Hlavní navigace

IT manažeři v českých firmách nemají tak silné slovo

13. 8. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ve více jak polovině českých podniků nemají manažeři informačních technologií tak silné slovo ve vedení. Zároveň se tento počet nepodílí na důležitých strategických rozhodnutí ve firmách a kvůli tomu přicházejí firmy o velké zisky. Vedení dnešních podniků vnímá totiž IT sekci ve své firmě zastarale a nejeví velký zájem, aby rozhodovali tito manažeři v obchodování. 82 procent manažerů a ředitelů informačních technologií si stojí za názorem, že vrcholový management firem velmi často přehlíží potenciál, který je skryt v odděleních IT. Navíc 71 procent z dotázaných IT manažerů potvrzuje, že je v jejich firmách velmi obtížné prokázat přínos praáce na obchodních ziscích, vychází z průzkumu společnosti silicon.de.

Německé společnosti dávají za pravdu názory 125 manažerů v oblasti IT, kteří byli dotazováni společností Touchpaper. Bohužel, vrcholový management často stereotypně vnímá IT pouze jako podpůrný mechanismus a nikoli jako oddělení, které se může přímo podílet na zlepšování obchodních výsledků firmy, řekl Miroslav Bečka, ředitel divize IT infrastruktury společnosti S&T CZ.

skoleni_15_4

Z průzkumu je patrné, že IT oddělení je v hodně firmách bráno jako vedlejší. To se následně odráží na výši rozpočtu, které dostávají IT technici na obnovu, projekty a celý provoz svého oddělení. Firmy se tak zbytečně ochuzují o možnost prostřednictvím IT technologií zvýšit ziskovost firmy, více vytěžit ze zákazníků či zvýšit efektivitu lepším řízením zaměstnanců a dodavatelů, uvádí manažer divize IT služeb ze společnosti S&T CZ Vojtěch Dvořák.

Jedinou možností, jak si mohou v dnešní době zaměstnanci IT oddělení ve firmě vybudovat uznávanější postoj, je k běžné rutinní práci (údržba sítě, techniky, hardwaru a softwaru) přidat vyšší přidanou hodnotu, která bude vidět v obchodních výsledcích firmy. Často se IT strategie zaměřují pouze na snižování nákladů všeho druhu. To je ale pouze zlomek toho, co nové technologie umožňují, dodává manažer S&T CZ Vojtěch Dvořák

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).