Hlavní navigace

Nejčastější slib v programovém prohlášení? Slovo „efektivita“ je v něm 27krát

18. 2. 2014
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: isifa/MAFRA/Jan Zátorský
Nečasova vláda se nazývala vládou rozpočtové odpovědnosti. Pokud bude doslova platit, co je v programovém prohlášení nové vlády, půjde o vládu efektivity.

Programové prohlášení vlády je již na světě a k dispozici ho má veřejnost, poslanci i prezident republiky. Vláda, o jejíž důvěře by se dnes mělo v Poslanecké sněmovně hlasovat, v něm hned v úvodu slibuje, že živnostníci, podnikatelé a firmy by v ní (České republice) měli bezpečně a svobodně podnikat, platit daně a nabízet zaměstnání. Stát pak prioritně zlepší vlastní fungování a spolu s uvedením zákona o státní službě do praxe i služby pro občany, bude si vážit daňových poplatníků a zabrání plýtvání při rozdělování peněz z jejich daní. 

Co přesně to znamená a jak se v reálu tyto sliby projeví, ukáže až čas. Přestože programové prohlášení nabízí několik konkrétních kroků, řada věcí je obecná a jen stěží se dá odhadnout, jakým způsobem se vláda bude snažit své sliby naplnit. Jediná věc by měla být zřejmá, podle programového prohlášení půjde asi o nejefektivnější vládu v historii. Slovo „efektivita“ (či efektivní apod.) je totiž v prohlášení uvedeno skoro 30krát. Přečtěte si, co všechno vláda chystá pro podnikatele a kde všude chce být efektivní.

Čtěte také: Koaliční smlouva podepsána. Koalice zahájí hon na OSVČ, sníží jim paušály

Prohlášení se nese v duchu efektivity

Ilustrační obrázek
Autor: isifa/MAFRA/Jan Zátorský

Bude nová vláda vládou efektivity?

Kdyby se hledal hlavní prvek programového prohlášení vlády, stala by se jím s určitostí efektivita. Proklamace typu efektivity čerpání z evropských fondů, efektivity eGovermentu nebo efektivity veřejného zdravotnictví se prolínají celým prohlášením a jen stěží najdete oblast, kde by vláda neplánovala něco zefektivnit. Slovo efektivita (či efektivní nebo efektivnější) patří jednoznačně mezi nejčastější slova, která v programovém prohlášení vlády zaznívají. Celkově se v něm objevuje v různých formách 27krát.

Kromě efektivity je z prohlášení vlády patrné, že podporu podnikání chce vláda činit hlavně skrze instituce jako Českomoravská záruční a rozvojová banka, CzechInvest, CzechTrade, Česká exportní banka, Exportní garanční a pojišťovací společnost nebo CzechTourism. Vláda rovněž podpoří vzdělávání začínajících podnikatelů a zjednodušením zákona o zadávání veřejných zakázek i jejich přístup k veřejným zakázkám. Vláda podnikne kroky směřující k maximálnímu snižování administrativní zátěže pro podnikatele, uvádí vláda ve svém programovém prohlášení.

Programové prohlášení mírní ambice koaliční smlouvy

V oblasti daní plánuje vláda vyšší zdanění hazardu. Zároveň chce sladit tuzemskou legislativu s požadavky Evropské komise a zajistit dodatečné daňové příjmy zdaněním loterií a her na internetu, ať už jsou provozovány českými nebo zahraničními subjekty. Měly by tak pokračovat práce na novém loterijním zákonu, které započaly v loňském roce poté, co Evropská unie v podstatě “omlátila ČR o hlavu” novelu loterijního zákona z roku 2012.

Čtěte více: Online poker bude povolen, hrát a sázet půjde i u zahraničních provozovatelů

Ještě v koaliční smlouvě vláda slibovala, že od roku 2015 sníží sazby DPH na léky, knihy, dětské pleny a nenahraditelnou dětskou výživu. V programovém prohlášení však už zůstal jen slib snížení sazby DPH na léky, který navíc neobsahuje ani konkretizaci, co se sazeb a roku týká. Podobně dopadl plán na obnovení slevy na dani pro důchodce a zvýšení slev na dani na druhé a další dítě. Programové prohlášení příslib zavedení těchto dvou slev totiž neobsahuje. Důchodci se ale mohou alespoň těšit na plánované zvyšování důchodů. Vláda se zavázala, že ukončí platnost pravidla snížené valorizace důchodů a zajistí, že důchody budou od ledna 2015 opět zvyšovány o 100 % nárůstu spotřebitelských cen a o jednu třetinu nárůstu reálné mzdy. Takřka jistě též skončí druhý pilíř, jeho zrušení obsahuje jak programové prohlášení vlády, tak koaliční smlouva.

Některé věci podnikatele těší, jiné straší

Podnikatele mohou strašit věty, že se vláda chystá rozšířit pravidla o přenesení daňové povinnosti k DPH, zajistit efektivní kontroly v oblasti nelegální práce a v oblasti pracovněprávních vztahů a zavést opatření k efektivní kontrole vykazovaných tržeb z maloobchodního prodeje zboží a služeb. Jak uvedl pro Českou televizi premiér Bohuslav Sobotka, vláda toho chce dosáhnout zavedením elektronické evidence tržeb. Pokud by se letos podařilo prosadit příslušné zákony, mohla by elektronická evidence tržeb platit od roku 2017.

Oproti registračním pokladnám se elektronická evidence liší v několika věcech. Registrační pokladna zaznamenává všechny příjmy a tržby na paměťové médium, které pak tvoří součást daňového přiznání. Data se zálohují a kontrolují i několik let zpětně. Elektronická evidence tržeb probíhá průběžně po celý rok. Pokladna je napojena na internet a informace o každé přijaté platbě mají finanční úřady ihned k dispozici. Transakce ze všech pokladních terminálů by se zapisovaly do centrálního úložiště dat na ministerstvu financí.

Čtěte více: Registrační pokladny budeme mít nejdřív za tři roky. Budou ale chytřejší

Snížení byrokracie by naopak mohlo přinést odstranění duplicitních ex post kontrol, které si vláda dala jako závazek. Na duplicitní kontroly a jejich zbytečnost například upozorňuje Jan Wiesner, prezident Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR. Kontroly by měly být v oblastech, které spolu souvisí, spojeny. Není možné, aby k podnikateli přišla jeden den kontrola, druhý další, třetí další a všechny řešily podobné věci. Podnikatele to totiž zdržuje od práce, doplnil pro server Podnikatel.cz Jan Wiesner.

Čtěte také: Doufám, že Babiš prožene úředníky, aby dělali, co mají, říká šéf podnikatelů

Brand24

Vláda plánuje úlevy na sociálním pojištění

Vláda navrhne dočasné osvobození od plateb na sociální pojištění po dobu 12 měsíců u těch zaměstnavatelů, kteří zaměstnají občany zvláště ohrožené na trhu práce. Za tyto zaměstnance bude pojistné hradit stát. Občan ohrožený na trhu práce bude definován způsobem, který v maximální možné míře omezí možnosti zneužití tohoto opatření a bude zahrnovat absolventy vysokých škol, osoby starší 50 let a rodiče po návratu z mateřské dovolené, kteří budou před uzavřením pracovního poměru evidováni jako nezaměstnaní. Podpora bude omezena na zaměstnavatele, u kterých nedojde v rozhodném období ke snížení počtu zaměstnanců. Zároveň bude omezena výše této podpory u jednoho zaměstnavatele. Toto opatření, pokud bude opravdu zavedeno, by podnikatelé přivítali. Dlouhodobě říkáme, že je nutné pokusit se nastavit celou změnu systému zaměstnávání jak mladých lidí, tak i lidí ve věku 50+. Právě to je úkol, který si Hospodářská komora ČR dává s novou ministryní práce a sociálních věcí ČR a dalšími členy vlády, uvedl Petr Kužel, prezident Hospodářské komory ČR.

Vláda dále počítá se změnou minimální mzdy. Programové prohlášení vlády obsahuje, stejně jako koaliční smlouva, slib, že se minimální mzda přiblíží 40 % průměrné mzdy. Zaměstnanost občanů ohrožených na trhu práce má podpořit dočasné osvobození od plateb na sociální pojištění po dobu 12 měsíců u zaměstnavatelů, kteří tyto lidi zaměstnají. Jedná se o absolventy vysokých škol, osoby starší 50 let a rodiče po návratu z mateřské dovolené, kteří budou před uzavřením pracovního poměru evidováni jako nezaměstnaní. Podpora bude omezena na zaměstnavatele, u kterých nedojde v rozhodném období ke snížení počtu zaměstnanců. Zároveň bude omezena výše této podpory u jednoho zaměstnavatele, píše se v programovém prohlášení vlády.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).