Hlavní navigace

Návrat o 10 let zpět? Tisíce e-shopů budou kvůli #EET rušit platby kartou

20. 1. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Vzhledem k tomu, že výjimka z EET pro online platby neprošla a že v řadě případů není ani možné požadavky zákona splnit, až tisíce e-shopů zruší platby kartou.

Bez významu nejsou ani náklady na případné řešení EET pro e-shopy, které na rozdíl například od restaurací nedostaly kompenzaci v podobě snížené DPH. S odvoláním na Asociaci pro elektronickou komerci (APEK) to dnes uvedl Český rozhlas.

Platby kartou zruší tisíce e-shopů, tvrdí APEK

Tisíce tuzemských e-shopů přestanou podle APEK nabízet platby kartou. Důvodem je elektronická evidence tržeb (EET). Kromě vysokých nákladů na implementace hraje roli i to, že v evidenci nakonec zůstala povinnost evidovat i online platby. To může být ale značný problém, jelikož zákon požaduje okamžité zaevidovaní platby, což je prakticky neslučitelné s technickými možnostmi a reálným fungováním e-shopů.

Je to kombinace technické náročnosti, v tuto chvíli si myslím až technické nemožnosti, aby byla splněna litera zákona, a v druhém případě jsou to náklady, protože jsou neúměrné. Prakticky za to nedostávají nic. Když si vezmeme, že třeba restaurace dostaly snížené DPH, tak malý e-shop nic takového nemá a nemá to kde vykompenzovat. Náklady bude mít mnohem větší, komentoval Jan Vetyška, šéf APEK.

Právě APEKu se přitom podařilo vysvětlit Andreji Babišovi, že online platby by v elektronické evidenci tržeb být neměly. Příslušný pozměňovací návrh však před týdnem neprošel poslaneckou sněmovnou.

Čtěte také: Politika zvítězila nad rozumem, #EET se dotkne i online plateb

Vrátí se zlatý čas dobírky?

Pokud opravdu přestane řada e-shopů nabízet platby kartou, dá očekávat, že stoupne opět využítí dobírky. V Česku sice stále patří mezi nejvyužívanější způsoby platby, její obliba ale v posledních letech klesala.

Čtěte také na Lupa.cz: Dobírka může s EET chytit druhý dech. Evidence ale přidá práci hlavně malým e-shopům

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).