omezení přináší protikuřácký zákon

Je nutné vypsat všechno tabákové zboží

Prodejci, kteří prodávají kromě tabákových výrobků také kuřácké pomůcky, bylinné výrobky určené ke kouření nebo elektronické cigarety, mají povinnost zmínit v textu informujícím o zákazu prodeje předmětného zboží osobám mladším 18 let výslovně všechny druhy tohoto zboží, které jsou na daném místě prodávány.

Dlouhý text řeší menší velikost písma

Vzhledem k tomu, že může být výčet zboží poměrně dlouhý, zákon nově stanovuje minimální požadovanou velikost písma textu zákazu prodeje 2 cm (oproti původním 5 cm). Stále platí, že text musí být pro spotřebitele zjevně viditelný, v českém jazyce, černými tiskacími písmeny a na bílém podkladě.

Čtěte také: 7 povinností, které musí hospody plnit v souvislosti se zákonem o zákazu kouření

Brand24

Pokud jde jen o alkohol, nic se nemění

Pokud jde o text zákazu prodeje alkoholických nápojů osobám mladším 18 let, zde oproti právní úpravě účinné do 30. 5. 2017, vyjma snížení minimální požadované velikosti písma na 2 cm, k žádným změnám nedošlo.

Jak potvrdil mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich, za nedodržení této informační povinnosti hrozí sankce ve výši 10 tisíc korun. Zatím ale ČOI k takové sankci nepřistoupila, protože stále ještě dává podnikatelům čas na to, aby zapracovali na své provozovně změnu, která platí od 31. května letošního roku, dodává. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).