Hlavní navigace

Nárok na vyplácení důchodů budeme mít jen 19 až 21 let, navrhuje ministerstvo

10. 9. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 329515
Důchod v České republice by měl trvat 19 až 21 let. S návrhem přichází ministerstvo práce a sociálních věcí. Revidovat penze chce každých pět let.

Ministerstvo práce a sociálních věcí intenzivně pracuje na stabilitě důchodového systému. Svůj záměr představilo v materiálu, který je podkladem při hledání řešení: Důchodový věk by se měl stanovit tak, aby udržel dobu v penzi konstantní. Časové „požadované pásmo“ by mělo trvat 19 až 21 let.

Čtěte také: Dobrovolné důchodové pojištění, šance podnikatele na důchod


Autor: 329515

Pokud by měl být důchod vyplácen déle, hranice věku odchodu do penze by se musela zvyšovat rychleji. Pokud by se ale naopak délka života prodlužovala pomaleji, neměl by penzista strávit v důchodu více jak 19 let. Odsouvání věkové hranice do důchodu by se přibrzdilo.

Čtěte také: Zkontrolujte si své důchodové pojištění. Máme návod, jak na to

Budoucí penzistky a penzisté by měli mít záruku a perspektivu, že si po odpracované době „budou moci rozumnou dobu důchodu užít, prozradil pro Českou tiskovou kancelář Martin Potůček, šéf důchodové komise politiků a expert a dodává: Není rozumné zvyšovat věk do nekonečna a lidé by měli mít jistotu, že stát bude situaci průběžně vyhodnocovat. To by se podle návrhu ministerstva práce a sociálních věcí mělo dít každých pět let. 

Důchodová kalkulačka - spočítejte si, kdy půjdete do důchodu 

Tlačítko: Spustit

Penzistů je stále více

Seniorů je stále více a délka života v České republice se prodlužuje. Aktuálně tvoří penzisté přibližně 17 % společnosti. To, co stát vydá na penzích, je stále více, než jaké jsou příjmy. Důchodový systém postrádá asi 50 miliard korun. Postupné odsouvání věkové hranice pro odchod do důchodu pomalu zamezuje prohlubování dluhu. Česko je ze strany Evropské komise a dalších některých institucí kritizováno právě pro penzijní věk, který je v porovnání s jinými státy nízký.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).