Hlavní navigace

Naplánujte si letos dovolenou u moře. Firmu můžete levně ovládat přes mobil

9. 6. 2017
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Princip „v roamingu jako doma“ začne platit od půlky června. Někteří operátoři už levné telefonní služby v zahraničí nabízí teď. Má to ale několik háčků.

Máte firmu, která nevyžaduje vaši každodenní přítomnost, a rádi byste si užili léto někde u moře? Díky novým pravidlům roamingu máte šanci. Stačí si jen zvolit oblíbenou destinaci a odcestovat. V dnešní době už není práce jen prostřednictvím počítače a telefonu ničím výjimečným. Chod firmy můžete řídit přes internetové komunikační kanály nebo telefonáty. Volání ze zahraničí už v rámci Evropské unie nikoho nezruinuje.

Pravidla roamingu umožní v zemích Evropské unie a Evropského hospodářského prostoru od 15. 6. 2017 při dovolených či služebních cestách do zahraničí využívat mobilní telefon tak, jak je každý člověk zvyklý ze své domoviny. Obsahují ovšem určité pojistky, které zamezí možnosti zneužívání těchto výhod. Přinášíme proto přehled toho nejdůležitějšího.

Pozor na rozdíl mezi roamingem a mezinárodním hovorem

Možná to zní zbytečně, ale nejprve je nutné si připomenout, co to vlastně roaming je. Evropská unie ho definuje jako komunikaci prostřednictvím mobilního zařízení v jiném členském státě, než ve kterém je síť domácího poskytovatele. Tato definice je opravdu velmi podstatná. Při její neznalosti by volající mohl zaskočit vysoký účet.

O roaming jde v případě, že bude hovor uskutečněný ze SIM karty vlastněné českým operátorem ze zahraničí do české nebo jiné sítě. Tím se zásadně liší od mezinárodních hovorů, za které se považují ty provedené českou SIM kartou z České republiky do zahraničí. Obě služby se řídí zcela odlišnými podmínkami a ceníky. Vznikne tím zajímavý paradox, kdy se lidem z pohraničí v případě potřeby delšího telefonátu do ciziny vyplatí zajet si za hranice a vyřídit hovor tam. Finální účet může být i o stovky korun nižší než v případě, že by hovor uskutečnili z domácího prostředí. Nová pravidla upravují roaming, nikoliv odchozí volání. Pokud česká SIM karta přihlášená do chorvatské sítě volá na německé číslo, půjde o regulovaný roaming úplně stejně, jako by česká SIM karta přihlášená do chorvatské sítě volala na české číslo. Pokud ale česká SIM karta v Česku bude volat do Chorvatska či Německa, půjde o odchozí mezinárodní hovor, vysvětluje Martin Drtina, mluvčí Českého telekomunikačního úřadu.

To je zajímavá informace pro podnikatele, kteří mají své aktivity v jiných zemích. A těch není v oblasti dopravy nebo tradičního či internetového obchodování málo. Řada českých e-shopů například působí i na Slovensku, v Maďarsku a dalších zemích a provozovatelé potřebují se svými zahraničními spolupracovníky komunikovat. Zdá se tedy, že by se k tomu mohl už za pár dní docela snadno a lacino využívat i mobilní telefon. Teoreticky stačí pořídit si SIM kartu zahraničního operátora, využívat při volání z Česka do zahraničí ji a díky tomu ušetřit. Ovšem pozor. Takové jednání je samozřejmě ošetřeno a operátoři budou moci v těchto případech zasáhnout, a to konkrétně omezením poskytovaných roamingových služeb nebo účtováním příplatků.

Bude totiž uplatňována politika přiměřeného využívání. Sankce v podobě omezení nebo naúčtování roamingových služeb mohou být operátorem uplatněny v případě, že je roaming z konkrétní SIM karty využíván víc než běžné domácí služby a cena za něj přesahuje vnitrostátní maloobchodní ceny. Evropští zákonodárci to povolili proto, že hovory v roamingu přestanou operátorům generovat příjmy. Naopak jim zůstanou náklady s nimi spojené, tedy nutnost zaplatit zahraničnímu operátorovi spotřebované jednotky ve velkoobchodních cenách.

Připomeňte si: Podívejte se, jaké mobily využívají Janeček, Jančura, Babiš a další podnikatelé

Sankcím bude předcházet varování

Pokud se ale podnikatel chystá na dvoutýdenní dovolenou do zahraničí a bude během ní muset denně řešit neodkladné záležitosti, nemusí se ničeho obávat. K omezení nebo zpoplatnění může jeho operátor přistoupit až dva týdny poté, co ho informují o převažující roamingové spotřebě a vyzve ho k úpravě chování. Operátoři mají možnost sledovat a vyhodnocovat spotřebu a přítomnost zákazníka v domovském státě po dobu nejméně čtyř měsíců. V případě, že by lidé hojně využívali služby zahraničního operátora v Česku, bude záležet především na něm, zda a jakým způsobem to bude regulovat. 

Se zavedením roamingu bez příplatků pravděpodobně dojde ke změně chování zákazníků, která s sebou ponese i větší náklady na straně operátora. Navýšení spotřeby roamingových služeb proto budeme pečlivě sledovat, uvádí mluvčí T-Mobilu Lukáš Hrabal. Mluvčí operátora Vodafone Veronika Exnerová ale kontruje: Není důvod, abychom něco takového kontrolovali nebo ošetřovali. Každý poskytovatel mobilních služeb ví, kde se jeho SIM karty nachází, a sám si svůj model podnikání hlídá a rozhoduje o něm. Je to věc každého jednoho operátora, do které my nemluvíme a ani to neplánujeme.

Nová pravidla v žádném případě neznamenají zrušení roamingu. Jistá omezení budou stále platná. Proto ostatně evropští zákonodárci používají výraz „Roam like at home“, který znamená, že služby, které si zákazníci platí doma, mohou používat v celé unii. A to s omezeními, která jsou nejen časová. Vyplatí se tedy nastudovat kompletní pravidla BERECu. A jak vysoké příplatky si mohou operátoři při nadužívání roamingu účtovat? V pravidlech stojí, že v případě politiky přiměřeného využívání nesmí být vyšší než schválená maxima. Ta činí 0,05 EUR/min., 0,02 EUR/SMS a 0,05 EUR/MB. Zároveň ovšem nesmí součet domácí maloobchodní ceny a účtovaného příplatku u regulovaných služeb v unii překročit limit 0,19 EUR/min., 0,06 EUR/SMS a 0,20 EUR/MB dat bez DPH.

Psali jsme: Uvažujete o vlastním virtuálním operátorovi? Přinášíme návod, jak na to

Pořídit si hlavní SIM kartu v zahraničí a využívat ji na území České republiky nebude dávat smysl ani proto, že by se volání na ni výrazně prodražilo volajícím, například dodavatelům. Pro ty by to znamenalo účtování v cenách mezinárodních hovorů. Dále je nutné počítat s tím, že volné minuty do všech sítí se dají po celé Evropské unii spotřebovávat tak, jako byste byli doma. Problém ale nastává s volnými minutami do vlastní sítě. Ty v zahraničí spotřebovávat nelze a hovory budou zpoplatněny stejně, jako by člověk v Česku volal do sítě konkurenčního operátora.

Žádný z českých mobilních operátorů nebude kvůli změnám roamingu měnit ceníky mezinárodních hovorů. Jejich cena záleží na tom, do jaké země je voláno a není nijak regulována v unii ani v jednotlivých státech. Podle Českého telekomunikačního úřadu záleží na každém operátorovi, kolik si za volání nebo SMS do jednotlivých zón v zahraničí bude účtovat. Výhodou je, že O2, T-Mobile i Vodafone zvýhodňují nižší sazbou volání na Slovensko, kde má řada Čechů své podnikatelské aktivity. T-Mobile nabízí nižší ceny do všech sousedních států, Vodafone pak i na Ukrajinu, do Číny nebo Vietnamu.

Mohlo by vás zajímat: Mobilní operátoři nabízí nové tarify pro podnikatele. Porovnejte je s těmi svými

Limitována budou i data

Snadné nebude ani zneužívání mobilního internetu. Ani neomezená data nebudou v zahraničí tak úplně neomezená. Datové limity, které jsou aktuálně nabízeny českými operátory, se ani vzdáleně neblíží k limitům, se kterými Evropská komise počítá. Pro běžného zákazníka tedy platí, že může v zahraničí využívat i datové přenosy tak, jak je zvyklý doma. Pokud by někdo měl neomezený datový tarif, to, kolik dat může v zahraničí spotřebovat, upravují pravidla výpočtem: 

(Cena měsíčního paušálu bez DPH převedená na € / 7,7) * 2. 

Výsledek pak udává počet GB, kolik je možné v zahraničí bez roamingových příplatků spotřebovat. Od 15. června 2017 začne platit hranice 7,7 eura za gigabajt dat, která se bude v následujících pěti letech postupně snižovat až na 2,5 eura.

Brand24

Při dosažení limitu se může internet v mobilu zastavit nebo zpomalit stejně jako při stejné situaci doma, záleží na podmínkách každé smlouvy. Pro další surfování je pochopitelně možné dokoupit si další datový balíček. Limit se počítá z ceny celého balíčku očištěného o služby, například o mobilní telefon, xDSL nebo IPTV. Doporučujeme, aby lidé operátorovi aktivně neudělovali souhlas s tím, aby jim mohl aktivovat roamingový režim odlišný od evropsky regulovaného, například výměnou za jiné výhody, upozorňuje Martin Drtina z ČTÚ.

Vodafone nebude data z hlasových tarifů nijak limitovat. T-Mobile do budoucna plánuje zavedení datového limitu pro firemní zákazníky s Rámcovou smlouvou nebo Smlouvou významného zákazníka. Zákazníci O2 budou moci data ze svého tarifu v zemích EU využívat stejně jako doma včetně jejich obnovy. Také začneme od poloviny června nabízet nový jednorázový datový balíček Top Svět, který nabídne 150 MB mobilních dat za 499 korun ve 24 nejoblíbenějších světových destinacích mimo území Evropské unie, dodává za O2 jeho mluvčí Lucie Pecháčková.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).