Hlavní navigace

Nedaří se vám jako vloni? Požádejte o snížení záloh na pojistné

13. 5. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 329515
Pokud se vám vloni v podnikání dařilo, nemusí to platit i pro letošek. Jestliže jde v roce 2014 podnikání hůře, požádejte o snížení záloh pojistné.

Nedaří se vám letos v podnikání jako v roce 2013? Pokud jste OSVČ, požádejte o snížení měsíčních záloh na zdravotní a sociální pojištění. I když na tom celkově nijak nevyděláte, vylepšíte si tím cash-flow. Pozor však na to, že zálohy nemohou klesnout pod minimální výši.

Pro žádost existují oficiální formuláře

Jestliže neplatíte minimální zálohy, odvíjí se výše záloh na zdravotnísociální pojištění od dosaženého zisku v loňském roce. V praxi dochází v některých případech k situaci, že uplynulý rok byl pro živnostníka finančně citelně úspěšnější, než je tomu v aktuálních měsících. Placení vysokých měsíčních záloh na povinném pojistném tak může znamenat finanční brzdu a mít negativní dopad na finanční situaci živnostníka v letošním roce, vysvětlila Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

OSVČ proto může zdravotní pojišťovnu a příslušnou okresní správu sociálního zabezpečení (OSSZ) požádat o snížení záloh. Jak zdravotní pojišťovny, tak ČSSZ nabízí oficiální formulář, pomocí kterého lze o nižší zálohy požádat. U OSSZ se jedná o „Žádost o snížení měsíčního vyměřovacího základu“ a u zdravotní pojišťovny o „Žádost o snížení záloh na pojistné“.

Brand24

Najděte si svého daňového poradce

Vyzkoušejte novou databázi daňových poradců. Přehledně řazeno podle kraje působnosti, oboru specializace i jazykových možností. Získejte kontakt ihned. Uložte si do záložek: www.podnikatel.cz/danovi-poradci/

Kdy nelze čekat snížení záloh

Aby bylo podnikateli se snížením záloh vyhověno, musí činit jeho průměrný měsíční zisk v aktuálním roce alespoň o třetinu méně než průměrný měsíční zisk za předchozí rok. Průměrný měsíční zisk ve stávajícím roce se bere za nejméně za tři po sobě jdoucí měsíce. Nižší zálohy lze platit až do doby, než OSVČ odevzdá nový přehled o příjmech a výdajích.

S nižšími zálohami ale nemohou počítat OSVČ, které je mají platit v minimální výši. Zálohy se totiž musí platit alespoň v minimální výši a níže není možné jít.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).