Hlavní navigace

Nechcete podnikat pod svým jménem? Musíte založit firmu

8. 2. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 244974
Fyzická osoba, která nechce podnikat pod svým jménem a příjmením, má smůlu. V případě zápisu do Obchodního rejstříku si ke jménu připíše jen dodatek. Zápis do rejstříku navíc znamená změnu ve vedení účetnictví a další povinnosti. Kdo nechce podnikat pod svým jménem, musí se stát právnickou osobou.

Podnikat jako fyzická osoba pod vlastním jménem může být někdy problematické. Například v případě, že jméno a příjmení podnikatele je běžné a tudíž lehce zaměnitelné – třeba Jan Novák. Nebo v případě, že v souvislosti s jeho živností působí nepatřičně. Pokud nechce živnostník podnikat jen pod svým křestním jménem a příjmením, má však velice omezené možnosti.

U živnostníka jsou klíčové jméno a příjmení

Podle živnostenského zákona se fyzická osoba, která zahajuje podnikání, ohlašuje svým křestním jménem a příjmením. Své jméno má také uvedené na živnostenském listě. Podnikatel má pak povinnost podnikat pod svým křestním jménem a příjmením.

Ohlásit ale může také svou obchodní firmu. To však pro něj znamená nechat se nejprve jako fyzická osoba zapsat do Obchodního rejstříku. A ani tehdy nemůže zvolit libovolnou obchodní firmu. Fyzickou osobu totiž soud do Obchodního rejstříku opět zapíše pouze pod jejím jménem a příjmením, navíc případně s dodatkem.

Obchodní firma = podle obchodního zákoníku název, pod kterým je podnikatel zapsán v Obchodním rejstříku. Podnikatel pak je povinen činit veškeré právní úkony pod svou firmou. Tedy i žádat o živnostenský list. Obchodní firmou fyzické osoby je vždycky její jméno a příjmení. Do Obchodního rejstříku si také může podnikatel nechat zapsat dodatek.

Příklad:

  • fyzická osoba zapsaná pouze v živnostenském rejstříku: Jan Novák
  • fyzická osoba zapsaná také v Obchodním rejstříku: Jan Novák - Novák & spol.

Pokud si tak chce podnikatel zvolit opravdu libovolný název, v němž nebude figurovat jeho jméno a příjmení, nezbývá mu nic jiného, než se stát právnickou osobou. Pak totiž v případě žádosti o živnostenský list ohlašuje obchodní firmu, tedy v tomto případě název společnosti.

Dodatek lze užívat i bez zápisu do Obchodního rejstříku

„Fyzická osoba podniká vždy pod svým jménem a příjmením, popřípadě obchodní firmou, je-li zapsaná v Obchodním rejstříku. Obchodní firmu pak tvoří jméno a příjmení plus případný dodatek,” potvrzuje pro business server Podnikatel.cz Zdeňka Jeřábková, vedoucí Obecního žívnostenského úřadu v Českých Budějovicích.

Tatiana Kunštátová, vedoucí živnostenského odboru na Praze 1, však doplňuje: „Živnostenský zákon neřeší otázku užívání dodatku osobou nezapsanou do Obchodního rejstříku, neboť právo užívat dodatek vyplývá přímo z ustanovení § 8 obchodního zákoníku. To znamená, že podnikatel nezapsaný do Obchodního rejstříku může u svého jména a příjmení nebo názvu užívat při podnikání odlišující dodatek nebo další označení za předpokladu, že nepůsobí klamavě a jeho
užívání je v souladu s právními předpisy i dobrými mravy soutěže.”

Paragraf 8 obchodního zákoníku:

„Na podnikatele nezapsaného v Obchodním rejstříku se nevztahují ustanovení o firmě; právní úkony je povinen činit, je-li fyzickou osobou, pod svým jménem a příjmením a, je-li právnickou osobou, pod svým názvem. U svého jména a příjmení nebo názvu může podnikatel nezapsaný v Obchodním rejstříku užívat při podnikání odlišující dodatek nebo další označení za předpokladu, že nepůsobí klamavě a jeho užívání je v souladu s právními předpisy i dobrými mravy soutěže; takový dodatek nebo označení není firmou a je chráněn právem proti nekalé soutěži. ”

Jiří Bláha, vedoucí Živnostenského úřadu v Hradci Králové, popisuje pro business server Podnikatel.cz způsoby, jak fyzická osoba podle úpravy v obchodním zákoníku vstupuje do obchodních a závazkových vztahů:

  • pokud se jedná o osobu nezapsanou v Obchodním rejstříku, vystupuje pod svým jménem a příjmením, přičemž za své jméno a příjmení může učinit v zásadě jakýkoliv dodatek, a to i případ od případu jiný – podstatné je jméno a příjmení
  • pokud se jedná o fyzickou osobu zapsanou v Obchodním rejstříku (ať již jde o zápis dobrovolný nebo povinný), je v něm zapsána opět svým jménem a příjmením včetně případného dodatku, vystupuje pak pod celým tímto označením a jedná se o osobu fyzickou zapsanou v Obchodním rejstříku, pro kterou je v rejstříku použito označení obchodní firma

„Fyzická osoba je tedy specifická svým jménem a příjmením a jako takovou ji nelze pod jiným označením do tohoto informačního systému zapsat,” uzavírá pro server Podnikatel.cz Jiří Bláha.

Shrnuto: Podnikající fyzická osoba nezapsaná v Obchodním rejstříku může užívat dodatek, nemůže si ho však nechat zapsat do živnostenského rejstříku a na živnostenský list. Oficiálně podniká stále pod svým jménem a příjmením. Nejedná se o obchodní firmu, proto není tento dodatek nijak chráněn. Také nesmí být v rozporu s právními přepisy a dobrými mravy.

Používáte v souvislosti s podnikáním své jméno a příjmení, případně dodatek, nebo jste se zapsali do Obchodního rejstříku za účelem zřízení obchodní firmy? Proč jste se tak rozhodli? Podělte se s ostatními čtenáři o své zkušenosti. 

Vstup do diskuse >>

Zápis fyzické osoby do Obchodního rejstříku – povinně nebo dobrovolně

Obchodní zákoník stanoví povinnost zapsat se do Obchodního rejstříku pro podnikatele, kteří provozují živnost průmyslovým způsobem. Ostatní podnikatelé mají povinnost zápisu do Obchodního rejstříku ve chvíli, kdy výše jejich výnosů nebo příjmů snížených o daň z přidané hodnoty (jestliže je součástí výnosů nebo příjmů) dosáhla či přesáhla za dvě po sobě jdoucí účetní období průměrně 120 milionů Kč.

Pokud podnikající fyzická osoba nesplňuje ani jednu z těchto podmínek, může se do Obchodního rejstříku nechat zapsat na bázi dobrovolnosti.

skoleni_15_4

Co pro podnikatele znamená zápis do Obchodního rejstříku?

Důležité je si uvědomit, že zapsáním fyzické osoby do Obchodního rejstříku jí vzniká povinnost vést podvojné účetnictví podle zákona o účetnictví. Tato povinnost se týká i těch podnikatelů, kteří se do Obchodního rejstříku nechají zapsat dobrovolně.

Dále vzniknou podnikateli administrativní povinnosti k Obchodnímu rejstříku. Jedná se mimo jiné o pravidelné ukládání účetní závěrky nebo dokumentů k veškerým změnám, které se u podnikatele u­dály.

Jak podnikáte?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).